自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

琥珀宮

days.bb 發表於 22-9-20 17:51
我99之前話層樓比c6,
但我地已有樓,我c6叫佢比家姐
之後層樓比左家姐。依家一人都有一層樓, ...

你99都係偏心

大宅

佢父母係怕個女爭先甘早寫平安紙,朋友喊曬口咁話唔知點去再面對佢哋,佢冇諗過要錢,但依家心中有刺,只可以話佢同父母緣淺。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

goco28 發表於 22-9-20 17:40
無話正唔正常,錢係父母嘅,佢地鍾意咁樣安排,奈何

無錯,錢係他們自己揾,除非你比左好多家用

珍珠宮

如果一直有供養父母,兩老真係好偏心。我6299 雖然係潮州人,一直都係打算所有財產平分俾4子女,係最近99同我老公講想立平安紙,話唔會分俾移英嘅黃叔仔

子爵府

mandy952 發表於 22-9-20 17:54
你99都係偏心

係我地結咗婚有幾個小朋友,而我姑拉無結婚同無小朋友。

珍珠宮

仔女間的爭執,好多時都係由父母直接間接做成。

茶類愛好者    發表於 22-9-22 11:03
3991    發表於 22-9-22 08:56

侯爵府

回覆樓主:

自己有就無所謂,我同媽媽講遺產物業唔駛留俾我,留俾其他屋企人(佢哋比較需要)

公爵府

回覆樓主:

騙心到咁,好傷人心。你話重男輕女,7,3分配,條氣都順D吖,豆到冇粒,當個女係乜?

象牙宮

Lili1113 發表於 22-9-20 17:35
今時今日外嫁女冇遺產分係咪好正常?

朋友兩兄妹,佢自己有物業,佢話父母立平安紙遺囑將名下居屋、全部現 ...

兩兄妹,佢自己有物業。 好在兄妹都有物業。

父母立平安紙遺囑 居屋、全部現金分配俾兄長?
男 女: 50:50 分脹。
2/3 : 1/3
6  : 4
或出租居屋:租金兄妹各一半。名下居屋遺產至子子孫孫。
現金給兒子。maybe i do it

如果你是父母會怎么樣?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Skytree1000 發表於 22-9-20 17:43
我知好多是沒有分比女的

係,我媽前兩日講,佢姐妹就係咁。

yeung_ma    發表於 22-9-20 21:06
yeung_ma    發表於 22-9-20 21:05

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

days.bb 發表於 22-9-20 17:51
我99之前話層樓比c6,
但我地已有樓,我c6叫佢比家姐
之後層樓比左家姐。依家一人都有一層樓, ...

奶奶已講明現住的樓比c6(當時老公有份出錢), 現金就姑奶和姑仔分半。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Lili1113 發表於 22-9-20 17:56
佢父母係怕個女爭先甘早寫平安紙,朋友喊曬口咁話唔知點去再面對佢哋,佢冇諗過要錢,但依家心中有刺,只可 ...

怕個女爭先寫定,講得出口喎

珍珠宮

錢係佢地既 鍾意比近個就邊個喇 冇辦法喎
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

朋友兩兄妹,佢自己有物業,佢話父母立平安紙遺囑將名下居屋、全部現 ...
好多父母眼中............只有條J

翡翠宮

回覆樓主:

我屋企都係樓比細佬(得一粒仔),錢都唔係平分...細分多d,因媽媽早死,極擔心細佬 不過,呢d係佢資產,佢絕對有權鐘意點分配,心底裏亦明白人心絕無可能不偏不倚

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

如果阿婆阿嫲嗰代通常分晒比個仔,到我哋父母嗰代多左人會仔女平分

琥珀宮

20150618bb 發表於 22-9-20 18:04
好多父母眼中............只有條J

翡翠宮

畀面勳章

Lili1113 發表於 22-9-20 17:56
佢父母係怕個女爭先甘早寫平安紙,朋友喊曬口咁話唔知點去再面對佢哋,佢冇諗過要錢,但依家心中有刺,只可 ...

既然係咁,以後少見
日日是好日

琥珀宮

無話正唔正常
父母決定

子爵府

2024年龍年勳章

其實父母$, 樓, 佢地要點分, 我地都真的無野好講....只要心無要求, 就無失望啦.. 開心過活, 不要留戀係不能改變的事實而不高興呀 !!

首頁
12345...14

尾頁

跳至