自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆 HochunSwim 的帖子

你最好係叫你老公問清楚佢自己嗰部門處理宿舍申請嘅職員,你呢個情況會否有影響
因為有啲宿舍好似係要睇你哋婚後完全無享受過房屋福利先可以申請到。

瑪瑙宮

大廚勳章

HochunSwim 發表於 23-9-2 10:58
警察宿舍
唔系好特別識

其實現在即取名不可以?你同老公都排緊宿舍。。。仲掛名公屋?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

HochunSwim 發表於 23-9-1 23:52
大家好,想問下
我老公排緊宿舍
但我同緊我父母住

你父母申請買居屋。。。就不要填你和老公名啦。。。你更加要快除名。。因你老公排宿舍不能兩邊
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

HochunSwim 發表於 23-9-2 10:52
咁我系公屋有我名
我同我老公結婚都要填埋佢
要當一份表

你一結婚後,其實可以直接除公屋名
唔洗加你老公落去

你地咁搞法,唔知有冇影響
叫你老公問下同事
有影響都無計,第一步行錯咗

伯爵府

seaheart88 發表於 23-9-2 11:10
其實現在即取名不可以?你同老公都排緊宿舍。。。仲掛名公屋?

我睇完都疑惑,排宿舍又係公屋度加老公名??好似唔可以享有2边福利架

水晶宮

wingyaumama 發表於 23-9-2 11:01
公屋業主做業主,呢個知道!
即係如果抽中居屋時除了公屋業主,做契時可以加上其他人名嗎? 包括有物業的 ...

18. 單位業權如何安排?
申請者必須成為所購買單位的業主。此外,申請者可與名列申請表上的一名成年 家庭成員
以不可由第三者繼受的「聯權共有」方式(俗稱「長命契」)共同擁有業權。該 名家庭成
員必須同時名列於公屋租約/出租屋邨租約/《綠表資格證明書》內及親身與申 請者一同
前往居屋銷售小組辦理有關手續。
參加「家有長者優先選樓計劃」的申請者,不論選擇購買房委會居屋/租置計劃回收單
位,至少一名年滿 60 歲的長者必須成為所購買單位的業主或其中一名聯名業主,而該單位
的聯名業主不得超過三人。擬成為業主的長者及家庭成員(如適用) 必須親身與申請者一
第 15 頁
同前往居屋銷售小組辦理所需手續。
如申請者或任何擬成為聯名業主的家庭成員(包括有關的長者)未能親身出席辦理 有關簽
署買賣協議手續,須預先獲得居屋銷售小組書面批准,並須往律師樓簽署具有法律 效力的
授權書,才可授權居屋申請表內其中一名年滿 18 歲的家庭成員代為辦理有關手續。如申請
表上只有申請者一人,他/她可以授權親屬代為辦理有關手續,惟被授權人士必須 年滿18
歲及持有有效的授權書。申請者需要承擔及負責一切申請授權書的所需費用。

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2023/common/pdf/faqs_c.pdf

唔使諗旁門左道去規避非名列家庭成員獲取相關居屋業權喇

水晶宮

janetlam74 發表於 23-9-2 11:21
我睇完都疑惑,排宿舍又係公屋度加老公名??好似唔可以享有2边福利架
...

樓主係指綠表申請內, 因為佢(即戶主女兒, 有戶籍) 個名,

所以強制要加埋其配偶(即戶主女婿, 無戶籍) 落申請表內

水晶宮

wingyaumama 發表於 23-9-2 11:01
公屋業主做業主,呢個知道!
即係如果抽中居屋時除了公屋業主,做契時可以加上其他人名嗎? 包括有物業的 ...

租住公屋的叫戶主

沒有任何業權的
不會叫業主

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/changes-of-household-particulars/index.html

水晶宮

mandy952 發表於 23-9-2 09:52
其實唔填你同你老公都得架,人多好辦事咩
你父母用公屋換居屋就填業主就可以
公屋戶藉就有宿舍就除名啦

唔關人多人少, 好唔好辦事
而係申請要求要全部人落名申請
即使做唔做聯名業主都要名列申請表之內

申請資格
1.1 屬於下列資格的一人申請者(註一及註二)/家庭申請者(即二人或以上的組合)(註二):
(a) 居於房委會公屋或房協甲類出租屋邨或房協年長者居住單位住戶(其租約生效日期必須
為申請截止日期或之前)(房委會「有條件租約」住戶或以按月暫准租用證形式租住房委
會過渡性暫租住屋單位的住戶,或房協乙類出租屋邨的住戶、以按月暫准居住證形式租
住房協過渡性暫租住屋單位的住戶,均不可申請)–
(i) 公屋/出租屋邨/年長者居住單位住戶須與租約內所有人士一同申請,及獲得現居屋邨辦事處/分區租約事務管理處核實資格(詳情請直接向所屬屋邨辦事處/分區租約事務管理處查詢);

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2023/common/pdf/faqs_c.pdf

大宅

以我記得,拎宿舍唔可以拎其他政府房屋福利,包括居屋

水晶宮

HochunSwim 發表於 23-9-2 10:58
警察宿舍
唔系好特別識
呢個比較少公開資料, 不便討論

建議向所屬部門人事部查詢

水晶宮

wingyaumama 發表於 23-9-2 11:02
另外如果想再問詳細啲,係咪要親身到樂富嘅房署負責部門問?

向居屋銷售hotline查詢?

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/global-elements/contact-us/home-ownership/index.html

大宅

牛年勳章

大家好,想問下
我老公排緊宿舍
但我同緊我父母住

排緊宿舍吾可以有任何公屋户籍,會影響你入宿舍條隊

水晶宮

booRyan 發表於 23-9-2 12:54
排緊宿舍吾可以有任何公屋户籍,會影響你入宿舍條隊

樓主有公屋戶籍, 會否影響其配偶排宿舍申請?

男爵府

mandy952 發表於 23-9-2 09:50
居屋係咪要你個名做按揭先,唔係就唔駛落名啦,公屋戶主,即日後居屋業主就夠啦
除名點會趕唔切架,當更新 ...

如果佢用家有長者抽,會排前好多
如果兩老自己抽,排後d
佢入紙時係用家有長者,依家先轉應該唔

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-9-2 12:41
呢個比較少公開資料, 不便討論

建議向所屬部門人事部查詢

好的謝謝

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

大家好,想問下
我老公排緊宿舍
但我同緊我父母住

其實好簡單,因為係雙重房屋福利,如要宿舍,其他所有政府有份資助嘅屋都要除名,除非你唔排宿舍,你點申請公屋,居屋都冇問題。要除名都要時間,趕唔到冇辦法,只有等下一期

大宅

sasa615 發表於 23-9-2 14:33
如果佢用家有長者抽,會排前好多
如果兩老自己抽,排後d
佢入紙時係用家有長者,依家先轉應該唔

對的~ 就係用家有長者
但如只係兩個長者都系排後啲

水晶宮

kisskathy88 發表於 23-9-2 14:54
其實好簡單,因為係雙重房屋福利,如要宿舍,其他所有政府有份資助嘅屋都要除名,除非你唔排宿舍,你點申 ...
公屋除名需時幾耐, 係咪戶主拎份租約落邨辦劃咗個名就完成?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

邊度宿舍?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊