自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

露比2006 發表於 23-8-18 22:53
送一部电视機

可能早就買左

男爵府

Nbs 發表於 23-8-18 22:56
以前好難得買到樓就話大家開心下啫
或者而家派到公屋比買到樓更要慶祝吧。。。
...

得公屋得天下.所以要擺返幾圍慶祝下。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我愛Corina 發表於 23-8-18 22:53
以前d 人興(我媽果代),不過係買樓。

以前上一輩真係會有,依家都唔興好耐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

pomanlife 發表於 23-8-18 23:11
一位定一家?
2位去啦

水晶宮

回覆樓主:

好古舊嘅terms
五舊水ok?(一位計)

男爵府

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

朋友入火酒我會根據交情俾,你咁寫公屋已經標籤咗人哋

別墅

唔係買入伙禮物就得咩

別墅

唔係買入伙禮物就得咩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pomanlife 發表於 23-8-18 23:10
未知,但話啲親戚都會去,仲要我一家大細都去

每位200、當夾錢食返平飯~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

以前就好興入伙酒,而家新一代都只係會買野/唔買野受邀上朋友家食下到會或邊爐食餐飯咁

我入伙都係叫熟朋友上黎食pizza 傾下計就算,叫佢野都唔洗買黎

珊瑚宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-8-18 23:14
以前上一輩真係會有,依家都唔興好耐

咁主人家係咩年紀?

彩鑽殿

李豆豆 發表於 23-8-19 00:04
咁主人家係咩年紀?

三十中左右

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

現代人仲興飲“ 入伙酒”?
仲係公屋

通常入伙後,約朋友上來開P, 人客帶些水果、酒、蛋糕之類...

唔係巧立明目,
只為收$(人情)下馬?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

珍惜眼前 發表於 23-8-19 00:03
以前就好興入伙酒,而家新一代都只係會買野/唔買野受邀上朋友家食下到會或邊爐食餐飯咁

我入伙都係叫熟朋 ...

其實、喺酒樓擺酒真是勞民傷財、大家上屋企食餐飯就算啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 23-8-19 00:09
其實、喺酒樓擺酒真是勞民傷財、大家上屋企食餐飯就算啦~

可能我唔係好中意應酬,真係寧願約熟個幾個朋友上黎食野吹下水就算

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Nbs 發表於 23-8-18 14:56
以前好難得買到樓就話大家開心下啫
或者而家派到公屋比買到樓更要慶祝吧。。。
...

你又啱喎,而家公屋仲難過買樓

伯爵府

咁都要撈一筆?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

pomanlife 發表於 23-8-18 23:11
我都咁諗

買件大擺設去賀佢。

別墅

回覆 pomanlife 的帖子

入伙酒 首次聽聞