自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

creambb 發表於 23-8-6 00:00
我得wechat香港錢包,今日試過叫唔到車,支付寶香港又唔得,請問係咪要綁內地戶口先得
...

佢話我開通唔到“先乘後付”

琥珀宮

回覆樓主:

高德打車要用大陸支付寶付款。上次係內地司機話高德入線車冇管理,但滴滴就有,冇咁亂。最近上車時司機醒咗,會問大陸電話號碼最後4個數字,佢話試過載咗唔係配佢架車嘅客。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

我得wechat香港錢包,今日試過叫唔到車,支付寶香港又唔得,請問係咪要綁內地戶口先得
...

唔清楚,但我用大陸電話no.登記同挷左大陸支付寶

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

SandyKL 發表於 23-8-6 00:06
高德打車要用大陸支付寶付款。上次係內地司機話高德入線車冇管理,但滴滴就有,冇咁亂。最近上車時司機醒咗 ...

呢幾次叫車都有問我電話no

男爵府

醒目開學勳章

...

早兩日我係拱北用高德打車去港珠澳大橋,係可以用香港微信比錢,你要實名,可用餘額或信用卡都得!但高德真係無咁好,要先預付款,且有可能到步再比多小小!下單後又無車接就不停出提示比多啲錢就有車接,我最後取消訂單,就退返錢比我!

然後我用滴滴打車就兩分鐘左右有車接單,價錢差不多又唔使先付款,下車比錢,但我第一次用唔知點比太趕就用咗人仔,所以唔知香港微信得唔得!另外有大陸電話係比較好,因為定位真係搵唔到大家都可以聯系到!
attach0/tmp/phpy5H8wD

琥珀宮

nobodyfool 發表於 23-8-6 00:23
呢幾次叫車都有問我電話no

其實咁至好,保障司機與人客。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如經常須要(打車)
建議安返個打車app
地圖打車好小有司機接單
因為除了要俾錢打車平台,
還須分俾地圖app
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

回覆樓主:

我知道有其他call車app,但好多時都係用高德,純粹係自己習慣左,先睇左地圖搵好目的地,就即call車。
正如樓上有jm話一樣,有時咁橋冇車,佢就會建議先付款,兩三分鐘內即有車,收錢係計實質路程,畀多咗佢會退返錢,如果塞車等因素就會畀多啲啲。
以後返去都會試下唔同嘅平台。
我都係綁咗大陸號碼/支付寶/銀行,如果成日返/去玩嘅話綁咗好方便。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kiuzoe 發表於 23-8-6 08:49
我知道有其他call車app,但好多時都係用高德,純粹係自己習慣左,先睇左地圖搵好目的地,就即call車。
正如 ...

上次去了佛山邊皮郊區、滴滴打車15分鐘冇車接、而高德好多間公司列出嚟俾你揀、有平有貴、5分鐘車便到了。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

kennwl 發表於 23-8-6 00:29
早兩日我係拱北用高德打車去港珠澳大橋,係可以用香港微信比錢,你要實名,可用餘額或信用卡都得!但高德 ...

我有次搭的士我冇大陸錢包掃二維碼俾唔到錢,俾100蚊人仔司機話冇錢找俾我,車費係30幾蚊,所以想下次call滴滴,但唔知香港微信錢包俾唔俾到

侯爵府

2024年龍年勳章

rabbit75 發表於 23-8-6 07:53
如經常須要(打車)
建議安返個打車app
地圖打車好小有司機接單

我剛响內地玩咗10日, 用左滴滴, 而家明白點解响百度或高德打車會慢啲! 謝謝你回覆!

侯爵府

2024年龍年勳章

kiuzoe 發表於 23-8-6 08:49
正如 ...

好清楚, 謝謝你回覆!

真係要用多啲先得

水晶宮

kennwl 發表於 23-8-6 00:29
早兩日我係拱北用高德打車去港珠澳大橋,係可以用香港微信比錢,你要實名,可用餘額或信用卡都得!但高德 ...

我反而用滴滴要預付,高德不用喎

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊