自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畫得越靚即代表老師畫得越多

大宅

醒目開學勳章

feifei_baby 發表於 22-11-10 06:57
我都係搵上門,價錢其實差不多但1:1,我啲小朋友學咗幾年,畫得唔算好靚但有進步,同埋兩個都好鍾意畫畫
...

如搵上門1:1教畫,要比幾多錢?

男爵府

我個仔都係出面代筆嘅畫室太多,所以係搵上門老師教,睇到佢係越嚟越有進步。佢本身藝術天份唔高,但係幼稚園好多時候都要你畫畫同埋勞作。

公爵府

回覆樓主:

集團式嗰啲好多都係老師代畫㗎。
我啲小朋友去嘅畫室係大人細路一齊畫,好casual,主題係小朋友自己創作,用自己當時心情去畫,幾堂先完成到作品,老師從旁指導。
好明顯睇到係自己小朋友畫嘅畫。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Pinky28 發表於 22-11-9 20:46
我都覺,但坊間好似老師代筆既多

請人上門

公爵府

BK Milk勳章

Pinky28 發表於 22-11-9 20:46
我都覺,但坊間好似老師代筆既多

老師代筆畫仲使鬼佢教咩!

水晶宮

畀面勳章

初初會幫,但幫幫吓唔會再幫,同埋畫室可報考級全國美術試,要考試就無得幫,要靠自己畫

利申,畫咗好多年,已考四級

別墅

畫畫好睇老師點樣教。有D老師注重俾個主題,啟發學生去思考,然後要學生自己構思,畫出來後老師再指出可以改善嘅地方。老師亦會主動同家長溝通,畫得好係邊度,不足之處係邊度。而有D老師真係只會俾個模板,要小朋友照住模仿就算。所以當初當我發現老師屬於第二種類型時,果斷轉左去其他地方學。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Pinky28 發表於 22-11-9 20:30
小朋友每次係畫廊畫完出黎都好靚,但返到屋企佢係畫唔返,而且學左一年,唔覺有明顯大進步,其實係咪正常? ...

一堂一畫仲要好靚,即係老師代筆,一係你個仔無興趣,無興趣唔好浪費時間

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Pinky28 發表於 22-11-9 20:30
小朋友每次係畫廊畫完出黎都好靚,但返到屋企佢係畫唔返,而且學左一年,唔覺有明顯大進步,其實係咪正常? ...

如果亞仔有興趣就轉畫室,呢個老師唔係啟蒙教學生,只係速成俾家長睇。

我女當年學畫要4堂左右先有1件作品,但我唔心急,每堂老師都會講解佢學咗咩,所以我好了解佢一直以來的學畫進度。

當然佢對畫都好有興趣,我屋企係堆滿畫筆、畫冊和不同顏料,佢鍾意隨時可以創作。

伯爵府

auhiyo 發表於 22-11-11 06:43
老師代筆畫仲使鬼佢教咩!

Er…其實我都係咁諗,但我都堅持左一年俾時間去睇,依家要諗係時候要止蝕了

伯爵府

Linda616 發表於 22-11-11 07:40
畫畫好睇老師點樣教。有D老師注重俾個主題,啟發學生去思考,然後要學生自己構思,畫出來後老師再指出可以 ...

(有D老師注重俾個主題,啟發學生去思考,然後要學生自己構思,畫出來後老師再指出可以改善嘅地方) yes yes,我就係想要呢樣!知唔知邊間畫室能做到?

(有D老師真係只會俾個模板,要小朋友照住模仿就算)我依間就係咁,然後會最後幫佢小朋友代筆,交差左就算

男爵府

兩歲幾去學,果間畫室已經唔會代筆畫任何野,連起稿線都細路自己畫。基本每堂可完成一副練習畫,如果參加比賽果d 就用多一兩堂。

當然係畫室有導師指導同係屋企畫會好唔同,其實好正常。畫室導師會指明邊度落乜色,淨係呢樣已經好唔同。

男爵府

fairly 發表於 22-11-11 00:30
如搵上門1:1教畫,要比幾多錢?

$150-400我都請過

侯爵府

牛年勳章

我小朋友疫情以來都上門1:1學畫畫,老師由開始會幫一幫佢outline到而家全程自己畫,唔係畫得好靚,但由無興趣同抗拒畫畫,直到而家非常鍾意畫畫,老師亦讓佢放好多自己ideas落去,創作力亦好咗好多,平日都好多嘢鍾意用畫畫表達,自己畫完會俾個故事幅畫,我好開心

karenlyk    發表於 22-11-11 16:55

男爵府

我都有呢個感覺~
因為我揀左間, 一堂得3-4個小朋友左右, 2堂就會完一幅畫, 但都睇得出係我小朋友畫, 唔係好靚。但行前幾個舖, 有間好多小朋友報, 佢地畫既, 又真係靚好多! 有好多次, 都好矛盾諗要唔要轉! 但我又諗, 佢中意畫, 我都係想佢畫得開心, 所以, 我問佢畫得開, 我就無轉, 學左3個月左右

男爵府

我小朋友無報過畫班 但佢會自己去圖書館借教畫畫的書來睇 睇住佢進步

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 KARORO1030 的帖子

啱! 呢D先叫興趣班

珍珠宮

回覆樓主:

好細小朋友,導師通常慢慢教起稿,小朋友係畫內油返適合顏色。當然有畫同油都有問題嘅小朋友(如冇信心畫或畫條直線,圈個圓都唔識),導師會一路教小朋友點先唔出界,再幫佢哋補填顏色。
技巧係長時間培訓先有成果。

伯爵府

長琦良美 發表於 22-11-11 10:18
兩歲幾去學,果間畫室已經唔會代筆畫任何野,連起稿線都細路自己畫。基本每堂可完成一副練習畫,如果參加比 ...

請問你小朋友係邊間學呀?可以pm我嗎?謝謝

首頁

尾頁

跳至