自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

katelok 發表於 22-10-14 09:09
其實我婚前人工唔錯, 一直都想有好多小朋友

但婚後發現前夫一直只做散工, 我一路養埋佢

係啊,就係果種心態,我生咗兩個,暫時仲未可以做單親,如果生一個早就走咗。你真係鍾意小朋友,我其實麻麻,雖然我都好有耐性,不過應該係天生血緣既愛多過真係鍾意小朋友
做人,5好難为自己

男爵府

ChaBean 發表於 22-10-14 09:00
乜都有得申請資助,只係食多碗飯,要幾錢,讀書免費,書包校服周圍有人送2手
生多幾個萬一其中一個彈起, ...

有仔趁早生的道理

子爵府

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 22-10-14 09:10
禮物都要受得起先得, 即係住80尺劏房,朋友送張6尺x6尺加大雙人床, 你要到嗎?
...
可以,張大床long高佢,好似look架床,上瞓下放野,多D空間,其實佢哋諗野仲快過我哋,諗有著數,真係快人幾步

男爵府

micsin 發表於 22-10-14 08:58
咁我好感激我媽媽 當年窮 住劏房 死慳死抵 生三件 可能養兒防老 可能唔識避孕 但 都生左我出黎 活到今天 ...

我覺得生小朋友關心同教育比錢更重要

小朋友窮唔緊要, 但要教識佢睇諒,人有3衰6旺

就算攞緊資助, 都唔緊要, 但要學識知足, 唔可以下下話唔夠,想攞更多的心態令到社會其他人反感

令到無人幫的人感到難受

講真, 李+×都無話自己身家已夠啦

如果父母無能力, 又唔知足, 就真係唔好生, 教出黎的仔女好多思想都同父母一樣

無線早排節目窮養富養都係比我睇到

窮都要正面做人

子爵府

wing51110 發表於 22-10-14 08:34
佢地可以攞好多援助架,我以前識一個兩公婆唔做野生5個,平均除開30000幾蚊個月,咩都政府俾
...

同意

呢D人好多窿路

大宅

三個?拎津貼都唔少,低收入家庭津貼$1200 一個小朋友,仲有項基本津貼$1200,未計書薄津貼,排公屋津貼都穩袋$4800,仲可以專心照顧小朋友,日日煮有益食物,慘?在職媽媽慘啲

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

黑白豬 發表於 22-10-14 08:44
我媽都係反駁我,唔通窮人就無資格生,我想講,我真心覺得無。
我自已細個(12歲前)屋企真心窮,我自已童年 ...

其實貧窮會遺傳,尤其個啲本身負資產欠債既父母,佢既債務隨時落了兒女身上。於是仔女大了,要仔女養,要仔女幫手還債,最後仔女辛苦得來的人工,大部分貢獻俾原生家庭,自己想組織家庭都難,勉強結婚,又買唔到樓,貧窮再延續落去。

唔係話唔可以生,但睇餸食飯,根本自己都養唔掂,生來做咩?錢少咪生一個,勉強都可以。但住劏房,生幾個,連基本瞓覺食飯地方都唔足夠。何必生佢地出來受苦?!

oasis18    發表於 22-10-14 13:39
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

禮物都要受得起先得, 即係住80尺劏房,朋友送張6尺x6尺加大雙人床, 你要到嗎?
...
我教好憎用禮物去形容小孩。
禮咩身姐,美化生仔呢件事。
銀行講得好0岩,冇600粒唔好諗。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

開心吸收勳章

micsin 發表於 22-10-14 08:58
咁我好感激我媽媽 當年窮 住劏房 死慳死抵 生三件 可能養兒防老 可能唔識避孕 但 都生左我出黎 活到今天 ...

我也是窮出生。我媽媽也生了3個,但冇 怨恨他們生我出來,也好感激媽媽辛苦養大我。我也滿足現在成就,也生了2個寶貝,也希望佢地做人要感恩,自足和開心過每一天。。

男爵府

kk1979 發表於 22-10-14 09:02
我細個都係窮.. 果時阿爸1人養家, 屋企有6兄弟姊妹
果陣無宜家咁多物質需要, 大家有粥食粥有飯食飯, 有福同 ...
其實,生在香港的小朋友就注定辛苦,除非原生家庭非常富裕,否則,有少少經濟能力又未到富裕家庭小孩最慘最可憐,父母生得一個,生怕獨子獨女不成材,未出世就為腹中嬰兒派定playgroup,未出世就要參加人生比賽,细個讀書辛苦,大了工作更辛苦,辛苦到老

男爵府

追個仔?

珍珠宮

黑白豬 發表於 22-10-14 08:44
我媽都係反駁我,唔通窮人就無資格生,我想講,我真心覺得無。
我自已細個(12歲前)屋企真心窮,我自已童年 ...

咁如果
case1 生活簡樸,做得食,有書讀,父母愛錫自己,家人和藹,父母亦花時間陪子女,同時亦有自由做自己想做嘅野;

case 2, 家庭算有錢,父母都返工,因要賺多d錢,未必有太多時間陪子女。 父母希望子女有更大競爭力,放學後嘅補習,所謂嘅興趣班不斷,每天生活在父母安排中。。。

相信唔係每一個嘅選擇都一樣。

大宅

回覆樓主:

可能想追仔

珍珠宮

...

我細個就係住80呎房,爸爸湊大我,佢好愛我,後尾上左公屋生活環境改善。

我從來都無覺得自己好窮,好自卑。我好感恩爸爸在艱苦嘅生活中養大我,教育我,愛我,比我睇到唔係無錢就等於唔幸福!

今日教育孩子金錢凌駕愛及關懷,他日孩子都只會用金錢代替"關懷"年老父母。

水晶宮

薯圈 發表於 22-10-14 10:38
我細個就係住80呎房,爸爸湊大我,佢好愛我,後尾上左公屋生活環境改善。

我從來都無覺得自己好窮,好自 ...

你爸爸係百裏挑一,唔計有錢無錢,咁錫仔女的男人係少。

男爵府

薯圈 發表於 22-10-14 10:38

我從來都無覺得自己好窮,好自 ...

有金錢關懷都好好

出面好多人唔肯做, 仲要老人家養

別墅

以前年代感覺上窮也可以捱大孩子,上公屋也容易, 現在沒有這枝歌仔唱

男爵府

katelok 發表於 22-10-14 09:09
其實我婚前人工唔錯, 一直都想有好多小朋友

但婚後發現前夫一直只做散工, 我一路養埋佢

你同我一樣又係前夫工作唔穩定,成日有工開或冇工開,之後唔夠膽博第二個,其實我都本身想生兩個,但係真係唔夠膽,唔知將來情況會点,最後離埋婚之後,而家得我自己同個仔不知幾舒服安樂, 雖然畀阿仔唔係一個安穩嘅家庭下成長,但係好個家嘈屋閉,成日擔心錢嘅問題下成長。

公爵府

窮真係無資格生,又窮又吸毒果D都係吾好生。我媽個街方個女,就係咁,生4個,4個都營養不良,其中2個仲係弱智,死未?弱智果兩個送去院舍比人照顧,仲同鬧D職員照顧得佢個女唔好,仲話人無我呢D人比佢地照顧,你地邊有呢D工做。嘩,幾巴閉成日走去投訴,就係想搵着數。

男爵府

我父母年代其實窮養真係ok,我家景可以,但C6爸爸好早過身,佢屋企食老綜,但我C6讀書ok,專業人士,而且明顯思維同抗壓能力真係比我好。
不過啲個年代真係唔太ok窮養,由bb開始競爭,起跑線拉得太遠,窮養已經唔work

首頁
12345...8

尾頁

跳至