自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Anpanmama 發表於 23-5-24 22:18
創造呢個「高敏兒」名詞,避開自閉症感統有問題呢啲Terms
...

而家有d terms 都避重就輕唔係咁好。

男爵府

綠茶新地 發表於 23-5-24 12:29
雨橋寫左這篇文章,呢度有JM 的仔女都是高敏兒嗎? 大家來互相傾訴一下。

特別她講那句所有新的人新的事物 ...

高敏兒係咪會叻啲?
有過人之處

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

LoveCorgi2 發表於 23-5-24 21:42
題外話,覺得佢寫同表達得幾好。感受到佢哋那種辛苦

我都覺得佢寫得好好

男爵府

...

自閉症和高敏兒是有分別的,很多兒童心理學專家都提出了分別,在於家長們要去了解,不能劃一認定全都是自閉兒童

珍珠宮

關於自閉譜系同高敏感人士嘅書都有睇過
兩者有特徵相似,但最明顯分別係前者缺乏同理心同唔識睇人眉頭眼額

高敏感人士係同理心滿瀉同留意到對方好細微嘅情緒變化
全世界有大約20%人口都係高敏感人士,對氣味、聲音、味道、觸感好敏感,但遇到強烈嘅「刺激」時,好少會大吵大鬧
因為佢哋好在乎其他人嘅感受,佢哋會表達出唔鍾意,太強烈嘅情況下會喊,但都好少因為咁而喊
而且甚少去到情緒失控嘅地步

我同個女都係對氣味、聲音、味道、觸感、身邊人情緒…...好敏感

敏感同感統問題又係唔同,舉個例:好細個聽開門已經分到係邊個屋企人開門
亦好易接收到身邊人嘅情緒(即使唔識對方)

我有男親人係亞氏保加症
根據個人觀察,羅生都似係有亞氏保加症,所以小朋友有機會遺傳到…..加上小朋友情況係好易情緒失控、暴走、衝出馬路…..唔係高敏感人士一向所為
絕對無意冒犯

普遍女童社交技巧能力比男童強,女童好快學識社交技巧,更難發現佢有自閉譜系特徵
曾經睇過一個關於研究自閉譜系幼童嘅個案,專家再三診症先確定到一位女童係自閉譜系

珍珠宮

回覆樓主:

當年我都花左3、4年時間後才知道褲管有直筒,收腳的分別。。。隻腳露出少少又會癲。。。一件底衫著到露肚腩都仲要著。。。有時買到貴一貴棉質都叫唔舒服,話新衫窄。。。細個時唔識講野,淨係 係度癲。。。 而家大個講 到出來 就真係覺得自己點都理解唔到

男爵府

我朋友由佢仔仔2歲開始,都話係高敏兒,對好多野有要求,一唔滿意就尖叫,發脾氣,朋友話因為高敏兒太叻。到k3,夠6歲,老師建議帶佢仔仔去評估,結果係自閉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sky_blue618 發表於 23-5-24 23:11
我屋企有個高敏仲要係處女座
由細到大著衫質地唔啱、有少少線頭,就算出咗街都要返屋企換
同佢行街市,一入 ...

同樣不過係我
對氣味超敏感
基本上唔會行真正既街市
魚檔果啲我會臭到想嘔
成個街市都果陣味
大肚初期時個嗅覺再放大加強10倍
朝朝搭車 搭lift 響密封環境
聞到啲人身上香水味/臭味都會好想嘔
街市完全無法子行

觸覺都係
細個啲襪有骨 好梗腳 好唔舒服
但無計 無得揀
大個全部揀無骨
Bra一定要無wire
啲衫既牌成日搞到我好唔舒服 一定要剪
有時剪到留左少少「腳」
都會hi 下hi 下搞到起風癱
啲膠質類札到皮膚或壓到又好易起風癱
好多會易中雷地方都要避得就避

可能自己慣左敏感呢啲
對個女都會好小心
佢又好少有呢啲情況
或者我一早已同佢避開曬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 23-5-25 03:24
同樣不過係我
對氣味超敏感
基本上唔會行真正既街市

仲有訓教 無辦法著啲睡衣長褲
一壓住啲巢蚊蚊既衫係會好唔舒服
所以基本上唔著褲訓
就算冬天最多只能接受啲好貼身既上身衫訓
無論咩天氣都係著件背心訓
啲全套扣扭果類鬆身長衫長褲睡衣
完全無辦法著黎訓教

公爵府

好媽媽勳章

感統過敏我有我女都有,呀媽自己有就唔覺仔女有幾難湊你唔明佢唔理解佢先會崩潰

大宅

回覆樓主:

高敏感嘅係仔女
可以包容
做佢兄弟姊妹至慘

唔知點解會整喊佢

屋企人生活上無日安寧,默為高敏兒由細到大好易嘔、痾、頭痛、心情唔好/情緒唔好/喊、依度痛果度唔舒服

媽媽要遷就高敏兒,唯有專注喺照顧佢身上,兄弟姊妹好早就學識要照顧自己,媽媽已經好忙,分唔到身

高敏兒嘅父母有得圍爐
但佢地嘅兄弟姊妹無
實在無從講起

男爵府

tinyangel 發表於 23-5-24 22:32
我之前問過兒童心理學教育專家,高敏這個term, 她話我把小朋友定了型不好,小朋友從小可改變,也不要專注小 ...

其實我開呢個帖都係大家圍爐分享一下,當然有些jm 覺得那些極度不滿,勞騷王上身的小朋友根本是自閉兒童,我們不是兒童心理學家不能一概而論。

由我觀察,高敏兒確實難一點去交新朋友和融入新環境,因為他們內心不夠了解新事物而不肯行出第一步,只要獲得相信的人(家長、老師的鼓勵)他們都可以衝破難關。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

睇完都眼濕濕,我正正有呢個處女座個仔,係高敏兒我已經唔去參考。
呢十幾年好難過!

珍珠宮

綠茶新地 發表於 23-5-25 07:58
其實我開呢個帖都係大家圍爐分享一下,當然有些jm 覺得那些極度不滿,勞騷王上身的小朋友根本是自閉兒童, ...

有誤解
唔係內心不夠了解新事物而唔肯行出第一步

係對身邊所有嘢都好敏感,所以要慢慢觀察身邊嘅環境、事物、人物,佢內心一直評估緊周圍嘅一切,然後搵佢自己認為適當/需要嘅時候去出聲

另外,回應返樓上留言
照顧高敏感兒童無需要過份遷就,父母應該幫子女適應生活

而且高敏感兒童一般好在意身邊人感受同情緒,佢哋懂事後甚少會情緒失控

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

拆下拆下先發現, 原來10個細路10個都有唔同既問題

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

你講你阿女既所有行為 同我個仔細時好相似
我仔係阿氏 咁睇原來仔都應該屬於高敏兒

不過依家大個左好多都已經改善咗
可以用手拎野食 陪我去街市無再嘔
食物唔同整法都會食

著衫細時如果衫褲係珠地既質地就死都唔肯著
所有衫褲既牌仔一定要剪左去
但依家就無問題
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

家家公主 發表於 23-5-25 13:34
...

你就好,我嗰個仲係話街市同茶餐廳好臭,唔肯去。到中學都堅持唔肯用手食水果,西瓜要切粒,橙要切一片片要用叉食

不過相比細個嗰時已經叫做好咗好多,又或者係我已經習慣咗

男爵府

ching070707 發表於 23-5-25 08:21
睇完都眼濕濕,我正正有呢個處女座個仔,係高敏兒我已經唔去參考。
呢十幾年好難過!
...

只有同路人先會明,再難過都捱過,第時辛苦個新抱

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

sky_blue618 發表於 23-5-25 13:50
你就好,我嗰個仲係話街市同茶餐廳好臭,唔肯去。到中學都堅持唔肯用手食水果,西瓜要切粒,橙要切一片片 ...

咁我地今時今日食水果呢個習慣仍然無變,啲橙真係老公晚晚預備好一片片再比隻叉佢,你叫佢自己用手食,佢一定唔會食,甚至乎有核既水果佢又係點都唔會食

學你咁講,可能我哋都已經習慣咗又覺得冇乜嘢
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

家家公主 發表於 23-5-25 13:34
...

珠地我都唔鍾意
有些厚身洗完好重好難乾

首頁

尾頁

跳至