自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

今日睇戲,我仔隔離的小朋友有幾聲咳,老實講,唔算咳得好密,但家長都應該叫小朋友帶口罩,但完全無理

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hnh_mami 發表於 23-4-6 00:06
我本來想出聲但唔想影響到其他人,因為差不多full house.

同埋個爸爸知道都唔制止,我講左都唔會有咩改 ...

你直接話畀佢聽佢小朋友咁樣踢張櫈, 好影響到你哋睇電影。
*我遇過D咁嘅父母及小朋友!

大宅

回覆樓主:

大把呢D家長。話說有次去新都會廣場5樓嗰個playground 玩,有個千秋係尿片式千秋,我囡細個只可以排隊玩呢種,但玩緊嗰個係個起碼6-7 歲,尷硬逼入去玩既,佢根本坐唔到入去因為真係for 4歲以下,佢就企係度玩,咁下一個玩既小朋友(即係我囡)就會坐曬佢鞋底既污糟嘢,佢阿媽係企係隔離完全冇話佢,冇叫佢讓比人玩。我忍唔住同我老公講「其實,,先唔講呢個尿片千秋係比真係細個小朋友玩呢個問題先啦,咁樣成個人企係度玩千秋,下一手條褲真係,,」,我份人語氣又係比較串嗰D,但我真係對住我老公講,可能比嗰個阿媽聽到,佢即刻話唔好意思,跟住叫佢囡走開比妹妹玩。唉,欺善怕惡

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

hnh_mami 發表於 23-4-5 23:57
每個時期都有唔同野煩,每個家庭背景都唔同,我唔敢講自己教仔教得好,至少我唔俾佢地影響其他人,真係影 ...

我仔細時我都同你一樣咁教 我仔係阿氏
就算依家高中耐唔耐都會講下 做人千祈唔好做影響別人既事
包括老師同學都一樣 唔只街外人 要講得好白下

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我老公&阿仔都好憎啲人踢櫈,佢哋會擰轉頭鬧人唔好再踢/專登拱前來睇遮住後面,但有一次睇戲佢哋係擺咗烏龍話說睇睇吓佢哋又feel到俾人踢咗幾次,係咁擰轉頭望後面但都係咁樣,佢哋就拱前睇,跟住後面就問佢哋可唔可以唔好拱前遮住,老公話你唔好再踢櫈咪得囉,後面話佢無踢,後尾睇返張戲飛,原來係買咗D-Box版本(太耐無睇戲完全無留意呢樣嘢)
題外話:我哋今晚去咗某某信用卡包場喺IMAX睇Mario,啲位好寛落,個場又唔多細路,真係久違了的耳根清靜

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

hnh_mami 發表於 23-4-6 00:06
我本來想出聲但唔想影響到其他人,因為差不多full house.

同埋個爸爸知道都唔制止,我講左都唔會有咩改 ...

試過喺文化中心音樂會,開show前,後面小朋友腳不停踢椅背(雙腳上下un揈),我忍咗15mins 左右,擰轉頭直接用嚴肅但禮貌嘅語氣,認真同該小朋友講,唔該可唔可以唔好踢櫈呀?

旁邊媽即叫佢唔好踢、踢到人,但小朋友唔憤氣,再偷偷踢多兩、三吓,我又擰一擰向後,佢阿媽再叫佢唔好踢,就停了

侯爵府

nico011296 發表於 23-4-5 22:57
我家族有人 個仔尖叫都唔教 放養咁比佢叫,話專家講話小朋友叫吓好喎
...

男爵府

回覆 hnh_mami 的帖子

我個人比較衰,大聲講野我可以忍。踢我張我會好聲好氣話佢兩次,第三次我就一杯水向後潑㗎喇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

好多人唔識教, 但佢地又覺得自己識教個下慘...

伯爵府

畀面勳章

Panda366 發表於 23-4-6 04:49
回覆 hnh_mami 的帖子

我個人比較衰,大聲講野我可以忍。踢我張我會好聲好氣話佢兩次,第三次我就一杯水向 ...

好主意!
試過飛機未起飛就開始踢,個媽就口講叫佢唔好踢,對眼就睇電話!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hnh_mami 發表於 23-4-5 22:27
好耐都無陪兩個仔睇戲,早2日買定飛睇Mario. 我一向買較後及邊既位置,今次賣晒唯有揀前小小中間位,點知遇 ...

現代家長著重學業成績多過品徳

珍珠宮

回覆樓主:

踢好多次我會出聲,好大聲我會shu佢

子爵府

july4 發表於 23-4-5 23:07
樓主唔係唔知BK最多父母話子女反叛期,要隻眼開隻眼閉,唔係唔識教,剩係識寵,香港點解越黎越多小朋友無禮 ...

同埋:可能個小朋友有問題呢!你唔知就唔好喺度指指點點啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

大人都成日踢櫈,我估佢哋都唔會教啲仔女唔好踢,我通常買最尾行,好憎人踢櫈

象牙宮

BKsquare 發表於 23-4-5 22:48
聽過最白痴嘅家教係
“唔可以規範小朋友”
朋友話親戚後生係咁教,
話唔可以管束佢地,
佢d小朋友可以去人屋企,
攞筆劃花d牆,父母睇住都唔話佢,
話小朋友自由發揮。

象牙宮

mmmo 發表於 23-4-6 07:05
好主意!
試過飛機未起飛就開始踢,個媽就口講叫佢唔好踢,對眼就睇電話!
搭飛機最憎父母,
一開聲話唔好踢,比人鬧架,
講到係人地既問題。

水晶宮

而家啲父母係不會想學下點做人父母。

例如食飯禮儀,最基本等齊人才食飯(大時大節計),可以以「我仔女肚餓忍唔到,食先。」然後食到杯盤狼藉。

問題一半人未到,人地沒遲到。時間佢哋定。你明知你自己小朋友忍不到肚,說不食定少少野先?咁如果去人地婚宴那些又係咁提早食野先?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

Astra00 發表於 23-4-6 10:12
而家啲父母係不會想學下點做人父母。

例如食飯禮儀,最基本等齊人才食飯(大時大節計),可以以「我仔女肚 ...

佢哋厚顏慣,會嗌碗蟹肉伊麵
話時話,人齊開飯,起筷叫人,已經逐漸失傳

子爵府

hnh_mami 發表於 23-4-5 22:27
好耐都無陪兩個仔睇戲,早2日買定飛睇Mario. 我一向買較後及邊既位置,今次賣晒唯有揀前小小中間位,點知遇 ...

唔知依度會唔會有 jm話你......
無愛心
唔包容
咁細個小朋友你想佢點啫
唔可以鬧架,你點對小朋友,佢大個就點對你

水晶宮

yan_yan_mummy 發表於 23-4-6 10:17
佢哋厚顏慣,會嗌碗蟹肉伊麵
話時話,人齊開飯,起筷叫人,已經逐漸失傳
...

唯有教好自己仔女。

另一次,終於齊人食飯,人地沒比仔女事先開餐啦。咁另一人就問我仔女有冇肚餓,可以食先。我話中有話,我話我父母教等齊人才食,不差在那一時。我話仔女人品我很重視。讀不讀到書其次,人品要教好。

首頁

尾頁

跳至