自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

薯圈 發表於 23-8-7 13:12
點解我而家去個d反而在店外就講明不用小費。 以前一直都要比,就好似你咁講,有張單剔比幾多小費。
...

我諗係大家去啲場唔同。樓上話桑拿果d先要。我去全部正宗泰式/中式按摩,全部技師阿嬸嚟,真係未收過。

珍珠宮

kyu0203 發表於 23-8-7 12:50
https://www.weekendhk.com/%e7%b6%b2%e7%b5%a1%e7%86%b1%e8%a9%b1/%e6%8c%89%e6%91%a9-%e5%b0%8f%e8%b2%bb ...

通關後有d講明吾洗比加,不過香港人有時都照比,都系做壞晒

子爵府

kyu0203 發表於 23-8-7 13:12
咦,咁唔知深圳有冇正宗按摩?

有啊
我哋大部份都係深圳福田按
你係大眾點評search泰式/中式按摩
都明碼實價,不用小費的
可以買定卷先去按
預約時問清楚囉

水晶宮

麟媽媽 發表於 23-8-7 13:07
我諗遲啲深圳人都會好憎我哋香港人,就好似香港人唔鍾意大陸人嚟香港一樣。
...

絕對會

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

寫明免小費我至會去

男爵府

你估每次去都想比小費㗎。佢哋要你剔都冇辦法。疫情前去按比埋小費都冇咁貴,疫情後屋企人上過去,計埋成5百。痴咗,係香港都冇咁貴啦

象牙宮

薯圈 發表於 23-8-7 13:09
我2x年前去大6揼骨,從來未試過無比貼士

反而疫情後上大6, 揼骨價錢貴左,但全部講明不用另比 ...

睇下係咩骨場啦…我廿年前去深圳,有沖涼有桑拿既大骨場,真係唔比貼貼士都無人理!近10年就有比喇,唔比黑面唔出房門,仲開口最少要幾多!疫情後知一定貴,所以我去左中山,果邊仲未有小費呢樣野!我知深圳都有全包價,但果d只係按摩店,無得沖涼桑拿既,即係泰國咁

珍珠宮

Vengerov 發表於 23-8-7 13:13
我諗係大家去啲場唔同。樓上話桑拿果d先要。我去全部正宗泰式/中式按摩,全部技師阿嬸嚟,真係未收過。
...

咁正宗泰國式/中式按摩跟桑拿場有什麼分別呢?我亦去過一些洗脚店(有按身服務嘅) 都係以前要比貼士,通關後唔使比貼士。(我去個d技師都係啊嬸呢架 )

定係你講緊嘅係美容店內的按摩?

子爵府

angiehouse 發表於 23-8-7 13:14
通關後有d講明吾洗比加,不過香港人有時都照比,都系做壞晒

我試過比佢哋話唔收得,話咩紅包呢d都冇收好多年,我諗係打貪執得嚴。去食肆都吾收小費架。某些高級店先收服務費,但都不允許另收小費。如果人哋唔收,香港人格硬比,真是做壞晒規矩。

子爵府

薯圈 發表於 23-8-7 13:16
咁正宗泰國式/中式按摩跟桑拿場有什麼分別呢?我亦去過一些洗脚店(有按身服務嘅) 都係以前要比貼士,通關 ...

唔識,通關後我都冇去過桑拿那些。N年前親戚帶我去過桑拿那些係要俾小費。我去果啲類似係圖中那些囉,去過幾間不同類似都冇收小費。

呢間有得沖涼,但純粹比你洗走啲油。冇得過夜。按後有甜品食下飲下嘢。我哋多數去呢d純按摩店。
attach0/tmp/phprTAEJl

珍珠宮

無話可說 發表於 23-8-7 13:16
睇下係咩骨場啦…我廿年前去深圳,有沖涼有桑拿既大骨場,真係唔比貼貼士都無人理!近10年就有比喇,唔比 ...

點解我跟你嘅經歷係相反嘅

返左大6 按左幾十年都係要比貼士,大場,有桑拿都一樣比;反而係疫情後店外竟然講明不收貼士。

我同老公睇到都覺得好amazing

象牙宮

Vengerov 發表於 23-8-7 13:10
哦,原來係咁
標題話按摩,我去果啲係正宗按摩炸。深圳/廣州/上海/北京去過都冇收小費呀,開頭唔識以為要 ...

按摩分好多種,疫情後講衛生,就出左d只係按摩既樓上店,果d無沖涼無桑拿,所以咪一口價唔使小費(仲有只有男人去既咸濕場)!如果以前有去開骨場,係好大型既,成百間房,仲有大廳,按腳係大廳梳化,有獨立電視,推油按摩就入房有床,大陸用字叫休閒會所,水療中心!其實係深圳先有小費,我上2星期去中山係仲未有架,算係中型,雖然無大廳,但有沖涼有桑拿

象牙宮

薯圈 發表於 23-8-7 13:20
點解我跟你嘅經歷係相反嘅

返左大6 按左幾十年都係要比貼士,大場,有桑拿都一樣比;反而係疫情 ...

佢地張單係有小費剔,廿年前無強制性要剔,近10年先有,唔比唔得! 仲記得以前更衣室d阿嬸好好服務,又幫手吹頭髮,目的為$5貼士! 我以前都有比過,亦試過唔比,係福田大型骨場,不過執左了!而家去中山就真係唔使比,深圳唔使比果d應該係按摩店,唔係以前果d骨場

珍珠宮

2024年龍年勳章

疫前,深圳已經要俾小費。

子爵府

無話可說 發表於 23-8-7 13:24
按摩分好多種,疫情後講衛生,就出左d只係按摩既樓上店,果d無沖涼無桑拿,所以咪一口價唔使小費(仲有只有 ...

哦哦,原來係咁。果啲無去,老公中意泰式按摩,所以我全部搵都係泰式按摩店。去廣州天河時有間泰式按摩超級大,但都係無小費,按得超級好。好似都有大廳按腳。但我哋都系入房做全身按摩。

公爵府

2024年龍年勳章

czl115 發表於 23-8-7 13:05
有時啲標題真係唯恐天下不亂,睇內文,咁都叫「鬧」?驚兩地戾氣唔夠重?

日前,有大陸網民在小紅書發文大 ...

(真心覺得好自願給除外)
即係點呢???

我諗亦應該冇人夾硬俾的吧!?

到底係客做壞規矩定店家自己嘅決策呢

象牙宮

Vengerov 發表於 23-8-7 13:31
哦哦,原來係咁。果啲無去,老公中意泰式按摩,所以我全部搵都係泰式按摩店。去廣州天河時有間泰式按摩超 ...

我都鍾意泰式推油,但返大陸就好想焗桑拿 ,享受下蒸氣房 以前去玩去蒲disco,之後就係去呢d骨場按,順便過夜,唔會租酒店!

男爵府

kyu0203 發表於 23-8-7 12:50
https://www.weekendhk.com/%e7%b6%b2%e7%b5%a1%e7%86%b1%e8%a9%b1/%e6%8c%89%e6%91%a9-%e5%b0%8f%e8%b2%bb ...

印象中二十幾年前已經要比,從未聽過吾洗比,就算係朋友開既,吾洗比揼骨鐘錢,都要比小費,多年冇上去揼過,原來改左吾洗比?

大宅

薯圈 發表於 23-8-7 13:12
點解我而家去個d反而在店外就講明不用小費。 以前一直都要比,就好似你咁講,有張單剔比幾多小費。
...

深圳?可唔可以話我知邊間?

大宅

Vengerov 發表於 23-8-7 13:14
有啊
我哋大部份都係深圳福田按
你係大眾點評search泰式/中式按摩

謝謝

首頁
12345...6

尾頁

跳至