自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆樓主:

就升小一連英文字母都未識晒,的確有啲啲困難,要有心理準備,小一之後你會追得好辛苦

別墅

樓主有冇同小朋友溫習睇書?如果有,但仍然英文未認到字母,可能有學習障礙,搵專業人士check check.
有啲私幻,考入學時面試已考認曬A to Z. 所以要快啲搵出問題原因。

水晶宮

miss321 發表於 23-8-2 00:05
學習要家長陪佢溫書先學到。
26英文字母大小階K1 已學懂了。之後就是phonics 和串字,叻的小朋友k3 已可作 ...

係架,我寶幼稚園啱啱讀k1的頭1星期,基本所有小朋友係已認識晒a到z,老師1開波已教生字。

講真大部分家長都有比小朋友唱abc歌,聽足2年,到上幼稚園都己入晒腦,唱到就易記。

珍珠宮

回覆樓主:

要家長陪佢溫
我細仔無上n班而家準備上k1 已經認到曬英文字
加油

伯爵府

我仔當年未返學靠睇電視都認得哂大細楷喇。不過佢講嘢唔叻嘅。
去到k3都認唔到一定唔係正常水平呀。如果字母都未認到你點奢求佢串到字呢? 小一上學期已經要默書喇。快啲趁暑假睇吓係有學習障礙定咩事。

子爵府

miss321 發表於 23-8-2 00:05
學習要家長陪佢溫書先學到。
26英文字母大小階K1 已學懂了。之後就是phonics 和串字,叻的小朋友k3 已可作 ...

我家小朋友9月升K2,已經識26個英文字母樓主,小朋友升上小一嗰個月通常開始有中英默書,吾想小朋友次次吾合格,趁呢個8月努力下啦!

子爵府

話你聽,我大女幾年前升小,第一次默書係默26個英文字,當年我o咀。點知原來真係有好多人係未識的。到而家細女升小,我相信佢都係其中之一。
我兩個女都係由k1開始上英文補習班,兩個英文差別好大。分別在於大既愛英文,愛睇英文書,細既愛中文,愛睇中文書。英文細女差,但佢中文好過家姐好多,家姐升小時中文係文盲。

男爵府

學校教書,溫書係家長責任,快快脆學phonics , 妳自己都要教佢,小一一開學過兩三星就開始默書,當然唔會默A-Z , 係一課課咁默gala

男爵府

回覆樓主:

K2 老師教緊串字,句子。K3 學複雜的blending, grammar....應該會簡單寫作。
無論咩幼稚園,真係日日1本英文,中文,要家長陪讀。第2日重覆睇多一次。

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章

幼稚園返學時間短,如果唔係英文幼稚園,咁可能唔夠一個鐘嘅英文學習環節,平日如無閱讀,每日只有短時間接觸真係唔會記得,你趁仲未開學,用P1英文課本同佢預習,學校教得快,唔溫習會追唔上

伯爵府

回覆樓主:

你仲唔同佢狂補功課. 上小一真係包尾. 我仔K3已識串不少生字. 佢間學校是happy school. 但老師都會幫佢地温生字.

水晶宮

畀面勳章

seaisland 發表於 23-8-2 00:22
樓主有冇同小朋友溫習睇書?如果有,但仍然英文未認到字母,可能有學習障礙,搵專業人士check check.
有啲 ...

先唔講升什麼私幼前要識曬A至Z
升讀幼稚園後,整整3年,3年都冇去追返?而家先急,有啲匪夷所思

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幼稚園係Happy school?如果簡單至26個英文字母都攪唔掂,升上小學一定會跟唔上,學習唔可以衹靠學校,家長自己都要教,亦要培養良好嘅閱讀習慣。

水晶宮

畀面勳章

spikenard 發表於 23-8-2 01:12
係架,我寶幼稚園啱啱讀k1的頭1星期,基本所有小朋友係已認識晒a到z,老師1開波已教生字。

講真大部分家長 ...

我仔女當年讀保良局幼稚園,真係K 1初期已經要識曬字母,好快就教生字,K 2 K 3學句子,仲會「偷雞」默書。講緊係普通幼稚園!所以唔係好明,如果搞唔掂d字母,k 2 k 3係點度過,就算k 1唔理,k 2 k 3都要諗下點樣追

水晶宮

回覆樓主:

睇多d書!
我女升小前,26個英文字母係未識晒,我又唔擔心,佢喜歡睇書,好快追到!

水晶宮

BK Milk勳章

maisi 發表於 23-8-1 22:52
就快升小一,大仔仲係好似對英文一竅不通,連大小英文字母都未認得晒,但講嘢又鬼死咁叻,不過只限講中文。 ...

係咪讀寫,去check下好啲喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要嗱嗱臨惡補

去淘「build the words」勁煲

YouTube有D
attach1/tmp/phpLE9CZA

子爵府

lovelybaby2015 發表於 23-8-2 09:32
我仔女當年讀保良局幼稚園,真係K 1初期已經要識曬字母,好快就教生字,K 2 K 3學句子,仲會「偷雞」默書 ...

正常幼稚園進度應該K1上學期學晒A-Z加拼音、K2會寫A-Z,老師發現小朋友唔識都會同家長講

水晶宮

升小未識曬字母,係香港應該真係好少。好彩d嘢唔深,小朋友肯學,隨時學得識。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊