自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

肥肥寶 發表於 23-1-8 15:13

可唔可以講下咩病?心臟病嗎?

伯爵府

白毛毛 發表於 23-1-8 14:58
你最尾果句沉重,我想我能理解。
但我想講嘅係,為心愛的人擔心都係一種幸福。萬一⋯唔在身邊,會係佢的遺 ...

一年前我地養既貓仔走左,我地喊左好耐,但我老公話佢臨走有我地係身邊,貓仔算好幸福,我地冇遺憾

珍珠宮

肥肥寶 發表於 23-1-8 15:28
一年前我地養既貓仔走左,我地喊左好耐,但我老公話佢臨走有我地係身邊,貓仔算好幸福,我地冇遺憾
...

那你應該明白你先生的心情,我想,既然上天給了你一個那麼愛你的丈夫,就不用隱瞞甚麼,順其自然吧。兩個人生活在一起的最大幸福,不就是愛得自然不用修飾嗎

子爵府

小肥兔 發表於 23-1-8 14:51
擔心, 不是表面笑與喊,身體可以靠自己改善的,唔知你是什麼毛病, 我自己身體都唔好, 都係靠自己努力去 ...

樓主呢個po,啟發好多正能量,

多謝晒大家

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果經濟許可,可以辭職一排,佢同你周圍去,而家又可以去得旅行,活在當下。

伯爵府

cecelc 發表於 23-1-8 15:48
如果經濟許可,可以辭職一排,佢同你周圍去,而家又可以去得旅行,活在當下。
...

其實我都一直奉行活在當下

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主,如果係我會比佢辭職,等大家都見多啲對方。如果我係你C6,我一樣想辭工去照顧你,與其返工都心掛掛,倒不如留在家陪伴又好照顧又好,只少個心舒服啲。

禁止訪問

伯爵府

多謝大家開解,唯有順其自然地生活好,其實我之前有做開連動,而家只能簡單活動

侯爵府

回覆樓主:

我c6 係吾会擔心我、如果有朝一日我C左、佢会冇乜反應......遇著呢D人、会更吾开心;好羨慕你有一個会關心、擔心自己嘅老公!

子爵府

侯爵府

回覆樓主:

樓主,心情對病情有頗大影響,保持樂觀,但也要多和老公談心事,互相了解,互相扶持,大家一齊面對困難,祝福你!

MICLOH168    發表於 23-1-9 13:59

珍珠宮

回覆 肥肥寶 的帖子

明白你. 如果真心愛一個人, 真係會好希望盡量帶開心俾佢, 有咩唔開心或唔舒服自己頂得住就盡量唔同佢講. 佢擔心埋一份但對件事無幫助, 何必呢!
我都好傻. 老公對退休後如何維持生活質素好介意, 佢成日怨我後生時點解唔做公務員, 有份長糧無咁慌. 但已經返唔到以前, 不過老實講我覺得對佢有虧欠. 成日希望有筆少少橫財就好喇! 我會俾晒佢, 希望增加佢嘅安全感, 不過當然係妙想天開啦! 我只能決定退休拿到公積金俾一半佢, 希望減低佢對我嘅怨懟.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

worthy 發表於 23-1-9 12:08
回覆 肥肥寶 的帖子

明白你. 如果真心愛一個人, 真係會好希望盡量帶開心俾佢, 有咩唔開心或唔舒服自己頂得 ...

係,我只想佢每日開心,賺錢買錶戴,維持而家既生活大家都開心啲,但如果真係惡化到冇辦法自理到時我就唔會拒絕佢,如果唔係要長住私家醫院,經濟其實冇乜壓力

珍珠宮

肥肥寶 發表於 23-1-8 14:37
身體自細都有好多病,食藥多過食飯,不過仲行得走得

重點仲有藥食
準時定量食,你做到巳經做到最好
行得走得已經好叻
影多啲相留返個靚回憶比大家

大宅

肥肥寶 發表於 23-1-8 14:17
最近身體差左,老公今日第二次提出辭職照顧我,佢緊張我其實我應該覺得開心,但我更加覺得內疚,我唔想佢擔 ...

不如試下改善身體健康,做下運動,心情又好d 架

珍珠宮

回覆樓主:

我都係生命危危乎嘅病人,病歷水蛇春咁長,政府醫生都驚我有事,新冠疫苗都唔洗我打。
我同老公講,再有咩事,唔洗救我,若我走咗我唔洗辛苦,你都可以唔再需要照顧我,大家都好!我話我唔係放棄,而係大家對生死要睇得豁達啲,生活輕鬆啲,今日開心就夠!控制唔到嘅事唔好理佢!既然時間未必太多,何必過得咁愁煩!
朋友鼓勵我話會好返㗎,但醫生都已束手無策,只係幫我拖延時間,希望拖到醫療有再新啲嘅方法技術。
有時上網或睇電視,見到個世界其實患上無藥醫嘅病人唔少,我幸興行得走得,真係要好好珍惜。
有無睇Mo爸爸嘅分享?佢如何面對最親嘅人重病嗰種困難,好有信念

伯爵府

wan_sosin 發表於 23-1-9 12:50
我都係生命危危乎嘅病人,病歷水蛇春咁長,政府醫生都驚我有事,新冠疫苗都唔洗我打。
我同老公講,再有咩 ...

可能我自私,我想走時了無牽掛,最怕老公傷心,我唔忍心佢要承受mo爸爸要承受既事,雖然可能佢會比我想像中堅強

男爵府

有冇睇J2《因為愛情》?之前有一集正正講一pair 年青情侶點樣面對呢種關係,個女仔幾年前有子宮頸癌~去睇下,可能幫到你

首頁

尾頁

跳至