婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 kwhkwh 的帖子

一個月搵4萬算多嗎?因為我識好多比我叻的女人搵唔止依個數,住天晉、啟德1號.. 同埋成日俾奶奶嫌我搵得少,我已經唔知自己的價值係幾多

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

ChingChing19 發表於 23-6-5 18:20
我已經唔知自己的價值係幾多 ...

我沒有資格睇你5起,但你回應令人火滾:

我睇你5起,2人月收幾皮, 竟然要chi 老人家「啃老」(同情你比男方老點,當無數)
我更睇你5起, 月收4皮扮謙虛同更有錢既人比(上進心不是呢個時間用)

我更更更睇你5起, 有收入能活兒, 明明可以好有底氣,竟然被一個冇乜資格出聲既老人家刻薄(我鄧係你媽心痛你在男家咁樣被人恰)

閣下言論/回應, 叫果D 真正在水深火熱、真正無實力、無得選擇旨意男家的JM 情可以堪?

我說話難聽, 但真心想點醒你。你連自己價值都不知道, 如何保護/教養小朋友?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

你鬧醒我就啱啦,所以我依家的起心肝去離開呢個地獄,哪怕奶奶到時分我一半身家同俾贍養費,我都想過自己的生活
我哋每月都有俾2萬蚊家用奶奶,唔算啃老啫

珍珠宮

奶奶唔准你用洗衣機
你坐緊月要濕水半夜手洗衫
你聽話到離地係一件事,但你老公唔幫你,你都覺得老公愛錫你?
老公明明知你同奶奶相處唔到,點都唔肯搬,有幾愛錫你?

你明知同奶奶相處唔嚟,屋企環境亦唔適合養育小朋友,再生小朋友愈來愈辛苦係理所當然

你明明有娘家做後盾,小朋友2歲前喺娘家住,又有父母幫手湊小朋友
曾飽歷苦難,為咩要搬返去奶奶度?

再睇原來你有經濟能力自立門戶,即刻搬離奶奶先
總之搬離奶奶先,之後離婚再慢慢計劃

記住唔好再委屈自己,好好愛自己

男爵府

如果老公見到情況已經咁差,仍然不考慮一家3口搬出去一家一主生活,又是否是自私呢?

離婚是不會包養前奶奶的

男爵府

BB防敏心得分享勳章

你絕對有能力自立,放氣裙腳仔老公。
俾2條路你老公揀,一係成家搬出去,唔可以俾鎖時奶奶,唔可以俾奶奶過夜,過來要預約唔可以直接衝上來。一家人每個星期會有一日陪奶奶,大時大節你都會識做。
一係你哋離婚,個仔的撫養權歸你,你收入高,有娘家支援,而且小朋友仲細需要媽媽;相反你老公收入低,奶奶亦無能力照顧,應該無乜機會。
叫佢自己諗清楚,唔係要佢要老婆唔要老母,但你哋無法相處,佢亦無諗辦法改變,只係不斷叫你忍讓,夾硬放埋一齊只會遲早發生血案。

ChingChing19    發表於 23-6-5 23:02

大宅

ChingChing19 發表於 23-6-4 18:16
我拍拖時,我媽知道我未來奶奶是大陸人,已經同我講大陸奶奶性格刻薄、自私、鍾意攞著數點點點.. 當時我戀 ...

不用離婚,但你可以買樓同小朋友搬~

複式洋房

ChingChing19 發表於 23-6-5 16:17
我老公不在場時,奶奶先發功,對我施展各種言語暴力。平時奶奶都對我好似好客氣咁,搞到親戚外人都以為我 ...

咁你都好辛苦同難捱。

我覺得你都努力過,改變唔到就只能搵個方法令自己更好/好過。

要照顧初生嬰兒、返工、同咁既奶奶相處,承受好大壓力。你已經好叻架喇,要多啲搵媽咪/密友傾訴下/回娘家,加油啊

寶石宮

2023年兔年勳章

一個月搵4萬算多嗎?因為我識好多比我叻的女人搵唔止依個數,住天晉、啟德1號.. 同埋 ...

上網看看什麼是 Gaslighting

珍珠宮

如果唔住娘家,先自己揾地方搬,再同老公講,要一齊就搬嚟住,唔一齊唯有離婚
既然預知同埋奶奶一齊住會搞到你同小朋友生活唔好,無可能返轉頭再一齊住
你奶奶如果係鄉下傳統女人,仲有排煩,佢實痴實個仔唔放

大宅

奶奶吩咐我開桶水,之後佢會落好多洗衣液。
依句說話比較難相信。 感覺似作文, 遇見好多都話bb衫吾洗落咁多清潔劑。

其他情況,要戒口既野好多老人家都會有咁既要求, 垃圾屋不限於國內既奶奶, 身邊好多本土既奶奶都係咁, 性格行為都討人厭。

最後你先生不如你想的愛你。

珍珠宮

回覆樓主:

到底你同你老公離婚,定同你奶奶離婚
咩都係用奶奶做對象,唔就夠奶奶爭撫養權?要俾贍養費奶奶?

子爵府

終極熊貓 發表於 23-6-6 21:24

我都O嘴

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ChingChing19 發表於 23-6-5 20:09

你鬧醒我就啱啦,所以我依家的起心肝去離開呢個地獄,哪怕奶奶到時分我一半身家同俾贍 ...

你太乖啦,比咁多
你揾咁多,不如搬去媽度,請工人湊
父母跟下眼
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

終極熊貓 發表於 23-6-6 21:24

同問, 睇左咁耐,樓主好似同奶奶結婚離婚咁。 樓主都夠鐘醒啦, 小朋友價值觀都好易錯晒。

侯爵府

回覆樓主:

鬧番佢啦,話你臭,我實話你咁香去做香香主公啦!我係臭架啦,但臭唔過你把口!
d咁既人,唔洗比面,冇禮貌,冇家教,佢係長輩又點,d咁既長輩洗乜尊重

男爵府

2024年龍年勳章

唔自私 呢啲99同c6絕對可以唔要 完

伯爵府

ChingChing19 發表於 23-6-4 18:16
我拍拖時,我媽知道我未來奶奶是大陸人,已經同我講大陸奶奶性格刻薄、自私、鍾意攞著數點點點.. 當時我戀 ...

俾我一定走

伯爵府

華妹妹 發表於 23-6-7 21:06
鬧番佢啦,話你臭,我實話你咁香去做香香主公啦!我係臭架啦,但臭唔過你把口!
d咁既人,唔洗比面,冇禮貌 ...

係呀
俾人恰到咁都唔反抗? 對唔對得住自己

伯爵府

一個月搵4萬算多嗎?因為我識好多比我叻的女人搵唔止依個數,住天晉、啟德1號.. 同埋 ...

99成日覺得新抱搵得少架啦
個心點都係睇唔起我地

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊