自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

adaho123456 發表於 23-7-20 19:50
吓,人壽喎

係呀,人走先有得賠

大宅

請問係幾號東張?想睇返咩事,thanks

男爵府

TMC3012 發表於 23-7-20 18:35
我只簡單買幾十蚊個月啲人壽

幾十蚊? 個保額買好細?

伯爵府

adaho123456 發表於 23-7-20 16:56
我好多年前已經唔信保險,所以全家人都冇供保險,因為我覺得佢哋一定會用好多方法留難,除非你直接死咗,人 ...

如果幾萬至幾十萬賠償都應該鬆啲,但如過五十/百萬就可能好謹慎

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

domantai 發表於 23-7-20 20:17
幾十蚊? 個保額買好細?

後生時買落, 見咁平咪繼續買

大宅

開心吸收勳章

我用開bupa幾年都相安無事 claim過幾次入院都claim足

男爵府

小J媽媽 發表於 23-7-20 18:31
我成日覺得當有大病時,自己體力精神都未必可應付保險申索呢啲心力交瘁事項,亦唔會咁心水清記得N年前買下 ...
我都係咁話。

男爵府

[quote]小J媽媽 發表於 23-7-20 18:31
我成日覺得當有大病時,自己體力精神都未必可應付保險申索呢啲心力交瘁事項,亦唔會咁心水清記得N年前買下 ...[/quote

非常同意。當年買保險嘅時候, 因為後生, 所以好認真詳細睇嗰啲條款, 都覺得好辛苦。到個人病咗,又時隔咁多年, 都唔知有冇咁多心力去做保險索償!

後生買咗一份好平一百蚊嘅意外醫療保險, 我淨係 claim 過一次, 好簡單喺外地受傷, 由搞索償到最後賠償都搞左幾個月, 宜家諗返到我再老啲都唔知有冇精力去搞申索。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-20 19:32
住院真係有需要嘅,不過又未必要畀好多錢買到高端, 就算過百萬額唔陪比你都係冇用, 所以我只會買平平哋幾 ...

我份高端一年4000幾保費,每年度500萬賠償額,我覺得都好平。

男爵府

蘭開夏道 發表於 23-7-20 16:59
會否你很富有呢?
或身體有什麼事都入或睇政府公家?

我發覺要賠得多嘅醫療保險, 保費亦相對高。與其個個月供咁多錢, 到有事唔知會唔會畀人留難,到最後會唔會有冇得賠, 咁煩, 不如留啲錢喺身邊, 到有病嘅時候先攞出嚟用。

最近有親戚有病, 一開始想快啲驗出係乜嘢事, 都有自己畀錢係私家做檢查, 都係有限錢, 一驗出係大件事, 最終都係喺政府醫院醫, 最終捱咗唔夠一年走咗。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 23-7-21 12:08
我份高端一年4000幾保費,每年度500萬賠償額,我覺得都好平。

咁可能你仲後生,年紀再大就會勁貴

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-21 12:17

唔後生,下年入伍

公爵府

做過兩間保險公司內部職員, 一間某利, 一間汽車保險, 唔會唔信唔買保險

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

宜家好多都賴數/搶錢
我買左份意外保,3年冇claimed 就回贈返10%, 原本應該今個月 初/中回贈,3催4請 唔係話準備出票,就話電腦系統要更新,一更新要大半個月 真係痴線

題外話:隔離貼話 衍生工具縮價開唔足 我冇買呢d 野去8下

感覺係:市好 大家好,市唔好 一牽涉錢銀 就膝頭對上果個

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-21 12:17

宜家已經貴,不過年紀大限制多 就好難買
我好彩 舊年做手術 同中新冠 都可以claim 足,個市唔就更留難好難 claim

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 23-7-21 12:18
唔後生,下年入伍

我都怕老咗冇能力負擔太多,所以衹係買份平平地咋,有事可以做下檢查或者小手術,唔駛下下等政府排到天方地老,反正大事都會睇返政府。

我同C6衹係買平平地嘅,睇過保費60歲前月供唔過5百,70歲前月供唔過8百,75歲前月供唔過1千,應該老咗都仲 ok 唔算太大負擔

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-21 12:33
我都怕老咗冇能力負擔太多,所以衹係買份平平地咋,有事可以做下檢查或者小手術,唔駛下下等政府排到天方 ...

平平地,請問保障足夠嗎?我最擔心危疾,例如 cancer,治療費用可以好恐怖,就算睇政府都要每月比幾萬食 標靶藥。我本身係可以免費睇政府,touchwood 如要食標靶藥亦係免費,不過我都買份高端。

我而家嗰份都好平,如果儲步數(每日步數),保費8折,亦可以扣稅。所以我覺得唔錯
attach0/tmp/phpWRNDAL

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-21 12:42
平平地,請問保障足夠嗎?我最擔心危疾,例如 cancer,治療費用可以好恐怖,就算睇政府都要每月比幾萬食 ...

cheap cheap 地每次可以 claim 到 20萬,另外附加保障住院及手術 8成, 上限15萬。

自己而家仲有工作公司亦有醫療算足夠,將來退咗休少少地叫做好過無囉

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-21 12:51
cheap cheap 地每次可以 claim 到 20萬,另外附加保障住院及手術 8成, 上限15萬。

自己而家仲有工作公司 ...

20萬,真係唔多夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

想問下...如果去大陸做手術等醫療支出, 香港的保險有無得CLAIM ?
Stay Hungry , stay foolish !!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊