自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

水晶宮

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:20
回覆 lojo11 的帖子

經濟方便嘅話其實我哋冇乜大問題

我係Aus 讀accounting, 未畢已經有2間big 4比offer我,Melbourne U 排名幾好。

水晶宮

回覆樓主:

反而一個F5 點解認為自己想讀心理學 咁單一?
唔係鍾意做心理測驗 星座嗰d就讀心理學喎

心理學讀上去要讀埋碩士先搵到相關工作

佢又點解要去呢個國家呢間u讀呢
香港都有相關課程

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係唔想,咪呃佢冇錢!同佢講表面風光!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主你同你先生唔好再活係自己世界啦

你地覺得你地果個年代通常都係讀唔到中七先出去外國讀書,

你又話你既中學時期$100就可以用一個星期,仲要有錢剩,但而家個女有$500都儲唔到$100。

而家2022年,2023都黎緊,
唔好乜都你地覺得覺得,
你地了解下你地個女吧。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:04
如題;
阿女今年中五,前排佢同我&我先生傾career 嘅時候突然間提出想去澳洲讀大學,仲係想讀psychology ; ...

第一次聽話因為覺得讀唔到書先會海外升學,繼而反對子女去海外讀大學

前提係,你哋只想尋找方法打消個女嘅想法,或是會多聽意見後,再同個女商量?如只得一條路,又已經同女鬧了場交,仲可以點?

複式洋房

回覆 mandy952 的帖子

阿女係讀Band one學校嘅 而家嘅Elective 係Physics biology 同埋中史,全級考四十幾左右,佢仲有參加其他課外活動同埋補習班

男爵府

出國讀書唔一定不學無術,不過澳洲認受性低啲,反正俾舊錢出去,美國英國高ranking學府多好多,而且英國讀三年就畢業。

複式洋房

回覆 MM2H 的帖子

我想聽多少少意見之後再做決定,咁都識講「仔大仔世界」,萬一到時個女特登唔報jupas咁都淨係可以比佢去外國讀

男爵府

畀面勳章

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:04
如題;
阿女今年中五,前排佢同我&我先生傾career 嘅時候突然間提出想去澳洲讀大學,仲係想讀psychology ; ...

當年我就好想啊仔去讀書,但佢超不想,我又冇辦法可quit左份工陪佢。現在我仍然覺得好遺憾

伯爵府

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:20
回覆 lojo11 的帖子

經濟方便嘅話其實我哋冇乜大問題

如果我係你女,一定非常唔鍾意爸爸,咁諗都有

複式洋房

回覆 BKsquare 的帖子

我女由細到大都有做開義工,佢同我哋講希望可以讀心理學然之後幫到一啲精神有問題嘅人,佢真係好理想咁樣覺得幫到人就會好幸福

珍珠宮

vespa 發表於 22-9-18 16:34
出國讀書唔一定不學無術,不過澳洲認受性低啲,反正俾舊錢出去,美國英國高ranking學府多好多,而且英國讀 ...

何解認受性低

大宅

經濟ok既可以俾佢試下,同佢講你番來搵唔到相關工作就去考份政府工
我知香港心理學家好缺人,但醫管局都好難入

珍珠宮

好媽媽勳章

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:33
回覆 mandy952 的帖子

阿女係讀Band one學校嘅 而家嘅Elective 係Physics biology 同埋中史,全級考四十幾 ...

你看看心儀大學的收生標準,是否達標,其中一科是中史,外國未必每間都計入一個elective.

複式洋房

回覆 vespa 的帖子

因為讀心理學嘅話要至少讀埋Master先可以出去搵工 Btw,澳洲嘅大學資歷認受性好低嘅?因為我哋都做過少少research,墨爾本大學嘅世界排名都好似有四十幾,拍得住香港嘅中大

伯爵府

老實講,你個囡咁生性去做research, 有晒計劃,點解仲覺得佢玩玩下,香港讀唔到先去外國?
上網查下Melbourne U 的入學要求同國際上的評價先下定論啦,澳洲國內同國際排名好高。
如果真係唔想俾佢覺得奉旨要給佢留學,可以調查下學費,基本生活費先,有限度的資助,其餘的,要佢自己打工做兼職。
再者,要求佢要達到某水平的成績咁。
咁大個囡,佢又唔係做離譜的事,有商有量,大家傾掂佢,唔好一開始就拒絕。

水晶宮

回覆樓主:

讀心理香港係搵到食,讀考古先難 ,你地供到就讀,供唔到就叫佢自己存錢讀

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

應該考慮的是認受性問題,我聽我老公講過話最驚讀完搵唔返相關工作

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

同佢講下經濟條件

肯唔肯半工讀先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

wcandtt 發表於 22-9-18 16:26
我係Aus 讀accounting, 未畢已經有2間big 4比offer我,Melbourne U 排名幾好。

睇埋新戶另一個鋪,都係先別跟車太貼

首頁
12345...20

尾頁

跳至