自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

當你見市面有補習學校專提供國際課程,就知讀外國課程都一樣chur,仲要價錢比本地課程貴好多。

珍珠宮

如果想避免written test同面試,必須G5(美式)或Year 6(英式)前轉
自己個人經驗係搵到合適嘅國際學校,其實只要家庭有英語環境,小朋友面試唔會有任何問題,學校都係需要肯定小朋友有足夠能力上堂、交友、適應。Written Test都唔會太難,有傳統學校能力應該冇問題。
但最好有心理準備,只要係比較好嘅國際學校,高中開始係超chur,因為要開始修大學課程,準備standard test,各種clubs/義工/internships嘅安排,真係忙過我返工

珍珠宮

babytwinstar 發表於 23-2-16 13:21
唔該晒各位

其實功課都係我地一個考慮,因為而家勁多功課測驗考試,成日迫佢做大家都辛苦,所以 ...

讀國際學校只係話喜歡嗰種學習氛圍、可能方便申請外國大學,同移民冇半點關係。
若果唔係移民,經濟要考慮一下,因為國際學校嘅小朋友都係唸住出去讀,美國4年學費+生活費可以到40萬美金。

子爵府

國際學校會開心啲,小咗測驗考試,但一樣好忙。華人、印度人等亞洲人一樣谷得好勁

子爵府

IS學生英文水平比LS大約高2年,去到G5閱讀和寫作能力唔夠好難入

如果屋企無語境,半途轉好難,或者先轉去啲有英文支援既IS,之後再考番出名既IS

水晶宮

回覆 gilgilgilgil 的帖子

Year9、10起都多assessments,但唔算好癲,少年人仲可以安排到時間玩自己鍾意的體藝活動。
唔敢講全部,因為我無研究過香港所有國際學校,但絕大部份係可以經non jupas入香港的大學。

侯爵府

Jane1983 發表於 23-3-11 17:33

Year9、10起都多assessments,但唔算好癲,少年人仲可以安排到時間玩自己鍾意的 ...

IS 係咪唔會叫Test, Exam?
LS 通常兩測兩考、IS 係点架?

水晶宮

唔同叫法,但都係計分的評估,會影響成績表的grade。外國大學一般都睇中學10年班至13年班的校內成績,所以學生都會認真面對。

侯爵府

Jane1983 發表於 23-3-11 18:31

唔同叫法,但都係計分的評估,會影響成績表的grade。外國大學一般都睇中學10年 ...

咁一年通常幾多次評估 ?
現在香港嘅國際學校全部都係讀到13班?即等於香港嘅中六?

水晶宮

例如中三,讀8科,科科都有好幾次評估,大大小小計分的project,所以一年都有幾十次ga。不過數量雖多,但少年人慢慢培養好時間管理,其實都ok的。

英制美制唔同,grade12等於year13,其實大約係香港中六。

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

babytwinstar 發表於 23-2-16 13:21
唔該晒各位

其實功課都係我地一個考慮,因為而家勁多功課測驗考試,成日迫佢做大家都辛苦,所以 ...

請問可否透露邊間嗎?

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

讀多幾年中文先轉

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

小四先轉又會唔會太遲呢

男爵府

babytwinstar 發表於 23-3-11 23:34
小四先轉又會唔會太遲呢
你小朋友英文程度有幾高? 國際學校英文程度比傳統學校高起碼兩年,要睇下追唔追到

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

ckmammy 發表於 23-3-11 23:47
你小朋友英文程度有幾高? 國際學校英文程度比傳統學校高起碼兩年,要睇下追唔追到
...

就係英文麻麻,都唔知邊到幫佢補好

男爵府

babytwinstar 發表於 23-3-12 00:31

英文麻麻,
除非佢運動或音樂方便勁,
如果冇乜其他特異功能的話,
你想俾錢讀都讀!
而家有間S字頭國際學校常常招生,
好似每年都要俾一舊錢,
再另外放學費先有得讀!

男爵府

我仔4年級轉,頭半年佢有啲lost, 始終IS 同local school 無論科目,上課模式都好唔同,但半年後佢同我講點解唔早啲同佢轉校! 建議樓主幫小朋友越早轉越好,因為英文要時間追!

男爵府

babytwinstar 發表於 23-3-12 00:31
英文麻麻就更加盡快轉,可以找有 EAL 課程 (额外英文堂) 既 IS 讀。有d學校如果仲有位可以即時入。

大宅

babytwinstar 發表於 23-2-16 12:55
我又有啲擔心,如果同小朋友轉校,佢又會唔會唔開心呢
同埋有無邊啲國際學校較好呢
...

德瑞好好,如果住港島必選!

男爵府

patekp 發表於 23-3-12 09:38
德瑞好好,如果住港島必選!
呢間係好,不過一定要讀德文

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊