自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

產後抑鬱。 同情佢,清醒後先最難受。

伯爵府

未睇內文會覺得個媽媽殺死自己個BB點解可以輕判,但知道成件事後先知媽媽都好慘,似係情緒病造成~

男爵府

回覆樓主:

產後抑鬱唔係講笑,我自問性格樂天,生咗呀仔覺得超辛苦,handle唔到,每日都好驚天光同無喇喇係度喊,好彩好快無事!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好慘

男爵府

capricornbb 發表於 23-7-5 15:46
5.17磅都唔係輕磅,新手父母只係未習慣,唔識照顧嬰幼兒,但年紀都唔細,識做愛識生仔,咁就害死一個親生BB ...

係咪37周至39周6都當早產?
我仔早產,兩個加埋才4磅。
不過如果產後抑鬱有病,都冇辦法,悲劇大家都唔想。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

csc1016 發表於 23-7-5 16:59
係咪37周至39周6都當早產?
我仔早產,兩個加埋才4磅。
不過如果產後抑鬱有病,都冇辦法,悲劇大家都唔想 ...

一般未夠37周才叫早產

珍珠宮

好媽媽勳章

唉,我兩個足月都係得5磅半,其實好快追返⋯不過我第一個都有少少產後抑鬱,食食吓飯喊,我老公嚇到即刻call我家姐上嚟,佢嗰陣都日日好早返屋企陪我先搞得掂

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Shellyxlk 發表於 23-7-5 15:55
係囉,我嗰陣生都係六磅多啲,似係鑽牛角尖,set好要做啲乜嘢,唔做唔安樂,唔識放鬆,諗好多嘢嗰啲人,我 ...

佢請有工人幫手,情況唔算最差

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... A%E5%AC%B0%E7%BD%AA

珍珠宮

capricornbb 發表於 23-7-5 15:46
5.17磅都唔係輕磅,新手父母只係未習慣,唔識照顧嬰幼兒,但年紀都唔細,識做愛識生仔,咁就害死一個親生BB ...

聽落去判刑真係輕咗啲,但係呢位媽媽所受嘅良心責備,係終身不會磨滅嘅,有咁嘅懲罰,我覺得已經足夠。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Shellyxlk 發表於 23-7-5 15:36
拋初生女兒落天橋亡 42歲母
認殺嬰判2年感化令

老幼都係佢照顧, 真係幾崩潰
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

悲劇

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

catvv 發表於 23-7-5 15:38
產後抑鬱,佢都係受害者

我同意
自己也經歷過

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

只會同情女嬰
成年人可以選擇判斷
個媽媽明顯無正常既能力
希望bb安息
下次投胎去個正常媽媽度

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

goodsnooky 發表於 23-7-5 17:29
聽落去判刑真係輕咗啲,但係呢位媽媽所受嘅良心責備,係終身不會磨滅嘅,有咁嘅懲罰,我覺得已經足夠。
...

殺人就係殺人
仲要親手殺自己個女
生完覺得辛苦湊唔掂
掉落街一了百了 判2年感化
監都唔洗坐 無言

大宅

goodsnooky 發表於 23-7-5 17:29
...

我諗個媽清醒過後,面對內疚,先係最痛苦

男爵府

回覆樓主:

如果個老公再關心佢多d可能唔會發生悲劇

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Shellyxlk 發表於 23-7-5 15:36
拋初生女兒落天橋亡 42歲母
認殺嬰判2年感化令

冇話啱唔啱,佢都係受害者,冇左個b已經係最大懲罰。你覺得點判至啱?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢老公都有責任,唔係忙搵食返工,就少理,只係講唔好亂諗有咩用!

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-7-5 17:49
殺人就係殺人
仲要親手殺自己個女
生完覺得辛苦湊唔掂

我冇睇判詞,如果冇估錯,defence 打infanticide by reason of insanity,即使入罪,又很多案例都判刑很輕。

子爵府

cy101 發表於 23-7-5 18:22
佢老公都有責任,唔係忙搵食返工,就少理,只係講唔好亂諗有咩用!

agree 個老婆都求助表明,開到聲話想殺bb同自殺。仲唔打999等咩?等政府精神科慢慢排期?係咪從來無陪老婆去健康院覆診所以唔知點處理?

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊