自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

ivycwl 發表於 23-5-1 09:27
最近開始又好多人係fb問升小學校問題。一線vs二線vs寶校。

每次都有人話讀到書邊間都一樣,升中係睇你成績 ...

估大家是家長,不用講太多

男爵府

讀到書應該係解作1線頭吧,咁DGS v SPCC確實係差吾多。

男爵府

最近開始又好多人係fb問升小學校問題。一線vs二線vs寶校。

41 網不夠位、不少被派黃大仙寶校。
淨係睇校園、課程、朋友堆、係maryknoll同係被派既黃大仙寶校返學及長大已經不同啦

男爵府

入到勁小學都要跟得上,冇包生仔!入寶校又唔代表冇機會上好嘅中學,真係睇資質。我老闆兩個女入到間私小,出名多人入到女拔,但聽佢間中收到學校老師投訴欠功課,考試由尾數上,已經勁補習.佢兩個女被評定只入到band 3中學,結果小學五年級一個華麗轉身就幫佢兩個女轉入國際學校。佢同人講香港小學制度晤好,壓力大喎!話國際學校學費貴,不過可以唔洗補習果度D $都抵返,點知到頭來又咪一樣要補習,佢有$咪可以咁講,仲可以高人一等咁添!依D咪睇資質l

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以小學計,個人覺得有能力嘅一定會揀一線,小學階段係培養孩子學習態度,自學能力嘅重要時機,一線小學無論教學/師資方面都會比較優勝,再講小朋友會受同輩所影響,近朱者赤,經過六年洗禮,爛船都有三斤釘,到中學差極有限,相反底子打得唔好,升中後要跟得上就要好努力先得。

已刪除用户

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-1 10:29
以小學計,個人覺得有能力嘅一定會揀一線,小學階段係培養孩子學習態度,自學能力嘅重要時機,一線小學無論 ...

同意。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一向唔太buy鹗句說話,係寶校可能級10以內先派b1中學,但係係1線級50以內已經可以㨂b1我覺得已經唔同,而家唔係話b1冇壞學生只不過學習氛圍唔膈,小朋友升中最容易受影響

我係fb都睇到個家長話自己小朋友好好成績都被評b2,佢都唔順氣,但係學校往績係咁就係咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔會無分別... 不過我信自己本身叻又發奮, 一樣可以讀得好好...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而且呢句說話係用係叻人身上就得

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-1 10:29
以小學計,個人覺得有能力嘅一定會揀一線,小學階段係培養孩子學習態度,自學能力嘅重要時機,一線小學無論 ...

阿女表哥寶校小學,表嫂真係直言啲學生同家長真係唔掂,到細佬升小都唔㨂番哥哥個間,情願再搏一次

公爵府

2024勳章

加菲貓3 發表於 23-5-1 09:53
有人係b1讀中後,計過人數肯定入唔到b1中學,轉去b2小學,反而夠排位,入到b1中。。。再講,好多二線小學, ...

我朋友個仔, 係1線熱門小學時被勸退入左2線, 入左精英班間2線比左好多資源佢, 而家係Band1中學考級10內

加菲貓3    發表於 23-5-1 11:12

男爵府

首要係讀到書,咁讀到書先講!一線如只差宝校一點點,就不會年年爭崩頭入去讀,入名幼再入名小,又要由幾個月大被安排入貴價 playgroup!說尼句話的人,我覺得係自我安慰

男爵府

我buy呢句喎
我女係二線小學,考級頭,我朋友個女一線小學,個區呢面最top個間,考3x,人地學校b1率高我地學校一倍!
剛剛玩完自行派位,深明呢個道理,二線級頭(學校較淺易)同一線級30(深,難高分)輪牌面,我女已經win左。我女亦都有offer,而我朋友無offer。事後,好多朋友分析,都覺得係咁。

當然,我都唔覺得自己個女叻過人,因為知道學校d野太淺,易拎高分,所以就算我女屬1A,我都幫佢揀1C中學,我都有自知之明

公爵府

我唔信果個人入到一線唔入

伯爵府

回覆樓主:

人生長路漫漫,眼光可以再放遠啲
你睇好多專業人士揀去外國做超市切肉包裝,一日未死都冇話嘅

侯爵府

2024年龍年勳章

sandrafan 發表於 23-5-1 10:53
我buy呢句喎
我女係二線小學,考級頭,我朋友個女一線小學,個區呢面最top個間,考3x,人地學校b1率高我地 ...

你女係大抽獎有offer定自行?
如果大抽獎,同一個banding既話點會輸牌面?

男爵府

yauchuchu 發表於 23-5-1 11:03
你女係大抽獎有offer定自行?
如果大抽獎,同一個banding既話點會輸牌面?
...

自行已有offer!

大抽獎就無分別喇,大家都係b1同一條隊!

侯爵府

2024年龍年勳章

annakit 發表於 23-5-1 10:44
我朋友個仔, 係1線熱門小學時被勸退入左2線, 入左精英班間2線比左好多資源佢, 而家係Band1中學考級10內 ...

好勵志

侯爵府

2024年龍年勳章

sandrafan 發表於 23-5-1 11:04
自行已有offer!

大抽獎就無分別喇,大家都係b1同一條隊!

見你改翻自行啦,阿女真叻
你地揀同一間學校而朋友女唔入?

首頁
12345...11

尾頁

跳至