自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血金章

caliamama 發表於 23-6-5 06:59
牙科保健睇你好唔好彩遇到個幫唔幫你 剝嘅牙醫正,常嚟講如果恆齒出咗一半乳齒完全沒有鬆動係應該要剝,但 ...

唔該晒你呀

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-6-4 08:53
你咁大膽嘅,我同老公都無膽用條線扯佢搖左幾個月果隻門牙!都擔心第時出新牙時唔靚仔
...

舊牙唔甩阻佢新牙出,我用線圈一圈,好快用力一下扯出黎,10次有9次小朋友唔痛,佢地拔完好開心
只有一次隻牙唔夠鬆,扯痛左佢大喊,當時我都心痛,但冇法

男爵府

小mama 發表於 23-6-5 10:33
舊牙唔甩阻佢新牙出,我用線圈一圈,好快用力一下扯出黎,10次有9次小朋友唔痛,佢地拔完好開心
只有一次 ...

幫小朋友扯時,其實隻牙鬆唔鬆?係咪要好鬆先可以扯出嚟。會流好多血嗎?我諗起都打冷震

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-6-5 10:49
幫小朋友扯時,其實隻牙鬆唔鬆?係咪要好鬆先可以扯出嚟。會流好多血嗎?我諗起都打冷震
...

隻牙要有8成鬆先可以拔,即係可以較大幅度搖左搖右,有流血,唔多,咬舊棉花好快止血
細個個陣都係咁幫自己拔去乳牙,我好有經驗
我c6都冇呢個膽 成日話線甩出黎叫我拔

拔左小朋友會舒服啲,吊住隻牙都食唔到野

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我小朋友都係咁既,佢仲要係箍緊牙,膠牙套嗰款,連牙套都套唔返上去,不過牙醫都係話唔好郁佢,等啲牙自己甩,大約等2-3星期隻牙甩左,新嗰隻牙就會自己慢慢落返啱位,佢試過有2隻都係呢啲case.

子爵府

我女仲大獲 多生齒
要入醫院做手術

首頁

尾頁

跳至