夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

pkc5115 發表於 23-3-19 20:13
回覆 kwhkwh 的帖子
我不是full time num, 有工作同獨立經濟能力。
jm 明事理。大家都是陌生人,果位jm 我忍了很久了。從來不回應她的。只是這次太過份!
再回正題。我擔心你蝕章多些。

由你「口供」,男既表面盡本份, 每星期回來, 又有電話噓寒問暖。你而家指控佢沒有盡人夫本份,只怕有「好事之徒」反咬你有冇「主動」盡下妻子本份。

我不為難女人, 但人與人相處, 有來有往。會不會你有某舉動令男既對你冇慾望。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

身邊有朋友說可能因為我切除咗子宫,又或者失去生育能力令佢冇咗傳宗接代嘅希望。(我吾知男人是怎樣想,是否有影響)
我本身有嚴重子宮瘤疾病,為咗想生BB,做咗超過6次人工授孕,可能針药激素太多,每次經期我都痛到想自殺,一個月得幾天冇m,還出現大血崩,完全影響身體同生活,所以之後我地兩想通咗,我問心已儘過全力再無遗憾了,便決定切除子宫。

就是因為經歷咁多亦付出咁多,我心理平衡吾到。

大宅

我吾知你所指的「好事之徒」是誰?是我老公還是其他人?請說明,我太蠢

大宅

回覆 Rich5 的帖子

有,但佢都係冇正正式式答我,咦咦哦哦咁。

侯爵府

pkc5115 發表於 23-3-19 21:36

我吾知你所指的「好事之徒」是誰?是我老公還是其他人?請說明,我太蠢 ...

jm , 我唔知道你將來的路是如何走, 見婚輔好、向家人求助、兩人攤開出來傾都好, 一定難免大家互數,就算見搵家人/他人幫忙, 你不和盆托出, 人地怎能幫你或者俾意見你呢?

你兩夫婦他日係點, 無人得知,而且亦都冇人可以指指點點。我希望你將來面對/處理呢段關係時, 做好本份問心無愧、亦都不會/不怕有野被人講被人入。
所以我先會問下你, 男既然會回來, 而你有冇上番去探下佢。人性, 如果自己做錯事, 都搵藉日啦, 係米?

大宅

結婚前佢在北京工作差不多4年,之後轉去深圳。 由於佢轉咗返深圳做,疫情前佢一星期都會返來2-3晚,週末在香港的,我也間中也有上去。 現在中港回復正常,他也會回來一至兩晚。
所以說無愛,我覺得不是,因為自己也有感覺的。事實上,不論男女若變了心,仲點會有空閒去做「表面功夫」去噓寒問暖。 就是除了性生活同少相處呢兩個問題外,我不能否認他是一個好男人。

侯爵府

pkc5115 發表於 23-3-19 21:34
身邊有朋友說可能因為我切除咗子宫,又或者失去生育能力令佢冇咗傳宗接代嘅希望。(我吾知男人是怎樣想,是 ...
jm, 辛苦你啦。身子要緊,5好操勞,多休息。

據我了解(如果有人路過請補充,假定正常男人),大部分男人是視覺動物來架喎。傳宗接代是另一話題。

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

其實有乜嘢都可以灘晒出黎傾,最緊要平心靜氣,要有最壞打算,兩公婆總有辦法解決得到嘅。

大宅

我想,但佢都吾講,我係女人好似乞求人同我上床咁,已經好難受,所以而家佢返咗來,我有d壓力,因為害怕再有被冷落嘅感覺,好hurt的

男爵府

pkc5115 發表於 23-3-19 22:33
我想,但佢都吾講,我係女人好似乞求人同我上床咁,已經好難受,所以而家佢返咗來,我有d壓力,因為害怕再 ...

我睇左小小, 覺得你地係有溝通問題, 一開始唔搞野, 其實大家溝通好左就無事, 隔左一段長時間, 大家距離遠左, 可能大家都有努力過, 不過對方都睇唔到, 以為得自己努力, 而睇唔到對方付方, 變左自己傷心m 痛恨對方

要講返咁多年的事唔易, 如果唔改變, 只會變得更差, or 保持咁冷淡,咁就要睇下你地點諗

如果有睇1d 婚姻書,婚姻有高有低位好正常,如果唔想解決, 不如放手更好

伯爵府

pkc5115 發表於 23-3-19 21:34
身邊有朋友說可能因為我切除咗子宫,又或者失去生育能力令佢冇咗傳宗接代嘅希望。(我吾知男人是怎樣想,是 ...

就咁睇可能係你老公有心冇力,可能要睇下醫生食下藥?

大宅

因為佢在深圳工作,夜晚才有時間返來,而平日邊日返HK,亦要睇工作安排,所以根本好難看醫生或輔導。

加上男人的自尊心,佢更迴避問題。 我都吾知自己可以怎樣做。長此下去,我吾想因為咁婚姻破裂,但我心理好不平衡。

別墅

pkc5115 發表於 23-3-20 10:44
因為佢在深圳工作,夜晚才有時間返來,而平日邊日返亦按工作安排,所以根本好難看醫生或輔導。

加上男人 ...

其實點解吾跟埋佢上大陸?既然上得去工作咁密,是否在大陸有固定居往地?

大宅

回覆 tonychato 的帖子
他在大陸是有員工宿舍的,是跟另外一個男同事同住。
不會啦,我就是說女人要有自食其力嘅能力,要有經濟獨立嘅能力,而且我在香港仍有父母家人要照顧,還有自己嘅朋友,我吾係一個會為著男人放棄所有的女人,男人不是我的全個世界,那樣太冇安全感。
可能我父母離婚,我對婚姻其實信心不大,尤其我吾相信兩公婆經常一齊,男人就吾會變心同偷食,身邊亦有太多例子,我不相信婚姻。

男爵府

pkc5115 發表於 23-3-20 10:44
因為佢在深圳工作,夜晚才有時間返來,而平日邊日返亦按工作安排,所以根本好難看醫生或輔導。

加上男人 ...

其實你都覺得自己唔舒服, 你都想揾人幫手, 睇下你係揾人出軌定揾人做輔導, 我覺得因恨而出軌都唔係好事, 不如真正解決問題, 現實好多時係咁, 發生了就要面對

大宅

回覆 kaman06 的帖子

但得我一個做婚輔冇用的,我行前佢退後,我有登記但要兩夫婦一齊出席,但他不去,我又可怎樣。

男爵府

pkc5115 發表於 23-3-20 12:11
回覆 kaman06 的帖子

但得我一個做婚輔冇用的,我行前佢退後,我有登記但要兩夫婦一齊出席,但他不去,我 ...

我一向覺得婚輔一個人都可以, 好多家庭服務的社工幫手, 仲要唔使錢, 要比錢更多choice, 好過用一個錯事遮另一件錯事, 我覺得哩個做法對你好傷, 過20 年後, 你只會更恨

大宅

用一個錯事遮另一件錯事, 係,令我好內咎好討厭自己亦憎恨佢

別墅

pkc5115 發表於 23-3-20 12:42
用一個錯事遮另一件錯事, 我覺得哩個做法對你好傷>>>你是指出軌的方法嗎?係,好內咎覺得自己好下賤,令我 ...

其實去到呢個階段,係咪應該同佢講清楚,如果佢再唔理你,你之後既安排會係點呢?你出咗軌,但佢根本唔知道,又有咩效果呢?

男爵府

pkc5115 發表於 23-3-19 21:44
回覆 Rich5 的帖子

有,但佢都係冇正正式式答我,咦咦哦哦咁。

下一個conversation 可以係,請他建議你的須要可如何解決?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊