自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

oceandeepsea 發表於 23-3-3 18:39
無呀,係講明,好似地磚,都係自己出錢

地磚當然係要自己買唔包啦,人工還人工

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我廁所、廚房的假天花係自己買燈,因為筒燈都有款式,要自己揀

公爵府

白毛毛 發表於 23-3-3 18:40
講到尾都係錢啫。
寫明包咪包囉,無寫明的話,可能根本就係用唔包燈的價去吸客,咁又唔係呃喎。
我裝修時 ...

咁我個份又冇寫明包唔包
只係條大數係幾多,咁樣係咪誤導個客係包埋先

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

都係既,有d話包,但比cheap野,我心諗如果用用下燒左點搞,佢就話有d好d既有保養,但個期都好短下,佢就帶我去上海街附近睇,房門既鎖頭,洗手盆都係自己另外買

公爵府

野原美冴 發表於 23-3-3 18:42
我廁所、廚房的假天花係自己買燈,因為筒燈都有款式,要自己揀

如果要求款式當然係自己買啦
但我冇要求任何款式呢,有光就得啦

公爵府

oceandeepsea 發表於 23-3-3 18:43
都係既,有d話包,但比cheap野,我心諗如果用用下燒左點搞,佢就話有d好d既有保養,但個期都好短下,佢就帶 ...

咁我都會預左佢地唔會俾D咩好貨我既

珊瑚宮

lingwu 發表於 23-3-3 18:44

咁依家天花留個窿係度?師傅就走左去,就算唔包都會完工前問你

珍珠宮

lingwu 發表於 23-3-3 18:43
咁我個份又冇寫明包唔包
只係條大數係幾多,咁樣係咪誤導個客係包埋先
...

咁講啦,我只睇你寫的,報價單無寫包,就唔見佢有誤導(除非佢口頭有講過包)。另一面,你用以往的裝修經驗覺得一定包,就只係你單方的認為。

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

我兩三年前裝修,廚廁鋁天花包筒燈,合約好似有寫包,我覺得默認係包的,筒燈係standard 野,廚廁做鋁天花必定要安裝,又唔係咩貴價貨。

男爵府

睛靈勳章

lingwu 發表於 23-3-3 18:44

我同你一樣咁理解,做得全屋工程,c fu 唔會咁都同我計囉!我自己買的燈飾,c fu 免費幫我安裝添。

珊瑚宮

回覆樓主:

如果無寫包唔包,你預包,師傅預唔包,咁正路,完工前佢都應該問下你打算用咩燈,依d燈唔係就咁扭上去,所以我都覺得個師傅有問題

水晶宮

我剛裝完,廚,廁天花燈係「包括」,但係個總價錢都幾貴,只係知道,呢度唔收你都會喺另一度收返
裝修真的好肉赤
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我自己認為啦, 假天花同燈係完全兩樣, 無寫包就即係無包。

燈和燈膽就係一套嘢, 如果寫了裝燈, 即使無寫包燈膽, 都應該要包。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

lingwu 發表於 23-3-3 18:08
岩岩裝修完,去交尾數錢
先知道裝天花燈既燈係要另外俾錢的
但我十多年前裝修,個價錢講左係幾多就幾多,冇 ...

事前起碼都講聲唔包燈, 因為唔包燈搵邊個安裝 自己又未必識買

珊瑚宮

回覆樓主:

搵到我張合約,鋁天花另外收錢,燈兩支,一支收400蚊,即係收左800蚊,仲話電線另計,我都唔記得左收左幾多

而支燈,記番係帶我去揀款,唔使我比錢
attach0/tmp/php8qFoT7

珍珠宮

lingwu 發表於 23-3-3 18:08
岩岩裝修完,去交尾數錢
先知道裝天花燈既燈係要另外俾錢的
但我十多年前裝修,個價錢講左係幾多就幾多,冇 ...
你意思係唔包燈膽?

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 23-3-3 18:58
搵到我張合約,鋁天花另外收錢,燈兩支,一支收400蚊,即係收左800蚊,仲話電線另計,我都唔記得左收左幾多 ...

電源線係咪講緊電制位?
我家裝修時無收呢啲電線錢。值幾錢呀?千尺廚房/洗手間咩?

琥珀宮

lingwu 發表於 23-3-3 18:36
我知係要幾千,但冇理由唔包燈
燈錢又要個客另外俾,做前又冇同客講清楚要另外俾錢,點講都唔通
...

其實燈有好多級數,有唔同價錢,我反而覺得無講明就default 唔包,佢比我選擇揀咩價錢去裝

公爵府

木土土 發表於 23-3-3 19:22
其實燈有好多級數,有唔同價錢,我反而覺得無講明就default 唔包,佢比我選擇揀咩價錢去裝
...

問題係裝好曬,裝既時候從冇問過我要求咩款式牌子,我去交尾數先知道要額外要俾燈錢, 邏輯唔岩卦
我要求裝天花燈既時侯又冇講過話另外要俾燈錢,淨係同我講厠所, 廚房
既天花燈要幾多錢就得,咁我理解全包係正常吧

琥珀宮

Anka 發表於 23-3-3 18:52
事前起碼都講聲唔包燈, 因為唔包燈搵邊個安裝 自己又未必識買

價錢唔包姐,無代表係唔跟進要個客自己搵

樓主case,師傳會做,只係要收錢姐

裝修既野,寫乜就包乜好合理,好難怪人地無寫「唔包乜」。當然,寫多幾粒字係可以減少誤會及爭拗

首頁

尾頁

跳至