自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

無話可說 發表於 23-2-24 13:59
飯又唔食,麵包又唔好,其他又話基因改造,咁係咪食西北風呢

子爵府

幸福花海 發表於 23-2-24 13:57
好多野都話無益,但麵包係全世界既人都食緊,有啲國家仲係主食添,咪又係咁 ...

我屋企人都係咁講,我同佢講, 全世界嘅人都食甜品,等唔等於糖尿病人可以日日食 ,其實好多有炎症或唔同病嘅人,停咗麵包麵食真係會好轉。
另外外國麵包,例如baguette係要發酵 好耐,香港嘅港式麵包$7一個, 用嘅油、酵母麵粉都冇益, 每日食就真係唔建議。

珊瑚宮

回覆樓主:

全世界應該有一半人或以上以麵包為糧食
唔食, 食乜呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MICLOH168 發表於 23-2-23 22:39
我都想學整呀, 請問有無食譜?唔該

你講吐司麵包?我自己整開係以下材料,整兩條一磅模吐司。

我用波蘭種整包,個種係100g高筋粉 1g酵母 100ml清水,拌勻等發大兩三倍後可以用。

主麵糰:1隻雞蛋(50-55g)加170ml果仁奶 25g糖 4g 酵母,廚師機打勻,加入400g高筋粉 10g鹽,連發大兩三倍之波蘭種打至出厚膜,拌入20-25g牛油,打到出薄膜,團成圓球後靜置於溫暖處放酵至兩倍大,手指插入後拉出,麵糰冇回彈就係發酵到位。

排氣後分割成6份,再每份搓圓,鬆持15-30分鐘,會見到麵糰略為發大,之後碌長卷起(有人卷一次,有人卷兩次)放入吐司模中作最後一次發酵,當麵糰發至吐司模8分滿就可以蓋上模蓋入爐。

攝氏190度焗35-40分鐘(帶蓋焗)30分鐘無蓋焗。

我喺烹飪版有兩個麵包帖,有圖片可以參考,你有興趣可以去睇下。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23439784&extra=&page=1

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23249037

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

2024年龍年勳章

法國人麵包係主食, 我地都只係食朝早哥餐, 佢地餐餐都食 我地香港人係全世界最長壽既, 我相信麵包的影響唔太大
我早餐隔日先會食麵包
有時間就整pancake, 麥皮, 蒸藩薯, 粥 , 蒸餃+ 烚雞蛋, 小量水果(車厘茄, 士多啤喱, 布冧, 提子) 有時唔太豐富會加D芝士, 或者煙三文魚,

zaza0427    發表於 23-2-24 14:58

水晶宮

無話可說 發表於 23-2-24 13:59
飯又唔食,麵包又唔好,其他又話基因改造,咁係咪食西北風呢

西北風都要用空氣清新機淨化咗先好食

juniormiu    發表於 23-2-25 10:46
Prosperous    發表於 23-2-24 22:46

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

酸種麵包就比較健康d

禁止訪問

男爵府

mmya 發表於 23-2-24 13:46
冇開你條link
不過我個中醫都話千祈唔好食麵包當早餐

佢有無講點解?

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

一星期有5日早餐係麵包

男爵府

Anpanmama 發表於 23-2-24 14:16
Sorry,我停留咗喺條標題好耐,以為有人搵我

好明顯我對眼有事,我睇標題 諗 點解會無端端講 麵包超人嘅

象牙宮

回覆樓主:

麵包係我嘅至愛.

男爵府

回覆樓主:

宜家仲話麥皮有害無益,科學家今天的我打到昨天的我,無所適從。

momososo    發表於 23-2-26 01:48

子爵府

wan_sosin 發表於 23-2-24 14:29
我阿爸生前屋企一定買一包白方包係屋企食,白方包仲要係精製麵粉無咩益處,佢食咗幾十年,80多歲先終老,好 ...

我都識個老人家係咁,食咗幾十年方包同即食麵,仲係日日食嗰隻。依家9x歲都冇大病痛,不知幾精靈。現代食物好多都話有問題,避得幾多。樣樣都食,唔好集中一樣就OK。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好日日食應該無問題.

珍珠宮

happymama2009 發表於 23-2-24 16:03
我都識個老人家係咁,食咗幾十年方包同即食麵,仲係日日食嗰隻。依家9x歲都冇大病痛,不知幾精靈。現代食 ...

身體機能都有適應能力嘅,就好似四川人長期食辣都無事,如果人類咩都接受唔到,都好難越來越長命。

男爵府

我相信凡事適可宜止, 只要唔過量就得, 你一日三餐都食, 補品都變毒藥啦!

男爵府

happymama2009 發表於 23-2-24 16:03
我都識個老人家係咁,食咗幾十年方包同即食麵,仲係日日食嗰隻。依家9x歲都冇大病痛,不知幾精靈。現代食 ...

可能老人家心境開朗加埋適當運動。
我都見有好多老人家飲食習慣好恐怖,又煙又酒,罐頭咸魚,幸運地又行得走得仲打得下麻雀

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我之前睇過啲修行嘅人,佢話佢哋唔使食嘢可以吸收天地靈氣
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Cheddar85ang 發表於 23-2-24 15:00
西北風都要用空氣清新機淨化咗先好食

首頁
12345...11

尾頁

跳至