自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

yvon 發表於 23-2-22 07:24
Yes, 放寬了,我都成功捐了

任何年份住過都可以捐?我見網站無寫

公爵府

牛年勳章

yvon 發表於 23-2-22 07:27
捐前有量血壓,姑娘話若穩定地食緊同一劑量的血壓藥係可以捐,但若試緊藥就不好去捐
...

多謝回應,如果咁樣,我應該可以捐到

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nbs 發表於 23-2-22 07:09
你係96 年前喺英國?
樓上話放寬咗
我琴晚上紅十字會網站睇,搵唔到相關資料

份表直情冇再問英國乜乜乜!
記得早排紅會高層做過訪問,修改咗要求!

水晶宮

cy101 發表於 23-2-22 07:53
份表直情冇再問英國乜乜乜!

好 thanks, 咁等下次老公去時一齊去捐先!!

大宅

Nbs 發表於 23-2-21 18:53
至於我老公,佢係行常去捐血的,捐到攞獎章的。
識佢時剛戒煙半年,嗰陣都容易病,我話佢牛高馬大咁渣。慢 ...

大宅

Nbs 發表於 23-2-21 18:49
唔記得邊年到邊年,總之我就係嗰個年份
我親自問過紅十字會嗰個顧問醫生
...

紅十字會有醫生

珍珠宮

Nbs 發表於 23-2-22 07:34

終於搵到啦。文中順帶一提咁,唔怪得咁難搵
好彩有其他JM知。

https://www5.ha.org.hk/rcbts/news/pr20221220?fbclid=IwAR1BqnecfyFQsOHG8cA-6K9li1WQHt4wKeOafLzzibebKq_hLovG1AzNvxU

水晶宮

白毛毛 發表於 23-2-22 08:38
終於搵到啦。文中順帶一提咁,唔怪得咁難搵
好彩有其他JM知。

太好啦 咁我同我屋企人都捐得喇

珍珠宮

無咩感覺喎,我係因為身體好咗先去捐返血,呢六年平均五個月捐一包大,so far so good 。

男爵府

2024年龍年勳章

應該係覺得身體好,先會去捐血。而唔係為左身體好,而去捐血。

有啲人身體唔好,出血出得好慢,(啲血好杰,流動速度慢,好似中醫係睇脷底有無瘀色)因為有時間限制,如果指定時間內抽唔晒啲血,哥包血係唔用得的。

伯爵府

melody93949596 發表於 23-2-22 11:03

有啲人身體唔好,出血出得好慢,(啲血好杰 ...

請問點解會出血慢?我之前試過但又唔覺身體唔舒服

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Nbs 發表於 23-2-22 08:50
太好啦 咁我同我屋企人都捐得喇

係,因為唔夠血,所以del
放下自在

珍珠宮

melody93949596 發表於 23-2-22 11:03

有啲人身體唔好,出血出得好慢,(啲血好杰 ...

識人真系為左身體好而去捐血 但我唔覺佢身體變好,只是佢感覺良好,因佢聽人講話捐血對身體好喎,所以恆常走去捐血,佢系糖尿/高血壓/高脂擲界,佢想身體好先去捐,以前後生死都唔去捐嘅人,我覺得佢出於私心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Nbs 發表於 23-2-21 20:06
比7 樓嗰個再修改咗?
Thanks, 等我去問下先
我血色素好好,血管又粗,好適合捐㗎haha

我就係衰咗血色素,唔捐得

男爵府

Nbs 發表於 23-2-22 07:34

12月時的新聞,你睇吓你是否符合?

https://topick.hket.com/article/3425528/%E3%80%90%E6%8D%90%E8%A1%80%E6%95%91%E4%BA%BA%E3%80%91%E7%B4%85%E5%8D%81%E5%AD%97%E6%9C%83%E8%A1%80%E5%BA%AB%E5%83%85%E9%A4%983%E6%97%A5%E5%AD%98%E9%87%8F%E3%80%80%E5%8D%B3%E6%97%A5%E8%B5%B7%E6%8D%90%E8%A1%80%E9%80%81%E8%81%96%E8%AA%95%E9%99%90%E5%AE%9A%E6%91%BA%E7%96%8A%E6%9D%AF

水晶宮

yvon 發表於 23-2-22 13:31
12月時的新聞,你睇吓你是否符合?

https://topick.hket.com/article/3425528/%E3%80%90%E6%8D%90%E8%A1% ...

原來只係幾個月前的事
我符合呀,可以捐喇,謝謝你告之

男爵府

Nbs 發表於 23-2-21 18:33
我從來無捐過血,因為喺英國住過, 唔捐得
我自問身體好強壯亦好捱得,感冒係6-7 年一次,中新冠亦只係兩 ...
而家英國住過都可以捐

侯爵府

foggyao 發表於 23-2-22 13:07
我就係衰咗血色素,唔捐得
食返啲補血丸會有幫助, 衣家每次捐完血, 都會派幾樽, 姑娘話會幫助增加血紅素, 捐血站派的是 Dr Choice 的 blood support, 可以睇下屈人士或萬 O 會唔會有。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

zero66 發表於 23-2-21 18:21
有無覺得少d病,身體好d

無。不過唔夠瞓千祈唔好去捐。有次諗隻捐血車係樓下,拿拿聲落樓捐,點知唔夠瞓又未飲夠水,出得慢又痛,仲差啲唔夠數嘥咗包血

子爵府

2024年龍年勳章

fionstone 發表於 23-2-22 11:56
請問點解會出血慢?我之前試過但又唔覺身體唔舒服

我諗血稀唔稀有關,例如:飲水、食緊薄血藥

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊