自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

好窮,外出(上酒樓果D)食飯要招呼外地來嘅親戚至有機會去,麥記我中一外出lunch至第一次食,家裹亦冇乜玩具,衣服也不多,不過一定有温飽就真嘅

侯爵府

回覆樓主:

窮,老豆一個人養全家,有公屋住,有飽飯食,但真係無咩多餘錢,18歲先第一次搭飛機,十幾歲先第一次去海洋公園,讀大學要自己借grant Loan, 幫人補習先有錢交學費。但我果代好多人都係咁,個個同學都差唔多,我吾會自卑。

大宅

我見住亞媽,扑難我哥的錢甖,為兩餐,我相信亞媽唔係生活迫人都唔會咁做。

大宅

回覆樓主:

環境窮,磨練生意志 好事!

但也見有人幼時環境窮,人大咗 行錯路。愛賭 貪嫖蕩/愛充大頭鬼 冇儲蓄/好食懶做 等政府資源/周圍呃呃氹氹欺騙人

水晶宮

回覆樓主:

1.小學前從未有新校服,全部著二手,到中學因為嗰年學校轉新校服,買一set著到畢業!
2.小學書包都係二手,側面無一格裝水樽,我嘈阿媽,阿媽求期搵塊布聯喺側邊,係勁核突但我無得選擇!
3. 細個出街係唔會出去食,帶水帶乾糧!
4.細個阿媽做清潔,所以放假要幫手掃街,好臭、好熱、好辛苦、好累!
但我慶幸細個有呢d經歷,我成日都同女分享我細個點成長,所以有d位我仲係好慳,佢會著二手衫玩二手玩具,可以行路唔坐車,少去奢侈嘅地方eg迪迪尼!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

lingw. 發表於 23-2-3 15:59
其中一件往事係尋晚發夢突然諗起,之後就訓唔著

細個時唔開心同委屈既回憶, 當時唔知唔覺, 但好多時係人大在之後, 夜深人靜時就會湧返出來, 我都係咁

樓主父母係重男輕女型? 你細個時都過得幾委屈

水晶宮

藍眼 發表於 23-2-3 17:09
好窮,外出(上酒樓果D)食飯要招呼外地來嘅親戚至有機會去,麥記我中一外出lunch至第一次食,家裹亦冇乜玩具 ...

係呀,細個一定食得飽,但無乜選擇,多菜少肉!
朝早成日食奶醬麵包,我而家見到都驚

瑪瑙宮

藍眼 發表於 23-2-3 17:09
好窮,外出(上酒樓果D)食飯要招呼外地來嘅親戚至有機會去,麥記我中一外出lunch至第一次食,家裹亦冇乜玩具 ...

我都係類似.

不過正常, 老豆一個人做野養全家.

見識少, 父母無富貴親戚朋友, 有好些的, 但距離唔算好遠, 所以家境並無令我有自卑感. 以前無 FB 尼 d 好 D .

瑪瑙宮

cyyiu 發表於 23-2-3 17:18
係呀,細個一定食得飽,但無乜選擇,多菜少肉!
朝早成日食奶醬麵包,我而家見到都驚
...

我又係朝朝面包做早餐食到怕.

珍珠宮

回覆樓主:

細個屋企無錢坐車去街,遠一遠都行路去,真係行唔到先坐車,試過山頂行返落中環,經常深水埗行出尖沙咀。
有飯開嘅,但無餸囉,得碗飯。
我屋企最細,兩個家姐,著嘅係3手衫。。。

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

wan_sosin 發表於 23-2-3 17:28
細個屋企無錢坐車去街,遠一遠都行路去,真係行唔到先坐車,試過山頂行返落中環,經常深水埗行出尖沙咀。
...

我都類似,細個食飯冇餸,係豉油+生蛋撈飯,仲要不是餐餐有蛋,有時淨豉油撈飯,但都食得飽。
住郊區木屋,好少出街,因要搭車,只係係屋企出面空地位玩,同哥,細佬跑下跳下咁就一日,但都算開心的。
因得我係女仔,我係冇自己玩具玩的,只玩哥細佬的玩具車。條小學校服裙由小一著到畢業,仲要小五,後面拉鏈爆咗,因冇錢亞媽冇去買新,又冇去整,只扣住扣針,我唯有成日著條冷衫遮住……只有呢樣係我最唔開心的,現家想起都覺得細時真係好窮。

侯爵府

2024年龍年勳章

而家同家人點?

男爵府

應該係一個麥當勞餐三個分
冇得一人食一個餐

一條黑加倫子糖幾個分

男爵府

回覆樓主:

唔窮,要乜有乜,不過好慳,基本嘅一定有,奢侈就唔會有

侯爵府

咁你依家好嗎? 好左 就不再向後望了 祝福你

公爵府

我細個屋企都窮住徙置屋,不過父母捨得駛錢在我們身上,到小學上公屋經濟環境一路改善,所以都唔算捱過咩苦。

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我地3 姊弟係單親家庭長大,
係超窮, 有時阿媽放工會打我發洩

jm 過咗去嘅童年唔好再記住, 只會令自己唔開心

水晶宮

2024年龍年勳章

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

20150618bb 發表於 23-2-3 16:38
人生有色彩,先不往此生

咁嘅色彩,真係唔好預我!我唔知你有冇窮過?我就有,所以我冇辦法好似你咁輕鬆

首頁
12345...13

尾頁

跳至