自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

尼龍繩尼龍袋唔可以回收

伯爵府

cy101 發表於 23-7-3 21:16
好大枝個d?定洗手個d?定所有?

透明樽拖地洗衫用果啲
正義或會遲來但不會缺席

子爵府

2024年龍年勳章

bebepopo 發表於 23-7-3 20:44
滴露樽果種膠類都唔收

滴露樽、漂白水樽洗乾淨可以回收

伯爵府

回覆樓主:

發泡膠唔得

正義或會遲來但不會缺席

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kc_babe 發表於 23-7-3 19:53
最近呢幾個月開始收集屋企D野去回收。
發現原來綠在嘅塑膠回收都要再分類:
1. 膠樽

慢慢啦,我去綠在區區兩年,由之前唔識分類,到而家基本上都係分類高手
尋日拎嘢去回收,綠在區區啲職員見到牛奶盒有粉狀物體,問我係咪污糟,我話因為怕洗乾淨嘅牛奶盒仲有甜味引蟻,所以抹左啲爽身粉,因為滑石粉可以趕蟻又冇污染回收物
其實而家已經簡單咗好多,初初仲麻煩,維他檸檬茶嗰啲包裝盒唔可以回收,所有膠樽回收要折蓋,發泡膠及類似嘅包裝唔收!
其實只要喺屋企先做少少功夫,例如裝過食物嘅膠袋,就算有水氣先吹乾又可以回收,汽水罐沖乾淨加少少洗手液辟味倒轉滴乾就唔會有昆蟲,牛奶盒剪開,然後用少少鹼液洗一洗等啲油脂乾淨返就唔會有異味!

-ling-    發表於 23-7-4 11:07
波子    發表於 23-7-4 10:10

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bebepopo 發表於 23-7-3 21:38
發泡膠唔得

得,但唔係放「一般塑膠」,最好直接比職員

大宅

發泡膠唔得

保護水果防撞爛,果d發泡膠網袋可以回收

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

發泡膠唔得

我呢邊收架,另外有一個大袋收放!

伯爵府

818 發表於 23-7-3 21:38
滴露樽、漂白水樽洗乾淨可以回收

入會時,職員同我做少少簡介,講明滴露樽果隻膠唔得,有次我問另一職員想再確認一下,佢話可以回收,再下次我拎咗1大袋樽然後放個滴露樽喺最上面,個職員叫我執返個滴露樽出黎,佢地唔收

總括3次經驗,我覺得有啲職員話可回收只因為佢地唔熟悉
正義或會遲來但不會缺席

翡翠宮

cheung2000 發表於 23-7-3 21:26
因為我通常要儲1-2星期先攞去回收,所以唔想囤積啲啲盒喺屋企,雞蛋盒我會儲
...

飲品盒例如檸檬茶盒,其實想做回收都好方便,我拆返開晒啲角,剪開個包裝然後鋪平,我自己手勢就係用啲洗手液洗一洗裏面銀色部份,然後放喺窗台瀝乾,就唔阻埞可以儲埋一疊!
我大約每逢星期三或者星期六就會拎去綠在區區店或者佢加開嘅街站

男爵府

vivibabyvivi 發表於 23-7-3 20:01
膠file唔收

綠在九龍城收

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cy101 發表於 23-7-3 20:26
我見舊電器都收,不過最好問定先!

舊電器要先拆除配件,例如配帶,蓋子。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

kc_babe 發表於 23-7-3 19:53
最近呢幾個月開始收集屋企D野去回收。
發現原來綠在嘅塑膠回收都要再分類:
1. 膠樽

你可以喺綠在九龍城FB睇到邊d回收要主意地方。

翡翠宮

bebepopo 發表於 23-7-3 21:48
入會時,職員同我做少少簡介,講明滴露樽果隻膠唔得,有次我問另一職員想再確認一下,佢話可以回收,再下 ...

我間中都會同佢哋啲職員吹水,有時唔係佢哋想唔收,係回收商都想睇源頭減輕麻煩,如果回收商可以克服嗰個難題,咁嗰種物件回收就冇問題。
例如之前回收膠樽一定要拆蓋,後尾回收商解決左連蓋一齊回收嘅技術,咁就可以一齊回收。
再之前連紙袋回收都要拆紙做嘅手環,明明都係紙,點解要掹走,連綠在區區嘅職員都覺得好多個問號,但係回收商指明要咁樣回收佢哋都冇辦法

伯爵府

YuYu88922 發表於 23-7-3 21:45
保護水果防撞爛,果d發泡膠網袋可以回收

啱先上網查,發泡膠同生果網而家變咗可以回收

https://www.greenpeace.org/hongkong/issues/plastics/update/24958/%E3%80%90%E7%99%BC%E6%B3%A1%E8%86%A0%E3%80%81%E7%94%9F%E6%9E%9C%E7%B6%B2%E5%9B%9E%E6%94%B6%E6%94%BB%E7%95%A5%E3%80%91%E7%B5%82%E6%A5%B5%E8%A7%A3%E6%B1%BA%E6%96%B9%E6%B3%95%E5%85%B6%E5%AF%A6%E6%98%AF/
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

發泡膠唔得
收呀,我見佢地用另一個袋裝住
衣服都收,棉被唔收

伯爵府

Anpanmama 發表於 23-7-3 21:48
飲品盒例如檸檬茶盒,其實想做回收都好方便,我拆返開晒啲角,剪開個包裝然後鋪平,我自己手勢就係用啲洗 ...

之前拎過紙包飲品盒去回收,放落去之際䀫到個回收袋裡面有好多雜不lung嘅膠
正義或會遲來但不會缺席

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知環保袋收唔收呢?

翡翠宮

bebepopo 發表於 23-7-3 22:00
之前拎過紙包飲品盒去回收,放落去之際䀫到個回收袋裡面有好多雜不lung嘅膠
...

其實有時真係辛苦左綠在區區嘅職員,其實佢哋喺回收桶後邊嘅工場好勤力咁打開返一袋袋嘅回收物再分類!
我屋企附近嗰間綠在區區嘅職員話,嗰個夜間回收口第一打開嚇死人,廚餘同飲完冇蓋嘅飲品,食剩嘅飯盒,冷飯菜汁形形色色乜都有,有好多人冇人睇住就唔會自律!

波子    發表於 23-7-4 10:13

男爵府

cy101 發表於 23-7-3 21:15
呢個唔收咩?冇人阻止我嘅!

我粉嶺呢邊唔收

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊