自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

JollyJoJo 發表於 23-2-20 16:01
回覆 yeeyeeyeah 的帖子

我搵兩萬幾, 所有資助都剛剛過左, 咩都申請唔到..........有搵過綜合家庭服務中心 ...

拎綜援你可能租唔倒比較好嘅地方要租劏房但係就可以多點休息同陪小朋友

瑪瑙宮

blackberry 發表於 23-2-20 16:15
醫院有冇跟進?找醫務社工幫你睇下有咩資源幫到你,家務可懶就懶,一大一小買個兩餸飯又省事,唔好太勉強自 ...

是, 身體差唔好執著自己煮才健康, 買整煮洗好費神費力, 工作小朋友多野你煩, 應爭取時間休息.

兩三餸飯也不差的, 唔好揀太油/咸的餸就得. 周未有時間先自己煮.

你住邊頭? 如果紅磡我可介紹有間兩三餸食得過.

大宅

1.朝早可唔可以唔煮飯,夜晚煮埋,而家有啲usb飯盒,公司加熱好方便。小朋友食學校飯,有時食學校飯都係一種磨練,你又可以訓多一陣,早餐就簡單啲食麵包或者麥片之類

2. 試吓搵下有冇補習社/鄰居/非牟利機構,可代接放學+做功課,如果搵到鄰居嘅話,你試吓同佢講下你嘅情況,睇吓可唔可以收平啲

3.如果搵開兩萬零蚊,我唔會唔做嘢攞綜緩,因為到小朋友讀中學嘅時候,你未必搵返呢個錢,到時乜都冇,我覺得生活仲慘

其實你而家都係捱多一陣,到小朋友高小嘅時候,落咗校車可以自己行去附近補習社都得

侯爵府

好媽媽勳章

申請綜援,你確實有呢個需要,你又唔係呃唔係大食懶,等小朋友大個咗,你先出返嚟做嘢,小朋友好快大,難關好快就過,加油

開心每一天

珍珠宮

吾係好明,既然有人揍放學到7:30,點解吾叫小朋友嚮呢段時間做功課?可吾可以俾多少少錢姨姨,叫佢幫小朋友沖埋涼。你同佢番到屋企洗下面,沖下腳就得啦。

子爵府

JollyJoJo 發表於 23-2-20 15:46
單親, 小朋友小一, SEN, 焦慮症, 學校沒有支援, 無社工, 學習跟唔上....
我全職返工, 岩岩好夠交租食飯, 沒 ...

不如午餐响學校買飯爭取多啲時間瞓仲好啦!有啲嘢要取捨!學校飯餐可能未必啱食!但做少一樣囉!
申請綜援唔係問題!你真係有呢個需要!但真係無你而家搵錢咁多!因為你話而家只淨幾佰蚊一個月。綜援邊有兩萬幾呢?加油!

大宅

搵人幫,唔好自己死頂

侯爵府

好媽媽勳章

20150618bb 發表於 23-2-20 16:07
你都應該好辛苦,再搵人幫手,但是一定有路走,加油

咁情況你搵學校社工得唔得?向佢講出你嘅苦況,等佢幫你轉介,可唔可以咁做
開心每一天

珊瑚宮

單親, 小朋友小一, SEN, 焦慮症, 學校沒有支援, 無社工, 學習跟唔上....

小朋友可以申請半傷殘金約$2000左右,幫補下活動費。
現在好小學校無社工,你可能要轉校會好些。
有些政府資助機構補習中心可以比錢接送+小朋友食晚餐。

子爵府

單親媽加一個小朋友申請綜援其實先得幾多錢?google見資料好似得5-6千一個月? 租都唔知可以租邊

珊瑚宮

milkteabb 發表於 23-2-20 16:36
單親媽加一個小朋友申請綜援其實先得幾多錢?google見資料好似得5-6千一個月? 租都唔知可以租邊 ...

另租金有津貼,但有限額

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首先,我唸你要揾社工幫手,睇下有咩支援,另外你小朋友係Sen..其實有部分學校係會有的資源比Sen嘅學生,而且現在轉番全日制,可以問下學校有無課後功課班比小朋友

飯餐,如果無時間同精神就唔好日日煮,或者買外賣,自己煮d菜,咁樣又會簡單左,你自己嘅身體同休息都好重要,否則有乜事更加照顧唔到小朋友。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

找一間有SUPPORT的學校, 起碼有功課輔導班果D, 又有D課外活動....唔好著重及太緊張成績

5點幾又起身煮飯??前一晩煮多小小,留飯啦, 可以瞓多小小!!

珍珠宮

你好堅,佩服你,希望你撐住

Love and Kindness are never wasted.

大宅

咁平時小朋友放假係點安排?
可唔可以係學校訂飯,或者間中夜晚煮多d,第朝整返熱就得,至少可以訓多陣,爭取d時間比自己抖下
另一方面,係咪應該要去揾過第二間有支援嘅學校,長遠計點都有幫助

侯爵府

2024年龍年勳章

確實最尷尬係收入。我都試過一個人帶住個仔搵社工。
社工介定單親媽媽帶住一個小朋友, 月搵2萬多, 比上不足, 比下有餘, 可以申請的支援不多。
當時月租9000兩房單位, 菲傭人工4700, 4千蚊三個人煮食, 一千元水電,
冇多餘錢交其他費用。那時社工都話有工人湊仔就返工, 暗示頂唔順就遲職湊仔, 幫我申請綜援及公屋。
上咗樓再出來工作。遲職社工才能做到野。

男爵府

搞唔掂去申請綜援, 等個仔大個D先出來搵返野做.

伯爵府

Xmas吸收勳章

你呢個情況一定要搵社工幫手,身體要緊

子爵府

如果sen小朋友,應該搵一間有學校支援的學校方為上策, 你自己本身搵開2萬幾. 如果拎綜緩可能仲唔夠洗, 只係多左時間去湊小朋友, 如果遲d佢大返幾年.你先出來再搵工做又可能搵唔返宜家呢個人工,

建議, 轉校, 搵間有功課輔導的學校
收工買兩送飯算啦, 得兩個人,煮飯真係好晒時間! 早d訓覺休息, 第2朝早餐盡量食得簡單, 方包/麥皮/ 烚雞蛋
家務事項如洗衫/燙衫/執屋一律等周未先做啦

至於無得學野, 都可以試下搵d地區議員幫下手, 佢地有時有d好平既專科班/興趣班. 好似300/月, 呢d都可以比小朋友去試下

複式洋房

回覆 Yanbaby2015 的帖子

放假係屋企做功課, 溫書, 落附近公園, 我地好少出門最大問題係小朋友學校而家係無社工.... D老師又惡........ 完全無支援..........淨係叫我有咩事打返去, 但永遠都約唔岩時間既人......我好擔心小朋友, 因為自從升小已來D情況愈來愈差.........
我試試問下醫生可唔可以轉介醫務社工問下....
但,, 我好擔心綜援後係咩生活,,,, 唔識人拎又唔知人地會點睇我...
BTW, 我要煮飯唔係因為我要羅苦黎申, 而係因為小朋友係有問題, 佢有食物敏感, 食錯野要入醫院的.....

首頁
12345...7

尾頁

跳至