自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

師妹 發表於 22-9-24 00:00
想問下生腰果可以洗洗之後當零食嗎?

我有食生腰果,不過係iherb買有機的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

叮妹 發表於 22-9-24 08:34
我煲過冇味冇肉吾掂

好甜喎,不過仲要加好多料。

珍珠宮

BK Milk勳章

師妹 發表於 22-9-24 00:00
想問下生腰果可以洗洗之後當零食嗎?

睇完你嘅問題,再睇你樓下回覆,即刻上網睇,原來唔好食生腰果,謝謝你嘅問題咁以後我用生腰果煲湯或煮飯

From: https://www.medicalnewstoday.com/articles/309369#risks

Truly raw cashews are not safe to eat, as they contain a substance known as urushiol, found in poison ivy. Urushiol is toxic, and contact with it can trigger a skin reaction in some people.

Cashew kernels are often sold as “raw” in stores, but these have been steamed. This removes the toxins. These cashews are healthful.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只用過生腰果咋

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

野人好索子 發表於 22-9-24 09:18
或者試下腰果加栗子一齊煲都好味架(成日煮主菜已經係肉,咁煲個素湯唔加肉,加栗子腰果等材料都正架)!
...

請問需要加合桃嗎?

男爵府

靚靚C9 發表於 22-9-23 22:30
如果用原味熟腰果煲湯 (零食),會不會無生腰果咁好呢?Thanks

我就未見過有食譜指定熟腰果….熟腰果會有什麼特別療效嗎

伯爵府

寶貝樂樂 發表於 22-9-24 11:33
請問需要加合桃嗎?

其實睇自己嘅需要嘅啫 , 不過我就麻麻地合桃,所以或者會加多啲腰果同栗子!

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

野人好索子 發表於 22-9-24 11:58
其實睇自己嘅需要嘅啫 , 不過我就麻麻地合桃,所以或者會加多啲腰果同栗子!
...

好的,謝謝!

伯爵府

如果用原味熟腰果煲湯 (零食),會不會無生腰果咁好呢?Thanks

會加合桃

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

煲完出來............軟身

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

或者試下腰果加栗子一齊煲都好味架(成日煮主菜已經係肉,咁煲個素湯唔加肉,加栗子腰果等材料都正架)!
...

除左腰果,栗子,仲加埋落去煲會好飲?謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章

...

幸福可以好簡單

男爵府

回覆樓主:

話可以代替豬肉,
我有個親戚食素,
會用腰果+合桃

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

waterlilymonet 發表於 22-9-24 11:35
我就未見過有食譜指定熟腰果….熟腰果會有什麼特別療效嗎

我見屋企有熟的唔洗再買先咁問,睇黎都係買生黎煲好D。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

168138 發表於 22-9-24 10:28
腰果栗子外,我想煲南瓜,請問重加咩煲素湯係會濃厚味道似煲有肉的老火湯?
...

尋日先煲咗個素湯好飲,飲完好舒服!
基本落粟米紅蘿蔔栗子馬蹄腰果無花果少少赤小豆已經好好味,得閒可以轉下用竹庶馬蹄茅根紅蘿蔔栗子花腰豆腰果果皮煲又得,再唔係以上材料其實可以根據自己喜好加減,合掌瓜、蓮藕、花生、眉豆、綠豆、合桃,唔需要買貴肉,又唔使飛水,簡單又好飲!

attach1/tmp/phprfJYIV

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

只用生腰果

男爵府

KUDOS 發表於 22-9-24 15:03
尋日先煲咗個素湯好飲,飲完好舒服!
基本落粟米紅蘿蔔栗子馬蹄腰果無花果少少赤小豆已經好好味,得 ...

Thank you

大宅

sfccwy 發表於 22-9-24 11:02
睇完你嘅問題,再睇你樓下回覆,即刻上網睇,原來唔好食生腰果,謝謝你嘅問題咁以後我用生腰果煲湯 ...

唔該晒

大宅

hasting 發表於 22-9-24 07:52
咁你烚囉

大宅

無知一問:請問在哪裏可以買到生腰果呢?

首頁

尾頁

跳至