自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

imlcc 發表於 23-5-19 16:45
以前就係言語治療師評估過話要插喉, 因為我爸爸食少少嘢飲少少好嘢都會咳到七彩, 根本食唔到嘢。
...

你爸爸幾多歲,插咗胃鼻喉我都係估計好難返轉頭,我爸爸上年因為好嚴重,我哋諗住插咗有一線希望,係既,但都係延多兩個月命,因為無插之後的初期,佢好似食到野咁,但之後就完全食唔落,醫生完全無任何建議,只係照咗胃鏡,睇住爸爸身體健康越嚟越差,最後清明節離開我哋,但你睇住佢食唔落,日日消瘦,行唔到臥床及要人幫手換片,佢都好慘

象牙宮

imlcc 發表於 23-5-19 16:58
唔係佢拔走㗎, 佢隻手冇乜活動能力, 而且已經有用約束, 佢係喉嚨啲肌肉 褪下褪下褪咗出嚟。
...

噢…同老人院商量點做,醫院仲多菌過老人院,無事唔好長期住,政府醫生醫病唔會著緊呢d架

大宅

imlcc 發表於 23-5-19 16:56
有血壓高同認知障礙,其實得唔得唔知架,D醫護根本無聆聽病人/同照顧者嘅需要,連傾都廢事同你傾,評估就 ...
你嘗試留電話俾醫院,要求醫生覆電話,向醫生咨詢以上方法的可行性

象牙宮

ilovematthew 發表於 23-5-19 17:02
你爸爸幾多歲,插咗胃鼻喉我都係估計好難返轉頭,我爸爸上年因為好嚴重,我哋諗住插咗有一線希 ...

鄧你難過 我同樣面對插喉問題,醫生話老人家肺炎,無營養要用喉,又要戴口罩同氧氣喉,但佢又有精神有意識,雖然有d精神失常,但點先可以唔再用喉,比佢正常食返野呢?日日係醫院嘈無得飲水食野好辛苦,佢痛苦時我地都好慘,就黎連我都失常

侯爵府

Emmawong2311 發表於 23-5-19 17:04
你嘗試留電話俾醫院,要求醫生覆電話,向醫生咨詢以上方法的可行性

前日入院傾過下, 因為前日我爸爸係 急症室插都插唔到結果要留醫, 傾完之後我同醫生講咁等爸爸返咗老人院睇下會唔會再有咁嘅情況出現 , 點知話口未完 琴日出院今日又去過, 但今日急症室個醫生就闊佬懶理, 仲話唔插點食嘢呀, 唔通喺個肚度開個窿咩?! 咁樣講嘢你話仲點傾落去。

侯爵府

無話可說 發表於 23-5-19 17:08
鄧你難過 我同樣面對插喉問題,醫生話老人家肺炎,無營養要用喉,又要戴口罩同氧氣喉,但佢又有精 ...

明白呀,老人家慘,照顧者都好涔, 我有聽過人哋話整個胃造口就得, 但當然唔係人人適合, 需要醫生評估, 但醫生依家唔理我,我都唔知可以點。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有無試過鼻貼, 係個鼻黏住條喉?? 係真美善有得買架

大宅

回覆樓主:

完全明你的感受,我爸爸現在住了醫院一個月,又係認知障礙,加喉癌加肺癆,又係建議用胃喉,不過我反對,因他慢慢吃可以吃到一碗,而且他呼吸已用氣管造口,已經好慘,因爸爸喉癌晚期,他90歲了,不能做手術,我已想他舒服。如你現在住院就同醫生商量下有咩其他方案。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 23-5-19 17:08
鄧你難過 我同樣面對插喉問題,醫生話老人家肺炎,無營養要用喉,又要戴口罩同氧氣喉,但佢又有精 ...

除咗盡力陪伴,我都諗唔到仲有咩做,雖然爸爸離開咗,我有時好掛住佢,但如果佢唔走,佢自己都好辛苦,睇住佢咁會好心痛,好似拖住佢咁,我爸爸都係好突然咁走,起碼佢痛苦的時間唔長,希望你家人大步擸過,因為個人人諗法都唔一樣

侯爵府

popoks 發表於 23-5-19 17:20
完全明你的感受,我爸爸現在住了醫院一個月,又係認知障礙,加喉癌加肺癆,又係建議用胃喉,不過我反對,因 ...

我都諗緊係咪畀佢用口食番嘢, 做手術高風險, 成日要去急症室又食唔到嘢, 用口食又驚有肺炎, 其實樣樣都有風險, 咁不如用口食返嘢, 但我怕佢而家連吞嘢嘅能力都冇。

象牙宮

imlcc 發表於 23-5-19 17:13
明白呀,老人家慘,照顧者都好涔, 我有聽過人哋話整個胃造口就得, 但當然唔係人人適合, 需要醫生評估, ...

問下有無辦法可以聯絡睇開佢既主診醫生,又同老人院傾,呢d情況真係好麻煩!我個又係嘈插幾條喉,叫救命,最後比人綁手,手都腫埋

大宅

imlcc 發表於 23-5-19 17:09
前日入院傾過下, 因為前日我爸爸係 急症室插都插唔到結果要留醫, 傾完之後我同醫生講咁等爸爸返咗老人院 ...

個醫生好冇愛心

侯爵府

popoks 發表於 23-5-19 17:25
個醫生好冇愛心

佢只當佢嗰份係一份賺到錢嘅高尚職業,高高在上,其他人都係無知婦孺。

象牙宮

ilovematthew 發表於 23-5-19 17:23
除咗盡力陪伴,我都諗唔到仲有咩做,雖然爸爸離開咗,我有時好掛住佢,但如果佢唔走,佢自己都好辛苦,睇 ...

唉…自從無得食野,我同老公都無咁好心機理了,難聽d講只想佢唔辛苦咁走!而家咪隔日睇下佢咁啦…大家都唔知可以點,佢又有意識仲算精神至玩死人!我爸爸就突然離世,10年了,我都仍然好掛住佢

大宅

imlcc 發表於 23-5-19 17:24
我都諗緊係咪畀佢用口食番嘢, 做手術高風險, 成日要去急症室又食唔到嘢, 用口食又驚有肺炎, 其實樣樣 ...

你爸爸往院舍嗎?有冇社康醫生跟的?如果有試下他們有咩方案

伯爵府

ilovebb2019 發表於 23-5-19 16:28
回覆 imlcc 的帖子

所以我地堅持唔同意比我媽插喉,佢食到糊仔狀食物就OK.插咗喉返唔到轉頭。昨日家姐比砵 ...

絕對認同, 我老豆上年11月尾走咗!他在醫院時, 醫生怕他食嘢會濁親, 建議插胃喉, 但我哋堅決反對, 情願慢慢餵佢食糊仔. 插胃喉真係好辛苦的, 我哋只係想老豆舒舒服服地行完佢既人生畢業禮, 唔好太辛苦, 感恩老豆最後瞓緊覺走的.

ilovebb2019    發表於 23-5-22 09:37

侯爵府

popoks 發表於 23-5-19 17:28
你爸爸往院舍嗎?有冇社康醫生跟的?如果有試下他們有咩方案

係,剛剛上個月先見完醫生,離下一次仲有排,但我可以試下問院舍姑娘可唔可以提前覆診。

大宅

無話可說 發表於 23-5-19 17:24
問下有無辦法可以聯絡睇開佢既主診醫生,又同老人院傾,呢d情況真係好麻煩!我個又係嘈插幾條喉,叫救命, ...

我爸爸都係綁手,因他拔氣管喉

大宅

imlcc 發表於 23-5-19 17:30
係,剛剛上個月先見完醫生,離下一次仲有排,但我可以試下問院舍姑娘可唔可以提前覆診。
...

係,同院舍傾下,院舍都幫到手

象牙宮

popoks 發表於 23-5-19 17:31
我爸爸都係綁手,因他拔氣管喉

我個拔吊奶條鼻喉囉!氧氣條喉唔拔架,佢知無左就呼吸困難,仲有係手果粒豆,成鬼日抓,甩左2次之後比人綁手了

首頁

尾頁

跳至