自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 mandy952 的帖子

不是 C trip. My trip 和 Gotogate 是同一集團

琥珀宮

smlsmlsml 發表於 23-1-12 17:18

不是 C trip. My trip 和 Gotogate 是同一集團

ic, thx

禁止訪問

伯爵府

mandy952 發表於 23-1-12 15:38
係咪即係ctrip

ctrip/trip.com, 係國內超大型旅遊上市公司。

My trip 完全同佢哋無關係。

琥珀宮

leopak 發表於 23-1-12 18:59
ctrip/trip.com, 係國內超大型旅遊上市公司。

My trip 完全同佢哋無關係。

thx

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

smlsmlsml 發表於 23-1-12 14:57
回覆 Bambi 的帖子

這次事件教訓我 : 就算個網站話 交易不成功,信用咭都會過數,真的要非常小心。 ...
咁到底係買左1套機票, 但係收左兩次錢?
放下自在

侯爵府

smlsmlsml 發表於 23-1-12 14:45
我在 My Trip 個網站訂機票, 在最後階段網頁顯示交易不成功, 我再訂, 結果它在信用卡收了我兩次錢. 搞了兩 ...

八卦問吓在眾多訂機票網站之中為什麼你選my trip? 之前其他網友提過:買機票最好在官網買,因為經中介買的話,改航班或退票退款好麻煩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bks2014 發表於 23-1-12 19:28
八卦問吓在眾多訂機票網站之中為什麼你選my trip? 之前其他網友提過:買機票最好在官網買,因為經中介買的 ...

代妹答
純粹去sky scanner夾價,然後用最平果間,果條link就係去咗x trip網站
我都叫佢唔好貪平,但佢講我知時已買咗

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

中過伏
cancel flight不退$

男爵府

我用Skyscanner 只係睇價錢同航班。
訂飛就官綱或者Trip.con
其他唔敢用。
Trip.Com service ok ga

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

smlsmlsml 發表於 23-1-12 14:57
回覆 Bambi 的帖子

這次事件教訓我 : 就算個網站話 交易不成功,信用咭都會過數,真的要非常小心。 ...

點止,故事入面有好多教訓。

珍珠宮

咁轉折經佢買機票平好多咩?我買咁多次機票,trip.com就聽過,好似從來未聽過呢間公司

珍珠宮

smlsmlsml 發表於 23-1-12 17:18

咁Gotogate 又係咩公司?好大間好有信用㗎?

男爵府

iris23407 發表於 23-1-12 19:57
其他唔敢用。

同意Trip.com服務ok
熱線好快有人聽
退款快。

最近分別在trip.com和另一間中介申請機票退款,是同一間航空公司的不同航班。trip.com一星期搞掂 ,另一間話要4-6個月

伯爵府

回覆樓主:

我之前買機票都會 through online agent,永安, trip.com 都試過,不過試過一次同一間 agent (都實體店,唔記得咩名) 訂過票,去程差 d airline 唔俾我上機 ,要買過另一張機票先飛得,到回程又有阻滯,雖然呢次就唔關 agent 事,不過覺得唔老嚟,之後又有疫情,就開始同返官方直接訂。

琥珀宮

melomame 發表於 23-1-12 19:38
中過伏
cancel flight不退$

咁最後點

珍珠宮

iris23407 發表於 23-1-12 19:57
其他唔敢用。

我都只會喺官網/trip.com訂機票,價錢又唔係差好遠,穩陣啲好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原來咁多人去trip.com訂機票?我只用佢訂大陸嘢(國內高鐵票、國內機票等)

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

smlsmlsml 發表於 23-1-12 15:21
我比晒 airlines願意退款 的 email 給 skyscanner, 他們覺得 My trip 不合理, 都幫我去問, 至今都 email 了 ...

N年前朋友經非官網訂去上海機票,類似mytrip 呢類,因為算係中介,即佢收類似rebate呢種 ,而且你改機票又會比航空公司收費用之餘,中介又ontop加手續費....佢只係想改回程由上海返香港機票,結果手續費貴過張回程機票,結果唔用另外買張重抵
所以我都經agent 買,起碼人地講明每次手續費幾多同有人幫你跟,唔駛打電話問嘢要等N咁耐

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-1-13 08:53
原來咁多人去trip.com訂機票?我只用佢訂大陸嘢(國內高鐵票、國內機票等)
...

外國機票、酒店我都訂過,唔錯.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊