自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

momoo 發表於 23-7-28 13:11
唔該晒!我驚要落口供,睇電視嗰啲審犯程序

唔使諗到咁驚驚,口供我都落過三次,其實冇野,講番事發經過,阿Sir 寫完,你睇番冇錯就簽名,有錯叫佢改番補簽就得,好簡單
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 23-7-28 13:15
就算係,你都要報架啦,不過你公司都好跨張喎咁都要報警,咁叫唔叫浪費警力呀。

年中咁多小朋友唔見公仔 ...

如果樓主做物管或金融,職員証好重要,要報警架。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

你去報失,絕對唔需要落口供,就算你話被打荷包,想報盜竊案,他們都極力游說你「報失」,他們根本唔想你報盜竊案,你要好堅持,再堅持,幾乎要”Wear”爛塊面,他們都要再搵個報案室主管再游說你,最後先請個CID同你落口供。
公司要你報失,你在網上報失,就可以,唔需要花時間去警署。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

momoo 發表於 23-7-28 12:43
我唔見咗張職員證,公司要我去警署報失,請問有冇人知道,成個程序是否很複雜?係咪要落口供?謝謝!

...

我試過,網上報失。有no.俾返公司HR

水晶宮

你唔見咗嘢報失啫

水晶宮

野原美冴 發表於 23-7-28 12:50
其實被盜被搶(涉及犯罪)才要親身去警署報案。
自己遺失物件, 上警察網頁, 有個「電子報案室」,填寫表格就完 ...

好方便喎

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

andyman 發表於 23-7-28 21:25
如果樓主做物管或金融,職員証好重要,要報警架。

我見醫院都要醫護報警,張証可以出入病房,去好多地方。

侯爵府

Ritzmary 發表於 23-7-28 21:16
咩理由唔見工作證要報警?

可能樓主職位及工種比較敏感,公司先會咁緊張

我估有些職業,例如某些機構職員要上門入屋做家訪,或煤氣抄錶嗰d,萬一俾壞人執到職員證冒認入屋呃老人家都幾麻煩

侯爵府

Ritzmary 發表於 23-7-28 21:16
咩理由唔見工作證要報警?

有些職員證連埋拍卡入公司,樓主公司可能好大間有好多職員嗰d,基本上認卡不認人出入,有d公司真係大到同公司都唔會識哂所有同事,有陌生人出入也不會為意
之前去過d大公司見工,全層大到好似迷宮咁,仲要24小時開放,因某d職位好多時要OT通頂,仲有個大pantry 可以任食杯麵,三文治,汽水,飲品,乜都齊。如果有人執到職員證入去都攪唔掂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊