自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

she007 發表於 22-12-30 11:56
世衛總幹事譚德塞表示,考慮到中國疫情資訊不足,部份國家對來自中國的旅客實施額外檢測要求是可以理解。譚 ...

中國應該學某些國家唔驗就是資訊不足

象牙宮

回覆樓主:

每個地方醫療唔同,可能怕有負擔,檢測啫,要去又怕咩啫!如果要自己比錢檢測上機咪放棄囉

水晶宮

lihomahk 發表於 22-12-30 12:32
中國應該學某些國家唔驗就是資訊不足

著名流行病學家、中國疾病預防控制中心流行病學前首席科學家曾光周四(29日)出席一個由媒體主辦的網上峰會時表示,這波新冠疫情在北京的感染率或已超過80%。對一些國家近期對來自中國的旅客實施入境限制,他認為是可以理解的。
曾光指出,這次疫情之所以讓大眾感覺來得特別猛烈,主要基於病毒傳播力強以及冬季是呼吸道類疾病高發期等因素。根據過往經驗,第一波受感染的人通常為30%,但這次感染率上升速度超過預期,「甚至很快超過50%,60%、70%,甚至80%的感染率」。他又稱,北京流行的BF.7變種病毒是至今傳播率最強的病毒,現在北京的感染人數可能超過80%。

子爵府

she007 發表於 22-12-30 14:44
著名流行病學家、中國疾病預防控制中心流行病學前首席科學家曾光周四(29日)出席一個由媒體主辦的網上峰 ...

內地有供布資訊,而是有些人總要選擇性盲

子爵府

she007 發表於 22-12-30 14:44
著名流行病學家、中國疾病預防控制中心流行病學前首席科學家曾光周四(29日)出席一個由媒體主辦的網上峰 ...

西方甚至世衛唔喺話毒珠變弱嗎?甚至有國家已宣布戰勝新冠,既然對佢哋唔喺甚麼新鮮事,所以意大利甚至日本唔喺變得小提大造嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

意大利由5 月入境, 都唔需要旅客出示疫苗, 檢驗記錄,

宜家on do do 咁, 對中國旅客, 做完抗原檢測和病毒測序,
咪一樣放入境
https://www.italia.it/en/covid-19-italy-travel-guidelines

珍珠宮

好媽媽勳章

lihomahk 發表於 22-12-30 14:50
內地有供布資訊,而是有些人總要選擇性盲

大陸公布了什麼資訊呢? 大陸今天公布確診人數為5491人,講完!

珍珠宮

.

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 22-12-30 15:04
大陸公布了什麼資訊呢? 大陸今天公布確診人數為5491人,講完!

尖沙咀有2000

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 22-12-30 15:04

你都唔知人哋係點計,而且早幾日已經有內地專家在新聞上講過疫染嘅人每個市大約係每日幾十萬嘅速度,無人隱瞞
只是不再檢測因此無確實數字

大宅

she007 發表於 22-12-30 11:56
世衛總幹事譚德塞表示,考慮到中國疫情資訊不足,部份國家對來自中國的旅客實施額外檢測要求是可以理解。譚 ...

譚德塞先係反骨姐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ernbe 發表於 22-12-30 15:13
去藥房買panadol

人地都無病徵,無發燒

水晶宮

疫情數據改為一個月一公佈
attach0/tmp/php0XE79i

水晶宮

大陸數據你都係唔信架喇,睇外國數據啦

美國做嘅數據Johns Hopkins University COVID-19 tracker

紅色係確診數字,白色係死亡數字,分咗28日同累計總數
美國28-Day: 1764,854 死亡10,383
日本28-Day: 3893,234 死亡6379
中國28-Day: 728,320 死亡847
attach0/tmp/phpfoLN1g
attach1/tmp/php4eiWE2

首頁

尾頁

跳至