自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆樓主:

去過兩次二世古滑雪,第一次喺機場搭巴士直達二世古酒店都好方便,第二次就自駕去二世古

子爵府

princessally 發表於 22-11-1 12:47
我哋由2015至2019連續5年聖誕都係北海道渡過,事隔三年,嚟緊聖誕都會再去北海道啊,我哋全部自由行,但都 ...

夏天我就試過唔係自駕, 冬天未試過。
主要係想浸溫泉同玩雪
登別/富良野就已經去過, 所以今次就唔打算去, 諗住去啲未去過既

子爵府

bibi2013 發表於 22-11-1 12:48
冬天去過幾次都冇自駕,有D巴士班次少要睇定時間表,否則有排等。參加過阿寒湖巴士一日團幾好,車去幾個景 ...

請問係係香港報名嗎?

子爵府

Joey8 發表於 22-11-1 12:50
星野Tomamu度假村住,我之前去過,有好多野玩,又有冰滑梯同煙花睇

...

呢個我都有考慮

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Fishbbmama 發表於 22-11-1 15:10
請問係係香港報名嗎?

我係香港報定先,當時唔駛俾$,如果想取消或改期就盡早通知佢地。我住釧路車站附近,出發前一天我去阿寒巴士站再確認,擔心唔知有冇變。
以下係網站可報名:
http://www.akanbus.co.jp/sightse/pirika.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

Fishbbmama 發表於 22-11-1 15:13
呢個我都有考慮

大人細路都啱玩,我上次住三日兩夜,仲上埋去霧冰平台,超正

子爵府

主要係想浸溫泉同玩雪
登別/富良野就已經去過, 所以今次就唔打算去 ...

我搵返2017年參加過呢個tour,佢喺酒店Pick up你,喺Klook會搵到,你可以參考吓!
attach1/tmp/phpRiC9rQ

子爵府

另外如果而家先睇星野,應該都好full!你係咪札幌出入?即係新千歲機場?如果近近地,定山溪好多溫泉酒店都有札幌送迎服務,再去埋札幌國際滑雪場,定山溪過去好近(半個鐘車程)

伯爵府

主要係想浸溫泉同玩雪
登別/富良野就已經去過, 所以今次就唔打算去 ...

如果小朋友唔係好大個,未必需要去正統滑雪場。反而去鈴蘭公園佢有雪軚,雪dou都夠玩
疫情前去過個樂園,係千歲站坐的士去,有香蕉船,雪dou, 小型電單車,雪板滑梯。

其實小朋友見雪就開心,果次淨係一座雪山+其他小朋友一齊玩都都玩咗2粒鈡。

子爵府

princessally 發表於 22-11-1 19:41
另外如果而家先睇星野,應該都好full!你係咪札幌出入?即係新千歲機場?如果近近地,定山溪好多溫泉酒店都 ...

以前大半年前就plan, 而家真係臨急臨忙, 同真係好多溫泉酒店都full

公爵府

Fishbbmama 發表於 22-11-1 21:27
以前大半年前就plan, 而家真係臨急臨忙, 同真係好多溫泉酒店都full
...

我睇宏樂園,12月份只有兩三日有一間房可以book!

伯爵府

回覆樓主:

唔自駕坐車都唔難
或者可以join KKday / klook, 都好多tour, 包埋一餐

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Lqueenie 發表於 22-11-1 14:52
c6都係第1次,租雪軚,我都唔係好記得有咩要注意,太耐之前

收到,謝謝
未經本人同意,不得轉載以上內容

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

whitebyKiKi 發表於 22-11-1 14:52
之前同C6去過
佢揸左6日
個6日咁岩全年最大雪

之前試過係New Zealand揸車爆肽,就會考慮所有最壞可能先。謝謝你嘅詳盡介紹,我同c6都做多d research先試。
未經本人同意,不得轉載以上內容

侯爵府

陪月勳章

唔自駕又有小朋友你Join 當地tour啦,方便好多

大宅

Fishbbmama 發表於 22-11-1 11:58
聖誕節去北海道, 如果想去雪場玩(想比小朋友玩下雪兜、大人又玩下雪上電單車、香蕉船), 有冇咩地方推介 ...

當年仔6歲,一家三口決定跟團, 本身已十幾年無跟團, 去日本也是自駕, 但雪地老公怕危險, 去玩但求安心姐
再講返, 因為當時初六去, 計過本身機票也不平, 我早報名團費都抵, 睇返冇揀錯, 因為我哋去埋坐破冰船, 車程又遠, 冬天啲衫又厚又頸巾又手襪又冷帽, 我哋跟團上車就即刻可以除曬去, 帶住個仔除非自駕, 否則自己坐車我覺得跟團仲方便
所以最終我哋決定跟團

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

raro 發表於 22-11-2 08:07
之前試過係New Zealand揸車爆肽,就會考慮所有最壞可能先。謝謝你嘅詳盡介紹,我同c6都做多d research先試 ...

北海道滑雪區雪量高,試過坐shuttle 完全睇唔到路況,唔知司機哥哥點睇到路,仲要唔慢,c6 話無信心喺咁嘅情況揸車。
玩咗成日,好攰,c6 一上車就瞓咗,所以滑雪唔自駕舒服 d,係要遷就 shuttle 時間。如果酒店有接送,真係唔揸車舒服。

珍珠宮

2024年龍年勳章

好想去。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-11-2 09:00
北海道滑雪區雪量高,試過坐shuttle 完全睇唔到路況,唔知司機哥哥點睇到路,仲要唔慢,c6 話無信心喺咁嘅 ...

揸過好多次,5%遇到極大雪,揸得超慢

巴士很疏,自駕好好多

珍珠宮

kalong 發表於 22-11-2 08:52
當年仔6歲,一家三口決定跟團, 本身已十幾年無跟團, 去日本也是自駕, 但雪地老公怕危險, 去玩但求安心姐 :g ...

如果我一家跟團,駛費應該3萬變十萬

自己搞煩d,但又平又正,我去親都十天

首頁
12345...7

尾頁

跳至