自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

monchhichijoyce 發表於 23-8-28 16:42
佢係咪博有啲人真係會找埋個年費

我好肯定同你講,一定有呢種人!
山大斬埋有柴呀

大宅

july4 發表於 23-8-28 16:58
DBS擺明搏懵,以前試過,即Cut,中銀,恆生,匯豐咁多年都冇收過,真係永久免年費 ...

同我一樣咁醒目

大宅

observer 發表於 23-8-28 17:05
我好肯定同你講,一定有呢種人!
山大斬埋有柴呀

真係衰

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我張老渣,不能預先打去, 要見到條數, 先可以打去waive..

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

要年年自己打電話上去豁免, 佢就係搏你唔記得打上去, 佢就可以賺你年費

子爵府

只可以講, dbs所謂嘅永久豁免年費,係需要你每年收到月結單,知道佢又到期收你年費,要你交個千八蚊就打電話 ,申請豁免。我當初申請呢張卡時, 當時見佢每個月指定日子喺百佳有折扣, 當然後來冇咗呢個優惠,只有失驚無神快閃9折。 介紹我個親戚已經講咗, 佢頭一年豁免年費,之後每一年打電話去申請豁免,就可以永久免年費,除非更改政策。
所以好奇怪,樓主申請時會見到佢寫住永久豁免年費,呢個同其他信用卡講咩免年費,永久豁免。就真係唔需要做任何動作,就永遠唔會喺月結單見到交年費呢樣嘢! 我覺得DBS呢個聲明真係得啖笑。
佢係適合我呢啲, 見到月結單, 或者開apps,突然間見到有1800 未付金額, 就知道又到信用卡年費時候, 需要打電話去申請豁免。
覺得咁做好煩嘅,取消張卡啦。
反正咁多信用卡可以申請, 除非你嗰張卡裏面有自動轉帳嘅項目,就要做啲 轉移工作啦~

子爵府

2024年龍年勳章

monchhichijoyce 發表於 23-8-28 16:42
佢係咪博有啲人真係會找埋個年費

銀行係搏大霧啲人唔記得,咁咪照扣,我張信用卡20幾年啦,年年都要去豁免年費,不過而家手機app可以搞豁免,唔需要再打電話啦

侯爵府

建行咁多年都無收過...

子爵府

2024年龍年勳章

kwhkwh 發表於 23-8-28 17:16
我張老渣,不能預先打去, 要見到條數, 先可以打去waive..

渣打可以喺手機app搞豁免

子爵府

2024年龍年勳章

除咗我有一張係行政人員信用卡,就一定係永久豁免年費,唔需要做任何動作豁免,佢亦都無扣我年費,因為我係用緊佢到出糧戶口

大宅

observer 發表於 23-8-28 17:21
只可以講, dbs所謂嘅永久豁免年費,係需要你每年收到月結單,知道佢又到期收你年費,要你交個千八蚊就打電 ...

我申請時冇睇咁多野,只知道係永久免年費,因為用左咁多年信用咭都未試過咁樣要打電話去waive

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

講起免年費,我都有以下經歷

10幾20年前恒生擺Road Show做樓宇轉按,其中一樣Offer就係户主credit card免年費。但每年到時到候就收我年費,要打電話上去申請免年費。如事者2、3年。我終於打電話上CS剷佢。我話免年費係我既權利,無理由年年要我上黎乞。初初CS 個Manager仲大返我轉頭話無D咁既Offer。好彩我仲有Keep住當時Road Show 派既單張。自此之後我2公婆張恒生信用咭再無收過年費(包括層樓供满之後)。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fanny3315 發表於 23-8-28 16:39
咁貴,中銀都係200.....cut左都唔可惜
加左啦, 今年3600元
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

monchhichijoyce 發表於 23-8-28 17:32
我申請時冇睇咁多野,只知道係永久免年費,因為用左咁多年信用咭都未試過咁樣要打電話去waive
...

喺呢度開咗呢個post之後,咪知道信用卡公司真係會,盡量搵你哋呢啲唔太清楚,俾佢搏到大霧嘅人著數囉。 下次遇到呢啲講永久免年費,豁免年費,就要 問清楚佢係邊種形式了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

渣打都係要年年打去豁免

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

monchhichijoyce 發表於 23-8-28 16:35
申請時話永久免年費,第一年見佢扣左我1800,我仲以為比人盜用信用咭,之後打去check原來係年費,話幫我豁 ...

試過1次是已經俾左成3個月, 之後先發現有1800 是年費, 即打上去CS, 佢地都即幫我WAIVE 番.....
Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

nicholasmom 發表於 23-8-28 17:42
講起免年費,我都有以下經歷

10幾20年前恒生擺Road Show做樓宇轉按,其中一樣Offer就係户主credit card ...

我都有類似嘅經歷,不過就係Manhattan卡(後來比渣打收購咗),好多年前了,
嗰時出嚟做嘢幾年,開始興用信用卡消費,不過當時好嚴格㗎,又要你俾收入證明同埋要有諮詢人。
我都係親戚介紹,我申請佢既Mastercard,確實年份唔記得,應該係兩三年後啦,收到佢推廣部
打電話嚟,話咩邀請我去申請佢嘅Visa Card,只要我同時持有呢兩張卡,就會永久免年費。
我覺得多張卡冇乜所謂,最緊要免年費,唔使年年去要求豁免。
相安無事過咗一年,點知收到Visa Card嘅月結單要收我年費!我當然非常嬲啦, keep呢張卡就係
因為佢話兩卡免年費㗎嘛!梗係即刻打電話去CS度嘈啦,接聽嗰位小姐:我未聽過呢個計劃喎!
我咪叫佢去搵上頭查囉,當時係話有嘅,你哋依家要推翻唔緊要,我咪cut晒兩張卡囉!
嗰位小姐咪走去問上頭囉,等咗一陣間,佢返嚟話俾我知:好抱歉,公司真係有呢個計劃。
佢哋會喺電腦度安排,總之我個戶口兩張卡都唔需要再交年費了!
呢個行為一直持續到現在,最有趣嘅係,我將Visa卡因為幾年冇用,18年佢自動取消咗,
我當時仲擔心,佢會唔會又要收番我張Mastercard年費㗎?因為我再冇同時持有兩張卡。
可能因為已入咗電腦,冇人會走去翻查紀錄,所以我張Mastercard仍然繼續唔使交年費,
不過我冇所謂,我只係剩返一份保險繼續喺度做自動轉賬,佢收我年費又唔准我豁免嘅,
我咪cut卡囉。

男爵府

2024年龍年勳章

observer 發表於 23-8-28 18:33
我都有類似嘅經歷,不過就係Manhattan卡(後來比渣打收購咗),好多年前了,
嗰時出嚟做嘢幾年,開始興用 ...

Manhattan咭我有相同經驗。又係雙咭問題。年份太耐唔記得清楚。總之我一路Keep住2張咭10幾年,一路都自動免年費。但早幾年,揸兜無端端cut咗我其中一張,变咗無咗雙咭自動免年費。不過過多2、3年,另外一張都俾揸兜cut埋!

子爵府

nicholasmom 發表於 23-8-28 18:43
Manhattan咭我有相同經驗。又係雙咭問題。年份太耐唔記得清楚。總之我一路Keep住2張咭10幾年,一路都自動 ...

原來你都有享受雙卡免年費,我同啲朋友講,佢哋都話未聽過呢樣嘢~

咦!你剩返一張卡,佢真係收你年費呀?
你有冇打電話要求佢豁免?
我都係俾佢cut卡,但繼續免年費到依家。

你俾佢cut既卡,係咪都冇消費㗎?
我真係幾年冇用佢,所以我覺得佢cut我張卡唔出奇⋯⋯

別墅

fanny3315 發表於 23-8-28 16:39
咁貴,中銀都係200.....cut左都唔可惜

所以我都cut 咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊