自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sasaki_peach 發表於 22-12-28 23:11
可否pm 我邊間,自願醫保有冇agent跟?

叫agent PM 妳、信箱爆了沒有?

這裡agent多的是、PM妳話用過邊個邊間好、agent跟得好、其實係家人甚至自己~

問朋友實際好多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

sasaki_peach 發表於 22-12-26 18:26
未買過保險,想買份危疾保險,有咩要注意?
注意找個好Agent,同比較多幾間,我比較過原來不同公司,同一保費,保障可以好唔同

同埋唔好找D成日賣盤的保險公司

侯爵府

回覆樓主:

最緊要A淮好;另比較保費和保額

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

年紀越大保費越貴,而且保額又低,我自己買人壽(已供斷)同住院。
反而同仔女就買齊危疾,人壽,住院,因佢地保費平好多。

大宅

ashleyxx 發表於 22-12-29 12:13
如果平時冇咩病痛淨係想買份保險傍下身唔洗揀有agent都得,反正依家d虛擬保險claim錢都好快.我自已危疾都係 ...

可唔可以PM我邊間,因我又係想買,但都唔知邊間好?

大宅

acchung 發表於 23-2-5 12:43
可唔可以PM我邊間,因我又係想買,但都唔知邊間好?

以前我都唔係好相信保險
自從屋企中咗,有得賠,我就開始相信
其實最緊要都係agent有冇跟足 有辦法提供一啲專業意見,我覺得公司都係其次,間間都差唔多!現在自己都買,有agent 問下,可以幫到手,有問必答 ! 好過自己上網搵冇agent !

大宅

sasaki_peach 發表於 22-12-30 17:53
幾多錢一個月?保額係幾多?今日我問左某保險公司agent 保額30萬要一千多一個月。但cancer 只claim 到6萬 ...

咁少額不如唔好買慳返
宜家一個人危疾保額普普通通都要100萬啦
你去睇下一個化療或鏢靶要用幾多錢?
你預萬一中左,會有幾多年返唔到工?
呢個就係你要買既額

一般agent會叫你買的保額,就等如你2-3年的年薪總和

男爵府

kyhcarson 發表於 22-12-28 18:23
睇返你自己想有幾大coverage同budget啦. 不過就唔好買有儲蓄成份會好d,講得好聽係儲蓄但係其實係俾agent食 ...

其實買保險真係有用?

男爵府

TempoT 發表於 23-2-5 19:01
以前我都唔係好相信保險
自從屋企中咗,有得賠,我就開始相信
其實最緊要都係agent有冇跟足 有辦法提供一 ...

買危疾同住院?
如果自己到老都平平,保險經紀話當做左善事,當送左出去比啲需要 claim 嘅人用喎。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Rosalai 發表於 23-2-11 15:57
其實買保險真係有用?

冇~

年輕時冇病冇痛、買嚟冇乜用到、年老時貴到買唔起、而且香港平均壽命男女、都是全世界第一、問一下經紀由70歲買保險買到85歲、要幾多錢?

識計數就唔會買~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

yuensiu 發表於 23-1-31 07:55
年紀越大保費越貴,而且保額又低,我自己買人壽(已供斷)同住院。
反而同仔女就買齊危疾,人壽,住院,因 ...

咁,請問係咪年紀大就唔好買保險?
出左事就排政府算

煩惱中,謝謝意見

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Rosalai 發表於 23-2-11 18:46
咁,請問係咪年紀大就唔好買保險?
出左事就排政府算

我自己就覺得年紀大買唔抵囉,好似危疾咁,我仔1年危疾保費(保費不變直到供斷)$38xx,我女1年$35xx,供25年,保到100歲,保額20萬。而我年紀大買,問過1年供$4xxx得10萬保額咁買黎做乜,攞舊錢買住院算了。

危疾都係上年先同仔女買,人壽住院就一出世買 。 如果危疾一出世買應該保費仲平。
我自己唔買純保險雖然保費平但無得供斷。

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-2-11 19:44
我自己就覺得年紀大買唔抵囉,好似危疾咁,我仔1年危疾保費(保費不變直到供斷)$38xx,我女1年$35xx,供2 ...

到你年紀大嗰陣時保費一樣會加嘅,唔會話你以前買過就平畀你

珍珠宮

babytt2 發表於 23-2-11 20:39
到你年紀大嗰陣時保費一樣會加嘅,唔會話你以前買過就平畀你

住院就有加囉,人壽同危疾就定額無加過,因為我買派紅利個隻,唔係買純保費個隻。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我自己就覺得年紀大買唔抵囉,好似危疾咁,我仔1年危疾保費(保費不變直到供斷)$38xx,我女1年$35xx,供2 ...

年輕買平、因為是有通貨膨脹、輸了時間值、年紀大保障額便會低、保險公司請了有精算師、用電腦計算出嚟、同客對賭、保險公司有全香港人口的壽命數據、輸比客機會好低~

買基金真係好傷

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-2-11 20:55
住院就有加囉,人壽同危疾就定額無加過,因為我買派紅利個隻,唔係買純保費個隻。
...

因為你定額,所以唔加。

同樣,十年前的醫療費,今天可能半桶水,保得一半到,自己出一半都好金

珍珠宮

小朋友買人壽其實冇需要

人壽係俾d 養家庭者適合d

珍珠宮

babytt2 發表於 23-2-11 21:40
小朋友買人壽其實冇需要

人壽係俾d 養家庭者適合d

到小朋友大個睇年齡買又貴了,保額仲無咁多。佢地出黎做野,我買比佢地個份已經供完了,到時佢地自己想要再買多份就等佢地自己決定了。

侯爵府

2024年龍年勳章

我買了一份保險,跟本不需agent,幾十年來無搵過佢

男爵府

大力大力 發表於 23-2-11 21:02
年輕買平、因為是有通貨膨脹、輸了時間值、年紀大保障額便會低、保險公司請了有精算師、用電腦計算出嚟、 ...

大力講得對,舊公司有個精算師專係幫保險公司計保費,仲開左間公司係分析比較全香港保險公司既保險plan。

就快40歲需要買醫療保險嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊