自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

skyyyjun 發表於 23-4-17 04:54
上個月內兩次扁桃腺炎,同一個醫生,佢都係即時幫我打針加開抗生素比我,應該係支針好有效,離開診所唔夠幾 ...

我記得果時醫生話要打幾日針或食葯,但啱啱假期,所以話食葯先,好彩食完葯已好好多,原來有d可以咁惡,要打針加葯
放下自在

侯爵府

annie133 發表於 23-4-17 09:02
小心,如果唔食抗生素食清隻箘,只用成藥「㩒住」病徵,將有機會變成慢性心臟病。

什麼是風濕性心臟病?

知道,一定會食哂抗生素先,謝謝提醒

珍珠宮

wongbonnie910 發表於 23-4-16 18:28
謝謝答覆,已食緊抗生素 4 天但冇乜大改善(emoji)

今日有冇好轉?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

skyyyjun 發表於 23-4-17 04:54
上個月內兩次扁桃腺炎,同一個醫生,佢都係即時幫我打針加開抗生素比我,應該係支針好有效,離開診所唔夠幾 ...

如果密密發炎,會唔會考慮割左佢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

試吓羅漢果水, 尋年領野, 喉嚨痛到, 沖來飲幾舒服。 但藥要照食。

男爵府

wongbonnie910 發表於 23-4-16 17:54
請問有冇 jm 知道香港那裡可以買到這盒藥?去過松本清冇。扁桃腺發炎食左幾天醫生開的消炎藥都止唔到痛:lau ...

可試喉嚨噴劑

侯爵府

ernbe 發表於 23-4-17 09:45
今日有冇好轉?

今朝再去睇醫生,轉左第二隻抗生素,打左支止痛針,已經冇咁痛喇。睇下這次抗生素效果如何。謝謝關心

侯爵府

granja 發表於 23-4-17 09:48

有問過醫生,他都話可以考慮如何發得太密,他話冇後遣症

侯爵府

lily-of-valley 發表於 23-4-17 10:02
試吓羅漢果水, 尋年領野, 喉嚨痛到, 沖來飲幾舒服。 但藥要照食。

明白,謝謝

侯爵府

^^Hannah^^ 發表於 23-4-17 10:49
可試喉嚨噴劑

試過,但唔係好得

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

wongbonnie910 發表於 23-4-17 14:17
明白,謝謝

我好细時, 喉嚨成日發炎, 醫生話要我割扁桃線。 我唔肯, 因打針都驚。

等吓等吓到出來做野, 轉另外醫生, 佢話扁桃線發炎代表有菌攻擊我, 扁桃線作為守門口, 有乜事發炎先。 若割咗, 好多事後知後覺。

食藥等佢好啦, take care.
Ah, 芫荽,皮蛋,魚片,茶瓜,滾湯, 好飲,喉嚨亦舒服, 試吓

Take care

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

轉過第2個醫生睇, 扁桃線發炎食成藥應該幫唔到手, 我上次試過一次扁桃線發炎睇左醫生食左一日藥唔得, 連吞口水都痛, 我再睇多次同醫生講, 佢開左打孖食既抗生素比我, 食左先無咁痛

男爵府

wongbonnie910 發表於 23-4-17 14:18
試過,但唔係好得

伯爵府

喉嚨痛初起食龍角散好多時都work,下次可以一試

侯爵府

lily-of-valley 發表於 23-4-17 14:35
我好细時, 喉嚨成日發炎, 醫生話要我割扁桃線。 我唔肯, 因打針都驚。

等吓等吓到出來做野, 轉另外 ...

多謝你重要的意見,會慎重考慮今晚就滾這個湯試下

侯爵府

a-j 發表於 23-4-17 14:43
轉過第2個醫生睇, 扁桃線發炎食成藥應該幫唔到手, 我上次試過一次扁桃線發炎睇左醫生食左一日藥唔得, 連吞 ...

今早打左針現正唔痛佢亦轉左另一隻抗生素,睇下效果如何

侯爵府

9157 發表於 23-4-17 16:48
喉嚨痛初起食龍角散好多時都work,下次可以一試

唔想有下次不過都謝謝你的資料,唔該曬

象牙宮

wongbonnie910 發表於 23-4-17 17:01
多謝你重要的意見,會慎重考慮今晚就滾這個湯試下
Take care, 唔好心急,食晒藥仲痛再睇啦。 會好嘅。

侯爵府

lily-of-valley 發表於 23-4-17 17:23
Take care, 唔好心急,食晒藥仲痛再睇啦。 會好嘅。

lily-of-valley    發表於 23-4-17 18:40

男爵府

granja 發表於 23-4-17 09:48

自從上個月病好兩次之後,到現時為止無再返翻發,所以唔需要
醫生話如果頻密翻發就轉介去耳鼻喉喉科照吓

首頁

尾頁

跳至