自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Kenise-mama 發表於 22-11-24 16:34
因為先生太太都忙,冇咁奄尖,只要唔過份,小朋友又安全,屋企整潔,咁姐姐都會做得長(大前題都要姐姐自 ...

無錯,我地唔使佢照顧小朋友,又無4大長老,有自己房間仲放星期日同紅日,基本上只系做好屋企清潔同買送煮飯就得,我幾乎無話過工人,佢白天自由度好大,7點半食完飯佢8點就可以沖涼返房。

子爵府

回覆 yuyueng 的帖子

你有冇裝cam ?唔知裝cam本地完約姐姐係咪唔鍾意?但係唔裝cam好似又唔係太放心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

aa06 發表於 22-11-24 18:26
回覆 yuyueng 的帖子

你有冇裝cam ?唔知裝cam本地完約姐姐係咪唔鍾意?但係唔裝cam好似又唔係太放心 ...

無!用人不疑,況且我屋企無細路仔亦無放貴重物品,無野比佢偷。

男爵府

呢兩年啲完約工人真心唔好請。我自己完咗兩個約嘅姐姐唔同我續,因為佢要搵一個比佢stay out 嘅僱主,仲要求俾6000人工 (我屋企一家三口一架車,佢本身已經係5000了)。個口開到比獅子還要大。結果呢?做咗半年,個新僱主就炒咗佢,佢返嚟叫我請返佢,我同佢講wish you the best of luck.
另外我請咗個本地兩年完約,見工時正正常常,原來已經申請咗去歐洲打工,搵我份住家工攝時間,同時外面做緊傳銷,電話不離手,偷柴米油鹽護膚品洗頭水沐浴露,最後歐洲個簽證一批,即刻遞信,我立即還神。
最後等咗半年,請個海外姐姐,有禮貌,乾淨,對小朋友有愛心,唔洗睇佢地面色。

子爵府

回覆 sky_blue618 的帖子

多謝你的提醒,請問你而家海外姐姐有冇海外工作經驗?是菲定印?

男爵府

aa06 發表於 22-11-24 12:46
有冇人請過本地完約工人?好不好?應該請只做過一個約嘅?定係做過好多年,例如八年同一個僱主的?謝謝你 ...

我請過一個完約的工人 菲律賓的
幾好丫

侯爵府

其實每個人人品都唔同,樓主咁問真係無咩意義架

子爵府

回覆樓主:

有,喺香港做過20年的old seafood,因我當時是新手媽媽,睇中佢湊大幾個細路,佢做嘢係有自己一套,亦教到我好多湊BB嘅嘢。仲好蠱惑同醒目,話頭醒尾,但冇對我黑面駁嘴。我算好彩

子爵府

gallygally 發表於 22-11-24 14:25
請工人以前覺得一定要請有經驗, 後來發現請白紙好過請old seafood.
old seafood 好鍾意同前顧主比較, 例 ...

咁攪笑,d姐姐寧願留屋企玩電話喎
可能佢都想出下街,食飯吧

子爵府

mywl 發表於 22-11-25 08:26

咁攪笑,d姐姐寧願留屋企玩電話喎

白紙好d , 現實公司請人都寧願請fresh grad啦,請白紙, 寧願花心機慢慢教佢,好過請個中女

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 22-11-24 13:08
我個姐姐係本地完约,之前完4個约8年同一僱主,係會有自己一套,但都會聽指令,小事佢自己搞掂我覺得幾好, ...

我而家個姐姐都係本地 之前係斷約..
佢真係好好 話頭醒尾
盡責又勤力 對我女又有愛心

水晶宮

回覆樓主:

但請個海外未出過埠既姐姐,除了要用時間教佢買餸和煮餸,連乜野餸菜完全分吾到,買清潔用品和怎么用也要教,初期也很吃。

珍珠宮

回覆樓主:

我請過兩個都係完約工人, 第一個續了一次(之後要回鄉)
第二個續左4次, 之後都係想回鄉先放長假

兩個都沒大問題

珍珠宮

naicha 發表於 22-11-24 14:20
屋企人上年請咗個本地完約印印, 年紀大的, 40幾了, 上手做咗4年, 執到寶, 個姐姐好叻煮嘢食, 仲鐘意上youtu ...

你真係執到!我上次請嗰件賤貨,見佢4年同一僱主以為佢好好,點知嚟到乜都唔識,又唔肯學,疫情焗住比佢續約,結果喺我家4年,到臨走前都仲未分到煲湯同滾湯嘅分別!正白痴!

珍珠宮

sky_blue618 發表於 22-11-24 21:08
呢兩年啲完約工人真心唔好請。我自己完咗兩個約嘅姐姐唔同我續,因為佢要搵一個比佢stay out 嘅僱主,仲要 ...

你海外係菲定印?如果訓練得好都冇所謂,但我以前請過一個,拖地都唔識,真心怕!

首頁

尾頁

跳至