自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ccy1234 發表於 23-5-3 10:34
依家都係用者自付,最好去醫療中心買定岩尺寸尿片比老人家用,等佢住得舒服,姑娘都會對佢好d。
...

我媽現在不用綁住,他可以自理,他床位在厠所門口,應該不會迷失,我哋都叫佢最好睡下,不要周圍走,果度都好細下,又好多人。

男爵府

15週年勳章

chinfongfong 發表於 23-5-3 10:40
我見到都想喊,我媽擒晚打來勁喊,我心都好難過,一晚冇睡,我現在覺得我要再找方法去處理我媽腦退化的問 ...

你媽一直冇睇醫生 冇食腦退化藥?
除左 老人科
腦退化會易有情緒問題 可以排埋精神科

男爵府

chinfongfong 發表於 23-5-3 10:45
我媽現在不用綁住,他可以自理,他床位在厠所門口,應該不會迷失,我哋都叫佢最好睡下,不要周圍走,果度 ...

如果姑娘唔洗佢上片,佢又聽話,咁就安心等佢出院,其實姑娘同醫生都好好,多數係驚家人唔肯接走個病人,多家人睇同關心,佢哋唔會對病人太差。通常預知會賴死唔走果批,通常會特別服侍。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-5-3 10:45
叫病房醫生轉介,政府醫院有齊

廣華的醫生肯嗎?他們真係不知點講好,他們覺得告訴我媽知道他情況就係做完,但我哋乜嘢都不知,告訴我媽等於冇講,又找不到人問,他們說明不會打電話給我說我媽情況,咁我媽的檢查結果我又點知呢?

男爵府

15週年勳章

chinfongfong 發表於 23-5-3 10:49
廣華的醫生肯嗎?他們真係不知點講好,他們覺得告訴我媽知道他情況就係做完,但我哋乜嘢都不知,告訴我媽 ...

你可以同姑娘留電話號碼
請醫生同你講你媽情況
你預唔會甘快收到醫生電話
而且報告都未必甘快有 因為你尋日先入院
好可能今日先同你抽血驗 或安排照野

珍珠宮

littlesheep123 發表於 23-5-3 09:57
你開頭諗住講完姑娘可多啲留意佢,呢樣係錯誤期望,政府醫院做唔到

而最重要係老人家要跟規矩,好多時老 ...

咁又係,始終冇可能一對一睇住,就惟有綁住,都係無可奈何!

男爵府

工程進行中 發表於 23-5-3 10:47
你媽一直冇睇醫生 冇食腦退化藥?
除左 老人科
腦退化會易有情緒問題 可以排埋精神科

冇啊,我想請教下大家,有冇人知我要點樣才可以轉去看老人專科?

我媽一直在東九龍門診复診,看糖尿病和三高,我媽之前懷疑有過輕腦出血,之後記憶力才突然轉差。

東九龍他們只係轉我媽去做評估,我媽去了幾次,只係做10分鐘遊戲咁,

男爵府

15週年勳章

chinfongfong 發表於 23-5-3 10:49
廣華的醫生肯嗎?他們真係不知點講好,他們覺得告訴我媽知道他情況就係做完,但我哋乜嘢都不知,告訴我媽 ...

唔使擔心太多
叫auntie多休息

我爸腦退化
出出入入醫院 好多次
之前日日都放工就去醫院

探訪時間時 你可以睇下你媽邊位護士負責
然後問下你媽係咩情況 驗左咩 有冇報告之類
其實大部分護士都好好人
我會耐心等佢忙完時 答我問題的

男爵府

QQ_panda 發表於 23-5-3 10:44
老人科就一定要睇

但老實講,應該好返機會不大,食藥可以減慢過程

我要點做才可以看到老人科?我知道不會好反,但我都想控制不要惡化下去,

男爵府

15週年勳章

chinfongfong 發表於 23-5-3 11:01
我要點做才可以看到老人科?我知道不會好反,但我都想控制不要惡化下去,
...

你趁今次 同醫生講 請佢幫忙轉介

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chinfongfong 發表於 23-5-3 10:40
我見到都想喊,我媽擒晚打來勁喊,我心都好難過,一晚冇睡,我現在覺得我要再找方法去處理我媽腦退化的問 ...

找醫務社工轉介,或喺醫院排隊睇老人記憶科

冇得好返,只係減慢衰退速度
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

工程進行中 發表於 23-5-3 10:53
你可以同姑娘留電話號碼
請醫生同你講你媽情況
你預唔會甘快收到醫生電話

我已經留啦,但果度的護士講明醫生不會打給我,只係會告訴我媽知,但係我媽咁的情況,說等於冇說,我根本乜都不知

我哋都等結果一有,就出院,

男爵府

chinfongfong 發表於 23-5-3 11:01
...

同醫生/ 護士講

應該有建議比你

就算醫院見唔到醫生,講唔到,咪平時覆診同醫生講,叫佢開轉介信

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-5-3 11:08
找醫務社工轉介,或喺醫院排隊睇老人記憶科

冇得好返,只係減慢衰退速度

我頭先打去廣華社工問了,他們說轉介要找醫生,但我哋根本見不到醫生?我試下今晚和護士說,看看可不可以告訴醫生幫忙轉介老人科?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chinfongfong 發表於 23-5-3 11:22
我頭先打去廣華社工問了,他們說轉介要找醫生,但我哋根本見不到醫生?我試下今晚和護士說,看看可不可以 ...

講低比護士知,想找醫生了解家人情況
留下電話

等醫生再打比你,你同佢講媽媽情況,請求轉介睇醫生及評估

寶石宮

chinfongfong 發表於 23-5-3 11:13
我已經留啦,但果度的護士講明醫生不會打給我,只係會告訴我媽知,但係我媽咁的情況,說等於冇說,我根本 ...

咁得意,講明唔打比你?

咁平日你同媽覆診時同醫生講

我當初係咁,轉介到
你可寫低家人情況(如:煮食有冇忘記熄火,櫃員櫃㩒錢/平時買賣找贖,約左人,會否電話一收線就已忘記/有否忘記食藥等)

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-5-3 11:28
咁得意,講明唔打比你?

咁平日你同媽覆診時同醫生講

我哋擒晚2點上去病房,要求他們不要綁我媽咪,他們當值果幾個護士已經不高興咁,說是已經問過我老豆才綁,

我都好聲好氣,我不是想搞事,只係不想我媽給人綁在床上,肚屙到一身都係,

我走時有問護士,留電話想找醫生了解下我媽情況,他們是咁答我,醫生不會專登打給我,除非報告好大鑊,

我今晚去探病時再了解下,真係不行我媽复診時我去和醫生說

男爵府

chinfongfong 發表於 23-5-2 23:49
媽咪今天因為膽囊痛去看門診,醫院轉他去住院,說要做全面檢查!但問題是我媽咪有腦退化,記憶力好差,我老 ...

唔係走失咁簡單,跌親先大件事,同醫生講,搵物理治療師,做腦退化評估。

寶石宮

chinfongfong 發表於 23-5-3 11:40
我哋擒晚2點上去病房,要求他們不要綁我媽咪,他們當值果幾個護士已經不高興咁,說是已經問過我老豆才綁, ...

可能因為你哋要求唔一致,所以有點勞氣(我感覺上)

試下平時覆診(咩3高呀嗰啲),佢地冇咁繁忙,見得多應該會好d

我上面所講,係我當時同醫生講屋企人嘅情況,佢係㩒錢,但呆左唔攞錢。開左火走左出廳,聞到濃味先至記得,所以好快轉介評估,喺醫院做訓練,每年做評估,又有開藥(維B/瞓覺藥)跟進情況

水晶宮

isamlum 發表於 23-5-3 09:51
可以的話,盡快出院,我媽又係腦退化被綁,食訓疴都被綁在床上,住院1个月瘦左15磅。體重屬其次,而係腦退 ...

同意,如果冇乜特別要盡快出院,住太耐行都行唔倒

首頁

尾頁

跳至