婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

MeiKwan1025 發表於 23-3-29 15:31
62成日唔通知聲就上黎屋企,有時屋企女去左婆婆到/補習,得我自己一個人係屋企,(利申:本身同佢無咩好傾 ...

咁佢覺得冇問題,我都會在c6放假叫我媽爸兄弟姊妹失驚無神上黎唔洗通知聲!
我就會直接同62講叫佢下次上黎講聲先,因為我會出街,費事你摸門釘,然後佢上黎,唔好開門扮冇人,上多幾次就自然識做。
我6299上黎係幾天前約好的,我覺得呢d係基本禮貌,唔係話長輩就大晒!

珍珠宮

華妹妹 發表於 23-4-4 14:30
咁佢覺得冇問題,我都會在c6放假叫我媽爸兄弟姊妹失驚無神上黎唔洗通知聲!
我就會直接同62講叫佢下次上黎 ...

叫佢下次上黎講聲先,因為我會出街,費事你摸門釘
呢個辦法唔係個個work,有啲會答你,唔緊要,兩蚊車錢,無人咪當遊下花園行下再返屋企,反正無野做

男爵府

我又覺得層樓邊個俾錢都好
俾返少少尊重住緊嗰個囉...
一係佢就唔好買俾你哋住
買得俾你,你喺呢個空間叫做係私人生活嘅地方
我6299同自己阿爸阿媽係一定會打俾我講聲準備上嚟
都係通知聲啫,又唔係唔俾佢上
咁小事都做唔到?

男爵府

扮訓扮出咗門口唔開門比佢,你都唔通知我你會上來,咁我梗係瞓晏覺㗎啦

伯爵府

Farfetchhyt 發表於 23-4-9 22:14
扮訓扮出咗門口唔開門比佢,你都唔通知我你會上來,咁我梗係瞓晏覺㗎啦 ...

你知唔知有種99係會係門口外大叫
叫到你開門為止

佢仲要吵到隔離屋個個都聽到
好x煩

大宅

flowerbabe 發表於 23-4-10 07:50
你知唔知有種99係會係門口外大叫
叫到你開門為止

架係自己掉
咪由佢嗌 扮隔離屋call 保安叫佢走添

別墅

sin369 發表於 23-4-9 14:19
我又覺得層樓邊個俾錢都好
俾返少少尊重住緊嗰個囉...
一係佢就唔好買俾你哋住

完全同意,我都系同樓主一樣case,而且6299仲有鎖匙。
我話叫他們上去通知聲,但6299話我即系唔當他們屋企人,否則爲何上去屋企人家要預先通知。我仲返part time, 有時晤在家,他們都澮自己上,發現無人先走。但最後往往比我發現問返,他們先澮講出來

別墅

crazypaper 發表於 23-4-9 12:07
叫佢下次上黎講聲先,因為我會出街,費事你摸門釘
呢個辦法唔係個個work,有啲會答你,唔緊要,兩蚊車錢, ...

我那就糸甘,$2唔怕浪費

男爵府

MeiKwan1025 發表於 23-4-1 19:45
我都試過有2次特登唔開門俾62,但佢好似感受唔到問題所在,都keep住不定時殺上黎,反而我老公知道左我特登 ...

你真係要好好教下你C6!我明佢想護住自己父母,不過都要有情理架!…咁你下次開門比62啦,不過你話你自己有事要做,立即就要出門(再直接同佢講,下次上黎同你講嘛,好彩你未出門,如果唔係門口都無得你入!………,之後你走,叫佢慢慢坐……叫佢坐飽自己走!

公爵府

層樓6299俾錢就可以隨時中上嚟,咁層樓我俾錢又係咪可以隨時烹佢走?咪又係照中上嚟唔通知

我99早年都好like咁,佢一上嚟,我地全家喺個廳圍圈坐,大家都唔出聲,默哀咁,整整下佢就冇癮

男爵府

AdaShadow 發表於 23-4-13 23:54
完全同意,我都系同樓主一樣case,而且6299仲有鎖匙。
我話叫他們上去通知聲,但6299話我即系唔當他們屋企 ...

真係好煩!乜嘢屋企人、自己人…就可以隨便唔問下人就上人屋企……佢真係當咗所有屋企都係佢屋企

複式洋房

你同 c6 講,你一個人著住胸圍底褲,係咪想佢老豆睇到?

大宅

62成日唔通知聲就上黎屋企,有時屋企女去左婆婆到/補習,得我自己一個人係屋企,(利申:本身同佢無咩好傾 ...

我哋覺得一定要先知會才可上黎,失驚無神貢上黎實在好唔尊重。
以為自己太曬咁

複式洋房

我奶奶仲勁, 自己上黎 都算, 仲帶埋 自己 個親戚 上黎。

又冇通知我, 我又唔係屋企。

識唔識 大家 互相 尊重下?

大宅

比我直接同62講,叫佢下次上黎通知聲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊