自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

LoveCorgi2 發表於 22-9-29 00:55

請問你有墊底費嗰隻係邊間公司邊隻plan 呢?可能你比較 ...

信x top up plan.
我唔後生,係住隻plan 1年max claim得100萬,5萬墊底費,普通房,for香港,香港以外地方claim得50%
我仲睇60歲時隻plan幾錢,如果貴到我比唔起,買黎又冇乜用

大宅

回覆 sylingcccc 的帖子

係呀,老左既時候會考慮只要返是但一份,後生有能力會想買返d有保障既保險

伯爵府

sylingcccc 發表於 22-9-29 01:58
信x top up plan.
我唔後生,係住隻plan 1年max claim得100萬,5萬墊底費,普通房,for香港,香港以外地方 ...

你信x墊底费係$50000還是$25000?
服務claim嘢好嗎?保費一年$1xxx-3xxx?
亦有考慮Bupa Hero, 保費比較低保障大。但冇agent怕touchwood 如有大嘢難claim

大宅

LoveCorgi2 發表於 22-9-29 10:31

我自己果份5萬墊底費,$1xxx年
so far未claim過呢份,電話打hotline都有人覆既

我仔果份3萬墊底$17xx年

大宅

Genini_kwok 發表於 22-9-29 09:57

係呀,老左既時候會考慮只要返是但一份,後生有能力會想買返d有保障既保險 ...

我應該2份都會keep,所以會搵啲唔太貴既買,老公cut左買唔返

伯爵府

sylingcccc 發表於 22-9-29 13:38
我自己果份5萬墊底費,$1xxx年
so far未claim過呢份,電話打hotline都有人覆既

信x 有没有agent跟保險單還是hotline?

大宅

LoveCorgi2 發表於 22-9-29 13:47

信x 有没有agent跟保險單還是hotline?

冇Agent, 得hotline
有Agent唔一定幫到手,同通常貴啲
不過自己唔熟就有agent方便啲
所以我本身基本果份係有agent,claim完份基本拎返曬啲單比信x就正常ok

伯爵府

sylingcccc 發表於 22-9-29 14:04
冇Agent, 得hotline
有Agent唔一定幫到手,同通常貴啲
不過自己唔熟就有agent方便啲

基本那份是否都是信x?
其實唔知有冇啲plan係原本嘅基本plan,冇墊底費但賠償額/手術費额可以加大啲?
問agent, 佢就比咗另一個要墊底費的。

大宅

LoveCorgi2 發表於 22-9-29 15:10
基本那份是否都是信x?
其實唔知有冇啲plan係原本嘅基本plan,冇墊底費但賠償額/手術費额可以加大啲?
問ag ...

我份基本唔係信x,普通細項計果啲陳年plan,冇墊底費,普通房plan,如果轉做私家房plan保障大啲,但貴,又唔會夠,都係買份有墊底費果啲plan會扺啲,同保障大啲

大宅

2份都keep 供款實在太貴. 61歲供款2萬2我都覺得仲可以,去到69歲都已經4萬一個月…….實在太貴! 我計過自己危疾買左賠償金額80-100萬,到時拎黎醫病in case 有需要. 不過去到70歲 如果有事,我都未必會花錢醫,反正我又單身又吾會諗住生小朋友

大宅

Genini_kwok 發表於 22-9-29 19:00

2份都keep 供款實在太貴. 61歲供款2萬2我都覺得仲可以,去到69歲都已經4萬一個月 ...

都係買個保障,當然,年紀愈大保費愈貴,到時再睇下cut唔cut一份甘羅,各人選擇唔同,有買肯買已經好好

複式洋房

兩個都有買

伯爵府

Genini_kwok 發表於 22-9-29 19:00

2份都keep 供款實在太貴. 61歲供款2萬2我都覺得仲可以,去到69歲都已經4萬一個月 ...

就算只計有墊底費嗰份,去到80歲,保守都要每月$6000以上一個人。到時已老冇收入。就算食老本比$6000一人都好甘。基本冇墊底費嗰份可能又差唔多供款額甚至更多。

大宅

開心吸收勳章

LoveCorgi2 發表於 22-9-29 10:31

我就係買hero lee個plan,之前都驚會唔會好難claim,但原來交文件同填表用app都做到晒,一啲都唔難

伯爵府

szesees 發表於 22-9-30 16:54
我就係買hero lee個plan,之前都驚會唔會好難claim,但原來交文件同填表用app都做到晒,一啲都唔難

...

之前睇過佢個plan, 印象中保障算不錯,一家人買都ok。係擔心touchwood 大鑊嗰啲冇人跟難claim。
Bupa hero每年加幅大嗎?
而家用緊M記,agent都跟好多年,有啲原本轉policy話可能冇得claim嘅又claim到,有啲啲嘢又可以flight到。

男爵府

我有買高端比自己,我覺得高端係for d 仔女細,要賺錢養家,萬一有咩大病都 舒舒服服盡快醫好,出來做野同陪仔女。如果到70-80歲,供唔起就唔好哄,有病去公立算。

伯爵府

gooseho 發表於 22-9-30 17:08
我有買高端比自己,我覺得高端係for d 仔女細,要賺錢養家,萬一有咩大病都 舒舒服服盡快醫好,出來做野同陪 ...

高端有墊底費嗎?
都有咁念頭略過,年紀大仲要每月比少則過萬一個月就真係……

男爵府

LoveCorgi2 發表於 22-9-30 17:13
高端有墊底費嗎?
都有咁念頭略過,年紀大仲要每月比少則過萬一個月就真係……
...
有,因我有公司醫療都底。

子爵府

回覆樓主:

朋友建議高端唔好買信x,bupx果d
裡面好多魔鬼條款,唔易claim...
我都想問下有冇人用緊?因為我都有興趣想買,信x bupx算平

大宅

gooseho 發表於 22-9-30 17:22
有,因我有公司醫療都底。

有公司plan墊底正買份高端就扺好多

首頁

尾頁

跳至