0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 hollycoco 的帖子

有機奶粉其實有佢本身嘅價值,天然啲無咁多添加,都係好適合濕疹bb,對bb身體同腸道健康都有一定幫助架。而家我b都飲緊皇家美素有機奶粉,都飲得幾好,皮膚靚左好多。

大宅

我囝係濕疹B呀,之前成日R到出血水,後尾聽醫生建議,幫佢轉咗美素有機,情況改善咗好多。除咗轉奶粉,保濕都真係好緊要,一定要雙管齊下。

複式洋房

可以試下的,有機奶粉成份天然啲,應該無咁容易有敏感或濕疹
不過濕疹唔一定關奶粉事,最緊要搵到原因

男爵府

我呀B有濕疹,食左有機美素之後係好左,同埋佢唔甜,味道淡似人奶。之前濕疹睇醫生話濕疹B皮膚要keep住保濕,維持肌膚屏障,所以我經常幫佢補搽嬰兒保濕霜。

複式洋房

濕疹可以係好多不同因素/遺傳又唔定,但作為媽媽既我哋,都先做足能力範圍內既野,例如勤換被鋪、吸塵清潔、保持乾爽開冷氣、勤保濕。奶粉都會飲有機,天然啲,致敏源少啲,到加固時都食有機菜肉。捱過左頭一年,就會好好多,加油。

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

我個仔之前飲牛奶搞到d濕疹生得好勁,之後轉番食有機奶粉先有好轉濕疹b真係要小心飲食, 唔好飲咁多有添加糖嘅嘢

我個仔隻腳之前爛到出曬血

別墅

我bb有濕疹都係轉飲有機奶,bb皮膚明顯改善,之前試左好多款都無效,皮膚都係紅到一達達,痕到扭計,現在冇呢個問題,但記住都要常換床單,着棉既衣服!

大宅

我覺得都未必一定要食有機既, 反而我朋友係轉食羊奶粉, 不過都要BB肯食先得, 我自己BB係食enfinitas, 都唔覺有咩皮膚問題, 媽媽加油

複式洋房

桔仔媽 發表於 23-6-5 22:27
我哋食美素有機,ok呀

我仔都轉左呢隻,真是天然會岩bb多d,面仔細細的粒粒清得9成啦

複式洋房

回覆樓主:

樓上的媽媽說的e隻我小朋友都有飲,e生話易吸收,飲得都好多,生長線中上

複式洋房

fanny_chan416 發表於 23-6-6 23:01

有機奶粉其實有佢本身嘅價值,天然啲無咁多添加,都係好適合濕疹bb,對bb身體同腸 ...

sure,,天然有機係好好多,皮膚濕疹真係好煩,家陣無事啦

洋房

如果真係好嚴重,可以試羊奶粉~C6嚴重濕疹底,啊B出世都試左幾隻有機奶但有時啲手摺位都紅紅痕痕咁…後尾有啲敏感B媽媽叫我試Holle有機羊奶,一黎有機,二黎羊奶比牛奶會消化得再好啲

別墅

yaula 發表於 23-6-20 20:54
如果真係好嚴重,可以試羊奶粉~C6嚴重濕疹底,啊B出世都試左幾隻有機奶但有時啲手摺位都紅紅痕痕咁…後尾 ...
有機嘅羊奶又真係無咩見過…
我覺得小朋友腸胃消化同吸收一好, 皮膚都自然會好咗的

別墅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

hollycoco 發表於 23-6-4 21:28
我bb有濕疹,同事叫我同bb轉有機奶粉,話佢有個親人既b都係濕疹,轉左有機奶粉有改善,想問問各位媽媽係咪 ...
有冇濕疹都應該食有機啦…冇農藥/抗生素激素嗰啲, 敏感機會都會啲

複式洋房

我仔之前長期面珠同手骹都R到損晒! 已經日日有搽野都係好返幾日又R損過! 就係轉食hipp之後先慢慢好左, 就算加固都係佢隻有機糊仔…我自己睇開中醫都話由食物開始轉有機先係治本方法, 唔敢再用類固醇cream啦

複式洋房

可以試下a+金蓋, 入面有hmo mfgm 可以促進腸胃消化同營養吸收,bb免疫力會好d,都可能有幫助

別墅

我Bb依家兩個月多啲
全奶粉Bb
未生前睇到網上話美素力好
所以就買來食
係Bb三四週嘅時候開始有濕疹同頭泥問題
濕疹主要係面 係谷起或抹面就出
過程中有不斷保濕
係個半月左右換左美素力有機奶粉
飲一罐試下
除了便便靚咗,其他冇變化
所以就轉返普通版
個半月嗰陣,有一兩個星期面仔濕疹有好轉到(同有機奶粉冇關,嗰陣飲普通版)
但後來又發返出來
仲發埋去手腳心口位
然後我又轉返美素有機
呢次轉完之後
便便冇靚到
仲有時綠,有時有啲黑色物質
濕疹仲更勁
勁到去健康院檢查
醫生不斷說服我用輕量類固醇
仲話咁樣發落去好容易感染
其實我真係唔想用類固醇
但比醫生講到後果好嚴重咁
我都要試下用啦
人人話有機奶粉好
對於我Bb 真係冇用
唉 見到佢面仔 手腳 身體紅
真係好唔開心 好自責
今日開始諗住轉能恩試下
希望佢係啱我Bb啦
濕疹真係一個長期戰爭
希望所有Bb都可以健健康康冇皮膚問題困擾
做個開心Bb啦

大宅

柚子mama 發表於 23-7-19 15:55
我Bb依家兩個月多啲
全奶粉Bb
未生前睇到網上話美素力好

對幾個月大的嬰幼兒, 醫生更加會推薦用類固醇
因為呢個時候嬰幼兒抵抗力差, 大面積既濕疹好易細菌感染, 到時手尾更長, 醫生係權衡過風險

別墅

回覆 awless 的帖子

希望可以斷尾啦,唔會停左又發

複式洋房

cath-99 發表於 23-6-30 10:16
我仔之前長期面珠同手骹都R到損晒! 已經日日有搽野都係好返幾日又R損過! 就係轉食hipp之後先慢慢好左, 就算 ...
我地都係飲hipp, so far皮膚同便便都靚仔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊