自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都覺得係
好多人對時間嘅觀念越嚟越薄弱

公爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 23-8-14 15:07
物以類聚,我自己個人係非常準時,我啲朋友約我都唔會遲到。

我一般會早少少、心急人嘛

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

redbow 發表於 23-8-14 13:47
唔知點解咁唔好彩,我生活中,不論返工,約朋友食飯,出去交收(作為買家/賣家)以上嘅人都係遲到
返工95%以上嘅 ...

如果約交收對方有交帶我ok嘅!
我老公由相識、拍拖到尋日佢自己返咗老爺屋企再出嚟,約咗5點鐘因為去探病,佢都仲係會遲到,習性難改
偏偏我同個仔係一定早到嘅人,往往等到發晒脾氣

珊瑚宮

回覆樓主:

疫情成年無見, 上次約朋友, 仲要佢樓下商場。
我到左, 仲話未得, 叫我坐吓, 一坐就成個鐘
俾伙計眼望望

子爵府

虎到金來勳章

覺,每次約人,都只有我係早到或準時到,永遠都係我等人
遲到嘅就至少遲20-30分鐘

珍珠宮

我都覺!最憎人遲到,但10分鐘內我都接受。

珍珠宮

覺得。

補習老師唔守時,次次遲幾分鐘。
就連約咗社工,個社工都可以唔出聲下放假,影都無。

我老了,我的年代遲到係大忌。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好彩,我身邊無人係咁! 以前有朋友係咁,知道佢遲到習慣其他活動唔會约佢,只敢约出黎食飯,一早约定但成枱餸等佢一家3口,又話仔瞓左又話冲涼無限理由,至幣係到人哋打烊都未到!幾次後怕左,斷交! 自己有段日子有班朋友成日即興约人,响佢哋屋企附近但食緊先叫你,但出車到得黎起碼半 粒鐘,又覺得言下之意又怪等得你耐,以後乾脆唔到!

珍珠宮

回覆樓主:

至憎interview HR 遲到,in 你公司份工唔係乞討你份工囉!一早約好都要遲

珍珠宮

唔知點解咁唔好彩,我生活中,不論返工,約朋友食飯,出去交收(作為買家/賣家)以上嘅人都係遲到

我公司嗰啲女人仲勁,唔講以為係老闆娘

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 23-8-14 16:21
至憎interview HR 遲到,in 你公司份工唔係乞討你份工囉!一早約好都要遲
...

我試過在官塘,我在會議室等咗成個鐘,我起身走時行過另一間房,個男人同個面試女人傾到又講又笑好大聲,大佬,冇心就唔好嘥人時間啦,痴鬼線

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

你真係好人, 上次我都係約交收, 到左問佢喺邊, 差成半個鐘, 即走喇
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 redbow 的帖子

公司返工都遲到??? 真係個人問題, 遲到, NO SHOW果D都麻煩友, 下次買賣睇評價!
◕順其自然啦~♥ ◕

侯爵府

依個唔係近年嘅事, 我卅幾年前都已經係咁啦.
有一日上午9點幾, 老細開房門出嚟嗌某個同事, 點之成公司只得我一個返咗咋...當時個畫面好似動画咁, 有隻烏鴉一路飛過一路叫咁樣囉.

男爵府

回覆樓主:

啲人遲到,仲要對唔住都無聲,問佢幾時到,答轉個灣到,來到好似無事發生咁

有次我幫個女約英文補習做評估,我去到間店,無開門,我WA佢我到左,跟住同我講,個老師病左,要遲40分鐘先到,叫我轉頭再去,我梗係唔等啦,唔係應該預早通知我咩

好彩我平時約開果班朋友都準時

子爵府

我反而好好彩
後生時例遲的朋友,人到中年,個個反而變晒早到
約交收大部分都早到
我仲同人講,而家啲人幾準時喎

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

多數啲人遲啲啲, 但有啲會好準時

珍珠宮

回覆樓主:

朋友遲到最多斷交! 有次同公司另外個部門開會,等左佢成粒鐘! 第一次見未有佢Mphone , 好嘞,等到佢到佢話佢今日last day食飯遲左 ! 我好想好想拍枱佢,但費時嚇親班细! Last day 咪last day 囉,唔洗遲到吓話! 睇佢咁唔怪得知佢咁快要last day啦 ! 唔係路 ,咁做嘢邊會有好下場

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

最怕唔守時嘅人,耽誤咗我其他行程

別墅

約定時間到了, 才收到買家Message, 話會遲40分鐘, 即走.
我仲要賣書, 鬼咁重.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊