自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

間舗頭咁寫清楚冇問題喎,條街大把人,咪問其他人囉,除非佢唔答冇人識答啫

大宅

凌陵綾 發表於 23-3-5 18:28
反而好奇點解咁多人入去呢間問路

多大陸人問路都唔出奇,有時d人問路又無禮貌又唔係幫襯,真係好影響工作,等於謝絕外借廁所一樣,大家將心比己,唔好講到人地好絕情,事出必有因

男爵府

cindy123 發表於 23-3-5 18:22
佢寫明收,我估都無人會問佢 答下真係咁難?或唔方便答時可答唔識唔清楚?不過問路果d都要醒目, ...

油麻地便利店收10蚊問路費 店員親解原因﹕一日百幾人問路

便利店負責人Yuki表示,是在前日(3日)張貼告示,內容並不想針對任何人士。當日她在店舖擒獲竊匪時引起市民圍觀,估計有人留意到告示後上傳至網上,以致事件一再發酵,故她亦希望作出澄清。她解釋,半個多月前通關後,每日被人問路的次數大增,一個上午便會有20至30人問路,大多是問巴士站的位置,她無奈指「正常問路都會答,但答咗仲會被人鬧」,有些人有欠禮貌,也不會道謝,令店員不勝煩擾。據悉,鄰近店舖均受問路影響。

她續指,該巴士公司於通關後,本來有派職員在便利店外指路,但長期不見影,而巴士公司於便利店對面馬路本設有檢測站,同樣沒有開門。直至便利店貼出告示引起討論後,疑該公司發現情況嚴重,當日下午起才有職員長期駐守,而檢測站也有開門並改為售票處,為乘客提供服務,問路情況才有明顯改善。對於有網民形容該店「發錢寒」、「沒有同理心」,她希望大家諒解店員的困擾,而店方亦不曾收取分毫,「大家唔係當事人,唔理解我哋痛苦,針唔拮到肉唔知痛」。

店員曾小姐亦坦言深受問路困擾,「因為每一日都太多人問路,過份地多,一日最少有百幾個嚟問個車站喺邊,喺邊度上」。她形容問路的人大多是旅客,部分人態度欠佳,「都會差,答你但一句唔該都冇,好似一定要答你邊度上車」,嚴重程度更影響工作,「有時我收緊錢,你突然插把嘴埋嚟,問車站喺邊呀,我答咗你轉彎啦,佢跟住就走,但我可能已經有幾個(客人)排住隊。」她指,現時巴士公司在便利店外張貼了售票處的新址及地圖,問路情況有所改善。

原文網址: 油麻地便利店收10蚊問路費 店員親解原因﹕一日百幾人問路 | 香港01 https://www.hk01.com/article/873 ... articlecopy&utm_medium=referral

公爵府

2024年龍年勳章

購物狂媽媽 發表於 23-3-5 18:33
果到好似係大圍地鋪,大圍無商場客服中心,果個位又多大陸人出入買藥,因為果到有2-3間老字號藥房,成日都 ...
樓主唔係寫油麻地???

大宅

凌陵綾 發表於 23-3-5 18:38
樓主唔係寫油麻地???

Sorry, 呢個po我係沙田大圍fb group 見過一樣,以為係講緊大圍,已修正,thanks

子爵府

2023年兔年勳章

hct300 發表於 23-3-5 18:34

所以話問路果個都要醒,唔好阻人做生意
喺街如果遇到無禮貌無啦啦一開口就問路嘅人,我唔會理佢,甚至可能會不自覺唔停低,繼續行,店員就難d

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

不支持也不反對

公爵府

2024年龍年勳章

hct300 發表於 23-3-5 18:34
咁即係巴士公司+部份人嘅問題啦

反正都貼個告示,不如貼個地圖,再問先收錢

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

根本就唔想d人問

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無論如何,寫到咁肉酸貼係門口,我自己就會唔幫襯,咁多舖唔一定要買佢。有D食店唔想途人用佢廁所,會寫本店廁所恕不外借,唔會話幾$可用一次。

mother904    發表於 23-3-5 19:33

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

巴士公司係咪去蓮塘個架!

男爵府

咁寫過份左D, 雖然佢地可能遇過唔禮貌嘅人. "店務煩忙, 請勿問路" 會唔會冇咁令人反感?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Amy47 發表於 23-3-5 18:02
咁佢貼張地圖出黎會好啲,一句自己望下唔該好過寫到咁絕,咁人地都冇義務一定幫襯佢間舖⋯⋯⋯
...

佢好似冇要求補充幫襯

子爵府

回覆樓主:

我之前做野間鋪在旺區,真係一日答問路好多次,仲要d人無禮貌多,有d明明見你做緊生意,都插埋黎:邊度搭lift? 大把自私人問路, 所以我理解呢間店員心態。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

大宅

佢只係員工,唔幫襯都唔關佢事,相信老闆可以由cam 睇返係咪咁多人問路影響工作嘅

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Nbs 發表於 23-3-5 18:04
呢個社會變得好冷膜

X 10000
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

Bcjb 發表於 23-3-5 17:58
下下講義務,呢個社會會變成點?我搭lift 時沒有義務按住等你入lift, 我見到老弱人士,推bb車媽媽,無義務 ...

你舉呢啲例子又唔係做生意既地方
唔可以一概而論
如果個個企係度問路
便利店老闆唔通支薪俾員工解答路人問題?
呢個的確係義務
講真,如果個客有買嘢,都幾肯定唔會有呢張告示
真係無義務㗎

大宅

話人哋咁寫唔啱嘅人,你哋有冇試過答完唔知仲要俾人話番轉頭我就試過有個大媽入鋪頭問路,開頭都想幫佢嘅,但真係唔知佢問邊間鋪咪話唔知囉,點知佢仲要話番我喺度做都唔知

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BBJOJO 發表於 23-3-5 18:16
我以前有份工, 都係勁多人入嚟問路,甚至乎阻住我工作
所以絕對明白
...

如果舖頭喺正路口,真係會好多人問路 ,我都見過報紙檔呀,街邊檔呀,老闆唔想答

大宅

希望上面閙冷漠嘅熱心巿民次次出街都俾人十分鐘問一次路

首頁
12345...9

尾頁

跳至