自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大力大力 發表於 23-1-29 06:46
今時今日、用舊號碼會出現好多問題、電話號碼已是第2張身份證~

同實名登記個職員傾開, 佢話月費嘅舊電話no.例如 9 字頭都有好多被重用, 冷凍半年就可以再用, 如肯定冇用過就要最新個D, 唔記得 2 定 3 字開頭呢啲

複式洋房

我個支付寶就係用舊號碼申請,連埋淘寶帳號,點知個新卡主唔知整左d咩,搞到我個支付寶同淘寶帳號入唔返,好彩支付寶入面冇錢同驗證左先拎得返個帳號,淘寶就以後都入唔返,新帳號又唔可以用返呢個支付寶ac,真係好麻煩

侯爵府

satan19892007 發表於 23-1-29 12:14
我個支付寶就係用舊號碼申請,連埋淘寶帳號,點知個新卡主唔知整左d咩,搞到我個支付寶同淘寶帳號入唔返, ...

你用邊款電話卡? 你用咗一段時間就棄用呢個電話碼, 之後新卡主用呢個電話号碼登記?

大宅

dyl 發表於 23-1-28 23:59
阿女中學電話用 so sim 而家想註册支付寶, 我幫佢但注册唔到, 打去客服問原來佢嘅電話號碼已經被其他人註册 ...
試過,只能轉電話號碼,但要搵一個全新電話號碼都好難。因為好多號碼都係循環再用,電訊公司職員話要全新嘅電話號碼只能揀4字頭、7字頭

伯爵府

dyl 發表於 23-1-29 00:50
有次係地鐵同幫人實名注册既職員傾開, 佢話好多電話卡嘅電話號碼係已經循環再用,. 比人註冊過好多野, 所以 ...

選擇4字或5字頭電話就會好啲

大宅

大力大力 發表於 23-1-29 06:46
今時今日、用舊號碼會出現好多問題、電話號碼已是第2張身份證~
但好多電話號碼都係舊號碼,有時都冇得揀,9字頭、6字頭號碼基本上之前都有人用過,5字頭都多人用過。之前電訊公司職員講要全新號碼只能揀4字頭、7字頭

大宅

阿女中學電話用 so sim 而家想註册支付寶, 我幫佢但注册唔到, 打去客服問原來佢嘅電話號碼已經被其他人註册 ...
支付寶如果對方做咗實名認證,要搵返佢先註銷到,但你都冇對方聯絡方法,預計都拎唔返個帳戶

侯爵府

luck8888 發表於 23-1-29 12:42
但好多電話號碼都係舊號碼,有時都冇得揀,9字頭、6字頭號碼基本上之前都有人用過,5字頭都多人用過。之前 ...

4, 7 太新似電騙或推銷電話, 打畀人都未必會接.
就算電訊公司舊電話 no.都有可能畀前機主登記咗唔知乜嘢 apps..

侯爵府

luck8888 發表於 23-1-29 12:46
支付寶如果對方做咗實名認證,要搵返佢先註銷到,但你都冇對方聯絡方法,預計都拎唔返個帳戶
...

支付寶客服已幫我聯絡佢但對方冇回覆, 支付寶有佢聯絡資料電郵, 客服查到佢最近登入咗兩次

複式洋房

回覆 dyl 的帖子

用SoSim

複式洋房

dyl 發表於 23-1-29 12:24
你用邊款電話卡? 你用咗一段時間就棄用呢個電話碼, 之後新卡主用呢個電話号碼登記?
...

SoSim

大宅

dyl 發表於 23-1-29 13:25
4, 7 太新似電騙或推銷電話, 打畀人都未必會接.
就算電訊公司舊電話 no.都有可能畀前機主登記咗唔知乜 ...
係,就算係電訊公司揀上台號碼,一樣有機會係之前有人用過

公爵府

金黑街矇 發表於 23-1-29 01:11
中聯通幫到你, $11一個月,簽兩年約,仲有好多號碼揀~ 網上申請,然後會有人速 ...

複式洋房

金黑街矇 發表於 23-1-29 12:01
smartone太貴了,同一網就自由鳥算
自由鳥有啲7字頭電話號碼, 一定無咩人用

伯爵府

畀面勳章

金黑街矇 發表於 23-1-29 11:58
5、6 字頭

新電話係4字開頭已經用咗兩年啦

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

金黑街矇 發表於 23-1-29 01:11
中聯通幫到你, $11一個月,簽兩年約,仲有好多號碼揀~ 網上申請,然後會有人速 ...

首先係佢有冇promise個號碼一定冇人用過先? 呢個先係重點呀。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

複式洋房

你用電話卡有機會係咁

男爵府

回覆樓主:

我表弟上年18歲申請支付寶又係俾人登記左,
之後好似聽阿姨講,要去報警。
總之而家攪掂返、

男爵府

dyl 發表於 23-1-29 11:53
謝謝推介. 但如果再轉會要 Smartone 因為喺屋企接收好啲. 阿女因為好多同學仔有佢号碼而家唔想轉電話 nu ...

我反而覺得趁「嫩」正正式式換一個穩定既仲好 。。。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至