自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

女拔

一向私小插入機會較高(學術深)
讀書叻大把

特異功能,特別重體育叻,可以幫學校取獎!

伯爵府

Bbpig2014 發表於 22-10-28 14:57
我哋運動訓練班有個女仔今年剛剛入左女拔, 家境好一般, 父母粗人無學歷, 但個女仔運動排名超高, 女拔邀請 ...

我地學校年年都有一個入,都係靠打波比DG選中入去。都係全額獎學金

男爵府

我地學校上年有3個入 唔係名津 唔知有咩特異功能

水晶宮

畀面勳章

以前學校(地區一線),之前有兩個男仔入dbs,佢哋都係學界某運動冠軍,有個仲出過去國際賽有名次

所以我估有d傳統名校不是要成績好top的學生因為成績top的真係大把

男爵府

吾好話津校,直資私校六年考第一都未必入到女拔。

不要氣餒,去其他學校都好。

珍珠宮

appledai 發表於 22-10-28 14:48
學校是西灣河基灣小學,當年進了這間學校還好感恩。就算現在學校非地區家長首選,派位成績都還是不錯。已經 ...

東區非地區首選,已經係二、三線
唔好意思講句,你哋去灣仔一線女校都吾會show你,更何況DG

去練下特異功能先

乜師乜師都唔夠成績勁重要
去到乜乜上市公司CEO都係微塵

子爵府

學校是5年前的地區名津,當年進了這間學校還好感恩。就算現在學校非地區家長首選,派位成績都還是不錯。已 ...

你女成績好,不過DGS大把。如果你女運動出色就不同了,我同事女女普通小學,成績當然唔差,最重要佢係跑步攞獎公開賽。佢為學校出賽,直至高中。

男爵府

學校是5年前的地區名津,當年進了這間學校還好感恩。就算現在學校非地區家長首選,派位成績都還是不錯。已 ...

5年前的地區名津,現在學校非地區家長首選,估計呢間名津係…舊基灣,舊基灣呢兩三年,乙二乙三都有人入到,地區家長都唔會選,女拔眼中更唔當一會事

男爵府

唔係小學姐妹校 學校贊助行業不同 當然不會有路子讀
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

侯爵府

我哋運動訓練班有個女仔今年剛剛入左女拔, 家境好一般, 父母粗人無學歷, 但個女仔運動排名超高, 女拔邀請 ...

边項運動?

珍珠宮

佢哋入面大把勁人,係都揀另類精英,例如音樂或體育,你小朋友只係朗誦及畫畫咋。。。 唔夠勁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Cherryville 發表於 22-10-28 15:01

啱啱就係想講如果一般學校想入呢啲 只得 兩種途徑
我識個男仔讀 Band 3,佢打籃球好勁,最終中二定中三入左男拔,但入到去學校都係推佢打波,成績完全唔掂
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

牛年勳章

港隊級的訓練班?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lojo11 發表於 22-10-28 15:01
讀得好,唔去女拔都無所謂啦
依句真,讀女拔都唔係人人入到三大啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

Shellyxlk 發表於 22-10-28 15:02
運動唔得已經係一個大缺點,朋友個女游水游入去中學插班

幼稚園同學上一两年插女拔中,應該只靠成績多,唔見有玩咩運動樂器叻。但由細就成日操學業,考校外試又要快過人。名小學,父母專業人士。

侯爵府

全港小學有500幾間, 將佢分成三份一
當首三份一係top tier都有160+間
每間級頭當2個會遞表, 都320人
你囡囡只係320其中一份子, 精英中拔尖, 唔係咁容易
好學校有好多, 唔一定要女拔, 繼續加油

男爵府

babyhoi 發表於 22-10-28 14:54
好老實,
你以為自己係地區名津,
但喺DG眼中什麽也不是

中point. 天外有天呀

男爵府

回覆樓主:

真心,我唔覺得要難過。

男爵府

我識都係運動勁,成績反而次要,所以不用灰心,基灣考一二大把選擇啦~東區都好多名校可揀。

首頁
12345...6

尾頁

跳至