自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實我都麻麻地呢個獸醫,預約咗但都要等兩個鐘。我又唔覺得佢特別好

大宅

michellechiu02 發表於 22-11-24 10:32
唉。。。樓主唔好嬲
作為寵物既主人,我都覺得獸醫係超級參差

係,720蚊入面500係二次診斷,220係診金
一粒藥都無比,十分鐘只摸左幾下我隻狗就將狗仔pass左比隔離護士,所以我先打咁大篇野比其他狗主貓主知佢幾咁求其

大宅

Hongchu 發表於 22-11-24 10:52
其實我都麻麻地呢個獸醫,預約咗但都要等兩個鐘。我又唔覺得佢特別好

係,如果佢真係細心專業等佢幾粒鐘我願意等,可惜佢唔係

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-11-24 10:48
唔同獸醫診所有唔同儀器睇報告:正常
第二個獸醫收second opinion費用:正常(就算只係表面診斷)。我上次 ...

你狗仔幾歲啊?我狗仔就黎12歲啦,我都知年紀大會多病痛既啦
網上留言話佢細心專業,諗住幫助浪浪既獸醫應該好有愛心,點知佢勁hea睇症

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

香港獸醫真系麻麻地,又貴又難約。我之前狗狗出街比狗咬到腹部位置,拿拿聲揾左5-6間獸醫都無位要約到好多日後,甘無辦法只好自己同佢做消毒同噴雲南白藥。後來又有一次比狗咬到pat pat位置,對方狗主帶佢去相熟獸醫,淨做消毒加少許退燒藥盛惠1800。香港真系一個裝修一個獸醫,又貴又多伏。

大宅

yuyueng 發表於 22-11-24 11:33
香港獸醫真系麻麻地,又貴又難約。我之前狗狗出街比狗咬到腹部位置,拿拿聲揾左5-6間獸醫都無位要約到好多 ...

好認同,香港真係裝修同獸醫都好貴又易中伏既地方

子爵府

見到呢啲求診經歷就心痛。

我成日同初養寵物嘅朋友講,一定一定要搵間口碑好同有急症服務有足夠設備嘅診所。唔好貪就腳,搭程的士有限錢。萬一有咩急事起上嚟,一定會睇你個症。好多診所有急診但唔會睇新症,搵醫生都搵到地老天荒,就算搵到又可能設備不足,可能只俾佢瞓氧氣箱吊下鹽水,又拖延病情。
我以前貓貓好幾次半夜心臟病發,都係即時有得睇(半夜急診就當然貴)。

大宅

s0650993 發表於 22-11-24 12:57
見到呢啲求診經歷就心痛。

我成日同初養寵物嘅朋友講,一定一定要搵間口碑好同有急症服務有足夠設備嘅診所 ...

係香港要搵一個信得過既獸醫真係好難,我地以前打疫苗絕育係太子非牟利架,佢愈做愈大間,愈開愈多分店之後就愈難約,
好多有口卑既又話唔收新症

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香港獸醫真系麻麻地,又貴又難約。我之前狗狗出街比狗咬到腹部位置,拿拿聲揾左5-6間獸醫都無位要約到好多 ...

你咪好彩
我隻狗俾狗咬,半夜睇醫生(我睇果個無夜診),要縫針,承惠$12000
到之後睇返自己果個(年檢時update佢做咗手術),佢一睇張單話好貴啊
鬼叫自己半夜無得揀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mrslee0309 發表於 22-11-24 11:30
你狗仔幾歲啊?我狗仔就黎12歲啦,我都知年紀大會多病痛既啦
網上留言話佢細心專業,諗住幫助浪浪既 ...

我隻都係12
係呀年紀大,一有E郁就心慌慌。獸醫姑娘話貴婦特別小事就奀奀叫(好似好大件事咁)
我上次都有晒大鑊嘅準備,點知只係背脊痛,一星期後不知幾好精神,好彩咋

男爵府

回覆 Mrslee0309 的帖子

我以前都睇開太子非牟利不過真係好難book
即日甚至翌日99.9%唔會book到
甘d人平時係咪book定2日後睇醫生架呢?

我養寵物後先知
原來office hour返工既人

最好真係唔好養寵物
帶寵物即日睇醫生難過人10倍
就算同家人同住
家人又未必識帶寵物去睇

男爵府

回覆樓主:

香港睇獸醫差嘅多好嘅少之又少,貴不特止又醫唔好或拖症先慘

王國長老

michellechiu02 發表於 22-11-24 15:42
回覆 Mrslee0309 的帖子

我以前都睇開太子非牟利不過真係好難book

如果睇開嘅就肯插期
我呢個醫生,睇我一鼠兩兔一狗,幫襯咗十幾年。生客佢肯唔肯插期我唔敢講。但我哋如果急佢都肯插(我盡量唔插,唔急唔好影響其他人)

侯爵府

應該話香港逢有個醫字都貴

伯爵府

NPV 做大咗後,醫生態度已差晒啦

男爵府

npv 同城大d 獸醫態度都差

城大獸醫好串咁話我咁遲先帶狗狗去睇, 現在無得醫喇, 你帶佢走啦。
講左大約20分鐘, $1000。

子爵府

Mrslee0309 發表於 22-11-24 13:58
唉係香港要搵一個信得過既獸醫真係好難,我地以前打疫苗絕育係太子非牟利架,佢愈做愈大間,愈開愈 ...

係呀,有口碑嘅唔收新症,做現有嘅症都已超難book。我依家嗰間睇咗廿年,之前啲主子返哂喵星,我都係晌街撞見個醫生時,問定佢俾唔俾我加貓我先敢再領養(其他人唔得㗎,只可以book新手醫生)。

新手主人唯一可以試嘅,就係大診所嘅新手醫生,一般body check打針都應付到,起碼有個病歷先。咁到老咗有大鑊嘢,入得院好多時都有資深醫生再跟進,而大診所/醫院起碼所有血檢治療設備齊全,唔駛話入咗院又要轉院。

大宅

purplerain 發表於 22-11-24 15:44
香港睇獸醫差嘅多好嘅少之又少,貴不特止又醫唔好或拖症先慘

好獸醫真係買少見少,出名既除左貴連book都未必有得book,小動物一病主人真係頭都大堆

公爵府

畀面勳章

早兩年我隻貓生貓癬,生到成個頭都剃晒毛咁滯,第一時間book 佢,你知佢排期耐啦,中間不斷睇人地話好嘅醫生,但都唔好

最後係大圍呢個醫生睇好咁佢又真係好細心幫我分析病情,

我唔會否決樓主嘅經歷,希望樓主狗狗早日康復

公爵府

畀面勳章

如果沙田區你ok ,沙田圍獸醫診所「陳醫生」,只限呢個醫生,後生男仔,幾有熱誠,診所就有照x-ray 同睇片裝置

但佢診金偏貴

首頁

尾頁

跳至