親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MissMaMa 發表於 23-7-16 17:46
一至三都係日落
ic, 所以個方向係向西,日落靚啲,向東有遮檔,不能睇到地平線出果下

珍珠宮

mrsjacky 發表於 23-7-16 17:43
嘩,好靚,羨慕,希望我都睇到
第1,2 係日出定日落?
最後2張日出,個山檔住,其實日出左好耐了對嗎?

冇錯,出咗好耐!
我覺得日出應該喺海面升上來,但阿里山日出就係喺山後面升上來,所以呢,真係冇乜特別。

呢張相係喺阿里山見到太陽的一刻,半夜三點起身出發,我覺得唔值
attach0/tmp/phphFKZ1o

珍珠宮

mrsjacky 發表於 23-7-16 17:48
ic, 所以個方向係向西,日落靚啲,向東有遮檔,不能睇到地平線出果下

睇日落同睇日出唔係同一個地方

子爵府

MissMaMa 發表於 23-7-16 17:55
冇錯,出咗好耐!
我覺得日出應該喺海面升上來,但阿里山日出就係喺山後面升上來,所以呢,真係冇乜特別。 ...
的確,太陽已升得很高,日初出suppose 無咁燦眼,咁日落抵啲喎,又靚啲又唔洗捱眼瞓

珍珠宮

mrsjacky 發表於 23-7-16 17:48

阿里山睇日出,並望唔到太陽喺地平面升上來。如果你要睇由海面升上來嘅日出,去東海岸,例如台東,花蓮,宜蘭,揾間向海民宿就可以睇
attach0/tmp/phpownala
attach1/tmp/phpoqnelV
attach2/tmp/phpS9tmlG

珍珠宮

mrsjacky 發表於 23-7-16 18:01
的確,太陽已升得很高,日初出suppose 無咁燦眼,咁日落抵啲喎,又靚啲又唔洗捱眼瞓
...

上面睇阿里山日出嘅地方,係坐祝山小火車去,已經係比較出名嘅睇日出地點,但都真係冇乜特別

珍珠宮

mrsjacky 發表於 23-7-16 18:01
...

日出係燦眼過日落,日落比較柔和d

子爵府

MissMaMa 發表於 23-7-16 18:04
阿里山睇日出,並望唔到太陽喺地平面升上來。如果你要睇由海面升上來嘅日出,去東海岸,例如台東,花蓮, ...

ic, 多謝你分享,多左資料plan行程,好有用

珍珠宮

mrsjacky 發表於 23-7-16 18:11
ic, 多謝你分享,多左資料plan行程,好有用

不用客氣
台東及阿里山都不近國際機場,建議你去程台北,坐台鐵自強號到台東,預訂海線火車,可欣賞東海岸景色。完成台東行程,繼續坐台鐵由池上去新左營,之後再到嘉義,中途可順道遊覽高雄及台南。

至於回程航班,在高雄走會較方便。

子爵府

MissMaMa 發表於 23-7-16 19:18
不用客氣
台東及阿里山都不近國際機場,建議你去程台北,坐台鐵自強號到台東,預訂海線火車,可欣賞東海岸 ...
多謝你呀,答埋我未搵既資料。可否問多一樣,阿里山睇日出日落有隊跟 or day tour 之類嗎? or 酒店行過去好方便?

珍珠宮

mrsjacky 發表於 23-7-16 22:35
多謝你呀,答埋我未搵既資料。可否問多一樣,阿里山睇日出日落有隊跟 or day tour 之類嗎? or 酒店行過去好 ...

如要看日出,最方便是住在園區一帶的賓館,可以步行前往阿里山車站,乘坐祝山線小火車,去祝山觀景台或小笠原觀景台看日出。

至於看日落,坐巴士去隙頂就可以了。基本上,住2日1夜就可以完成看日出和日落的行程,不過,如果愛好森林,喜歡行山,又或者希望悠閒一點,也可以在阿里山住2晚。

子爵府

MissMaMa 發表於 23-7-16 23:11
如要看日出,最方便是住在園區一帶的賓館,可以步行前往阿里山車站,乘坐祝山線小火車,去祝山觀景台或小 ...
明白晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊