自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小艾美 發表於 23-4-11 07:31
你個朋友係咪我?
我都係158,老公又係165喎。
我大女8歲半120,細女就6歲103.
咁你2個女都仲高過我家人對仔女。醫生有無話骨齡慢咗,將來就可以高耐d?

禁止訪問

侯爵府

ckmammy 發表於 23-4-11 08:52
咁你2個女都仲高過我家人對仔女。醫生有無話骨齡慢咗,將來就可以高耐d?
...

慢兩年,日後估計高度150左右。
之後有jm pm了我講副作用,佢女係政府打開,並唔係大家講得咁簡單,所以我就由佢了。

男爵府

小艾美 發表於 23-4-11 09:11
之後有jm pm了我講副作用,佢女係政府打開,並唔係大家講得咁簡單,所以我 ...
一樣,醫生又係估計家人個女150,仔160。 不過睇黎如果唔選擇打針,其實都冇咩嘢可以做。唯有靠運動, 早瞓同飲食

男爵府

ckmammy 發表於 23-4-10 23:34
爸爸 165, 媽媽 158, 仔 6歲半102, 女9歲 118。 兩個小朋友自細都係比其他同年小孩矮同好細粒。check 過 ...

我老公165我又係158,但我女未夠6歲117,我都擔心佢會早發育,就帶咗佢去睇醫生檢查,照咗骨齡無問題係適齡既,我有問過醫生高度呢個問題,佢話除咗遺傳仲有自身既,佢話可能我地細時營養唔夠所以限制咗個高度,而我小朋友有足夠既營養會高啲架

珍珠宮

ckmammy 發表於 23-4-10 23:54
係咪要日日打?辛唔辛苦,有冇副作用?

之前有媽媽講過
要日日打針,打5年
即係打一千八百幾針
針藥又有副作用

其實父母都身高偏矮,仔女都細粒好正常
俾我都唔會要小朋友打一千八百幾針+承受針藥副作用,換嚟高幾cm

男爵府

ckmammy 發表於 23-4-11 09:43
一樣,醫生又係估計家人個女150,仔160。 不過睇黎如果唔選擇打針,其實都冇咩嘢可以做。唯有靠運動, 早瞓 ...

運動,充足睡眠同飲食都好重要,我女呢個新學年係學校跳舞後真係高得快,9月開學係學校度高112,2月下學期開學117,一星期跳4日舞,半年高咗5cm,每日都瞓到11個鐘,通常3餐都係自己煮,會飲湯,早晚都仲有飲奶

男爵府

pinkypangng 發表於 23-4-11 10:18
運動,充足睡眠同飲食都好重要,我女呢個新學年係學校跳舞後真係高得快,9月開學係學校度高112,2月下學期 ...

我家人個女一直都有跳開芭蕾舞, 不過唔知你個女係芭蕾舞定其他舞。 平時肉,生果同菜佢地都好肯食, 絕對唔係好揀飲擇食嘅小朋友, 只係可惜唔鍾意飲奶。所以照計佢哋營養應該充足

男爵府

ckmammy 發表於 23-4-11 10:39
我家人個女一直都有跳開芭蕾舞, 不過唔知你個女係芭蕾舞定其他舞。 平時肉,生果同菜佢地都好肯食, 絕對 ...

我女唔係跳芭蕾舞呀,跟學校跳上學期跳類似HipHop既,動作都較大,而家下學期就跳印度舞咁,但都係一星期跳4日,學校一星期又有2日上體適能堂,所以運動量都足夠。湯水肯唔肯飲?湯水都緊要,同埋瞓得夠唔夠?我女晚10瞓到朝早9點

男爵府

pinkypangng 發表於 23-4-11 10:46
我女唔係跳芭蕾舞呀,跟學校跳上學期跳類似HipHop既,動作都較大,而家下學期就跳印度舞咁,但都係一星期 ...
咁 hip hop 運動量大好多。 我未聽過芭蕾舞可以幫助增高, 所以佢跳咁多年都應該冇乜幫助

男爵府

ckmammy 發表於 23-4-11 11:11
咁 hip hop 運動量大好多。 我未聽過芭蕾舞可以幫助增高, 所以佢跳咁多年都應該冇乜幫助
...

所以我覺得後天都需要幫助,運動,飲食同充足睡眠係有關係的,我地2公婆身高同你家人一樣,但我女係偏高,佢而家成個小二咁高喇

大宅

小艾美 發表於 23-4-11 09:11
之後有jm pm了我講副作用,佢女係政府打開,並唔係大家講得咁簡單,所以我 ...

我女在兒童醫院睇醫生,打了一年多,高咗7cm. 佢宜13歲,高148cm. 之前未打針時,1年先高1-2cm.

打針冇大家諗到咁恐怖,佢大個女,都係自己打。就佢嚟講,無任何副作用。

不過,兒童醫院唔話想打就有得打,係確認生長激素不足,先有得打。我知道私家醫生門檻無咁高,但啲藥係非常之貴。一支打5-6次咗右要$4000-$5000。

我要求唔高,阿囡打多1-2年針,有155以上我都安心了。如果唔打針,佢可能只有150身高,話唔影響自信心我就唔相信。

啲藥已出咗一段長時間,成個過程兒童醫院監察住,我唔係太擔心副作用。

男爵府

tkinwong 發表於 23-4-11 14:10
我女在兒童醫院睇醫生,打了一年多,高咗7cm. 佢宜13歲,高148cm. 之前未打針時,1年先高1-2cm.

打針冇大 ...
即係打一年要三十幾萬。 我諗我屋企人都唔會打。 不過如果佢真係驗到並唔係生長激素缺乏, 咁就想打都冇得打, 更加唔知仲有咩其他辦法。 不過女仔都還好,就算細粒都有好多男仔鍾意。 男仔就慘啲, 而家呢個年代 170 都比人笑矮仔, 難怪個個父母都咁擔心

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

本身父母都唔高大,個女ok啦,唔會為咗高度打針, 始終遺傳因素影響最大,反而仔仔確實真係需要認真諗下, 男孩子高度真係可以影響好大
我相信生長激素肯定有副作用,可以問清楚醫生。。。不過親身經驗係打球運動一定有助長高,我自己同兩個妹妹比較,我最高因為我打波,我大女同二女比較,二女高過家姐因為佢都打波, 奶類鈣質嗰啲我反而覺得關係不大,因為我同二女都唔飲唔食呢D,希望幫到你

ckmammy    發表於 23-4-11 14:46

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

父母都唔係高,遺傳基因會影響小朋友,所以唔好期望太大,我女也是偏矮一族因為我地都唔高(158,170),但我唔會幫佢打針去增高,怕有後遺症及要承受打針嘅痛楚,我寧願佢身體健康

侯爵府

tkinwong 發表於 23-4-11 14:10

打針冇大 ...

我唔清楚太詳細,但知道會有機會係盤骨問題,糖尿問題,個位jm話佢女有副作用。
咁就睇下副作用同身高,想要咩,但如果一年高1,2cm,應該係要打針。

男爵府

回覆樓主:

咁你小朋友似偏矮,我仔6歲4個月都已131.. 不過佢比其他同學仔高大好多。
可能佢出世到依家都係極度活躍嘅小朋友,又食得,所以好大件頭。
佢爸175,我162。

男爵府

KWBN 發表於 23-4-11 14:54
父母都唔係高,遺傳基因會影響小朋友,所以唔好期望太大,我女也是偏矮一族因為我地都唔高(158,170),但 ...
我兩公婆同你哋身高一模一樣, 但我個仔 14歲可以有176。所以後天有幫助

大宅

有冇醫生轉專睇身高問題?
謝謝

珍珠宮

小艾美 發表於 23-4-11 07:31
你個朋友係咪我?
我都係158,老公又係165喎。
我大女8歲半120,細女就6歲103.

我想問 慢2年既意思… 係咪會比正常遲2年先發育定點?
遲發育即係有多啲時間去追?

首頁

尾頁

跳至