自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

3333 發表於 23-6-17 08:29
係咪打錯?25?定52?你一定好唔舒服啦!

我一型糖尿病,病發時血糖五十二,絕對正確,所以有死亡風險,入咗ICU急救。我係暴瘦,病發時34kg.
你首先要搞清楚甚麼是一型,甚麼是二型糖尿病。

複式洋房

聽講2型糖尿病多數因為肥

大宅

wan_sosin 發表於 23-6-17 09:21
我一型糖尿病,病發時血糖五十二,絕對正確,所以有死亡風險,入咗ICU急救。我係暴瘦,病發時34kg.
你首 ...

我老公都係,一樣,要每日打4支針,妳有用血糖貼嗎?

珍珠宮

yelling3 發表於 23-6-17 09:26
我老公都係,一樣,要每日打4支針,妳有用血糖貼嗎?

我本身係重症長期病患,返唔到工,多數在家,飲食較容易控制,所以用傳統篤手指,但都並非日日篤。只會抽驗,因為食野固定,唔太會大上大落。
我每日打2針胰島素共14度,因為度數少,可打兩針就得,我都好開心可打少啲。
如果要返工嘅,出外食飯多,大多數要打4針,男人更加每餐要食得比較足。

珍珠宮

3333 發表於 23-6-17 08:33
我上年食完好多隻糉過完端午去驗身,空腹血糖4.2,但係糖化血色素又算正常值入邊嘅高5.2。我長輩有糖尿病 ...

糖化血紅素,如果有糖尿病嘅病人,標準係7%以下,正常人係5.7以下,你啲血糖指數十分好,放心好了,當然日後定期驗下都係好事。而家要確診糖尿病,已經好少要飲糖水來斷症。

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 23-6-17 08:01
3.8已經叫好低血糖

正常人4-8度左右

係分解脂肪作能量所以瘦,血糖完全分解唔到,留晒係血入面,所以血糖超高。

子爵府

wan_sosin 發表於 23-6-17 09:42
係分解脂肪作能量所以瘦,血糖完全分解唔到,留晒係血入面,所以血糖超高。
...

莫名我又有啲羨慕可以燃燒自身脂肪做能量,我而家減肥,做有氧運動半個鐘身水身汗先消耗200卡路里唔夠,儲存體內嘅脂肪好似定期存款咁,郁都唔郁吓,體脂率依然咁高。係咪食粒糖尿藥有啲用?

珍珠宮

3333 發表於 23-6-17 09:54
莫名我又有啲羨慕可以燃燒自身脂肪做能量,我而家減肥,做有氧運動半個鐘身水身汗先消耗200卡路里唔夠,儲 ...

其實宜家有啲減肥針係類似抑制胰島素
睇你夠唔夠膽用

正常方法減肥點都好過病態瘦

珍珠宮

3333 發表於 23-6-17 08:33
我上年食完好多隻糉過完端午去驗身,空腹血糖4.2,但係糖化血色素又算正常值入邊嘅高5.2。我長輩有糖尿病 ...

你食完好多隻糭後驗血糖?如果過左一段時間先check,就算你有血糖不耐都反映唔到啦,係呀你去飲糖水會準啲。

珍珠宮

莫名我又有啲羨慕可以燃燒自身脂肪做能量,我而家減肥,做有氧運動半個鐘身水身汗先消耗200卡路里唔夠,儲 ...

完全錯誤,大把人食糖尿藥依然肥胖,糖尿藥並非減肥藥,病唔係講笑,藥唔可以亂食。正常人食糖尿藥會低血糖。糖尿病有極多併發症,款款嚴重,我得知自己一型糖尿病我受好大打擊,是一世嘅病,壽命隨時短人一啲,但已經無得返轉頭。
而且暴瘦多是一型糖尿病去到血糖非常高先會發生,去到嗰時係身體極虛弱,行路都無力!

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 23-6-17 09:58
睇你夠唔夠膽用

長期都係靠飲食,唔會一世打減肥針

珍珠宮

而家有啲人行keto 咪就係甘囉,但呢啲係要你自己了解下自己係咪長遠做到,同埋unknown risk 自己要承擔。同埋長遠生活習慣唔好都係徙氣。

珍珠宮

睇你夠唔夠膽用

一陣搞差個胰臟功能,咁就一世!想靚一世隨時變病一世。

珍珠宮

ahpoo 發表於 23-6-17 09:59
你食完好多隻糭後驗血糖?如果過左一段時間先check,就算你有血糖不耐都反映唔到啦,係呀你去飲糖水會準啲 ...

HBA1C在一般人已經係非常準,我確診糖尿病無飲過糖水。

子爵府

ahpoo 發表於 23-6-17 09:59
你食完好多隻糭後驗血糖?如果過左一段時間先check,就算你有血糖不耐都反映唔到啦,係呀你去飲糖水會準啲 ...

嗯,今年打算下個月去驗,今年唔食糉戒咗雪糕蛋糕甜品大部份生果仲低碳飲食,血糖膽固醇應該靚過上年呱?!主要係我直系親屬有糖尿病遺傳基因兄弟姊妹亦都陸續證實有糖尿,我開始留意呢隻病。

珍珠宮

3333 發表於 23-6-17 10:05
嗯,今年打算下個月去驗,今年唔食糉戒咗雪糕蛋糕甜品大部份生果仲低碳飲食,血糖膽固醇應該靚過上年呱? ...

咁你醒!check住係好好!襯未有高血糖,小心飲食都係預防方法。
其實自己間中篤下手指睇睇都好方便,唔可以用來斷症,起碼知個大概。

子爵府

ahpoo 發表於 23-6-17 10:02
而家有啲人行keto 咪就係甘囉,但呢啲係要你自己了解下自己係咪長遠做到,同埋unknown risk 自己要承擔。 ...

生酮飲食我淺淺研究過唔係咁啱我,我唔係好鍾意食肉食高脂肪。暫時低碳水飲食+輕斷食168比較啱我。我而家係肚腩同大大髀粗,蘋果身型腰圍最高去到80cm,啲friend話離遠睇我似陀仔,個肚向前凸。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-6-17 10:04
HBA1C在一般人已經係非常準,我確診糖尿病無飲過糖水。

你去到50幾真係唔使飲糖水了

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-6-17 09:21
你首 ...

保重!原來血糖可以咁高,我篤手指過咗17度,醫生話好危險。即刻抽血化驗,一有報告便落藥,我都好驚,而我是二型糖尿病。

子爵府

睇你夠唔夠膽用

都係,想偷步行捷徑分分鐘要付出代價。你講得啱,正常方法減肥好啲

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊