論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

唔會預支,亦唔會借,冇得傾。嗰一萬蚊我情願請過第二個。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

SmallTungmama 發表於 23-8-27 19:38
你可以同佢講, 已經問過勞工處, 預支長期服務金係犯法嘅, 不如借畀佢, 之後每個月喺佢份糧度扣!
...

唔可以扣糧,犯法架
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

複式洋房

回覆 bolisui 的帖子

個人經驗, 工人姐姐做完第三個約時要求出長期服務金, 由於同佢關係一直唔錯, 再加上過去工作表現尚可, 經過考慮後都出咗俾佢. 當佢第4個約仲有半年就約滿的時候, 佢返菲放假後一去不返, 仲借落好多財仔. 我係極之後悔出長期服務金俾佢, 所以我係建議你不要出, 不要太過感情用事, 否則受傷害的只會係自己.

大宅

almond_baby 發表於 23-9-15 11:33
回覆 bolisui 的帖子

個人經驗, 工人姐姐做完第三個約時要求出長期服務金, 由於同佢關係一直唔錯, 再加上 ...

明白的,多謝你的分享。

男爵府

bolisui 發表於 23-8-21 00:14
工人完成了三張合約,已續約。她打算年尾回鄉,希望我先支付她一半的長期服務金。請問有什麼需要注意嗎?
...

我同你情況一樣,暑假工人回鄉,問我攞長期服務金買車.我當佢唔知,解釋俾佢知長期服務金唔係呢刻俾佢。
見佢有需要,問佢買車要幾多錢,計過數。借咗一個月糧俾佢,回來分期還。
我預如果佢唔返 我蝕一個月糧我都ok 唔太肉痛我先借。
好彩佢放完假有返嚟。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

bolisui 發表於 23-8-21 00:14
工人完成了三張合約,已續約。她打算年尾回鄉,希望我先支付她一半的長期服務金。請問有什麼需要注意嗎?
...

我同你一樣, 工人完咗四張約, 暑假回鄉, 想預支長服金, 結果我借一半比佢, 簽借據, 結果佢如期返嚟.
其實人人唔同, 我工人係好善良, 我信佢, 所以借比佢. 就算佢唔還, 我都覺係佢應得的, 始終做咗咁多年.

別墅

1)佢借左財仔 還唔掂,用長服頂住先

2)佢準備自動唔做(唔使比長服佢)攞左錢係手 好過在你手

3)長服係你終止合約先比,之前你比左佢屈你係bonus 唔係長服

賓 ? 多數(1)

大宅

cateye222 發表於 23-10-11 14:49
1)佢借左財仔 還唔掂,用長服頂住先

2)佢準備自動唔做(唔使比長服佢)攞左錢係手 好過在你手

我哋打工啲長服都唔係話攞就攞,真係唔明點解啲工人覺得咁理所當然

男爵府

bolisui 發表於 23-10-11 18:33
我哋打工啲長服都唔係話攞就攞,真係唔明點解啲工人覺得咁理所當然
...

咪係,又成日同僱主借糧
又唔我地同老細借........

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊