夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cupid0627 發表於 23-9-6 01:33
是否亞氏保加症?
我都係度唸,見樓主嘅形容
樓主老公 似我呢款 Asperger ?
只是我 的性別 與 樓主 老公 互換

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 23-9-6 08:15
我都係度唸,見樓主嘅形容
樓主老公 似我呢款 Asperger ?
只是我 的性別 與 樓主 老公 互換

因為同呢個帖講的極似

另一伴是亞氏保加症患者
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23691695

珍珠宮

樓主老公有同理心,而且無脾氣
亞氏保加症係無同理心同可以為咗好小事就發脾氣

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-9-5 12:36
你老公出糧上繳、幫手做家務、富有同理心……佢性格基本上係一個和平主義者,唔係佢唔保護你,係唔鍾意同人 ...

大宅

多謝大家既意見!係,人無完人,佢有佢既缺點,但佢巳盡佢既能力對我同個女。

侯爵府

alicewong18 發表於 23-9-5 23:36
我令願要你老公性格,冇脾氣多好!
好似我老公咁,例子排隊等小巴有個男人眼望望我都同人嘈做咩望我!唉! ...

你比人望、佢識緊張你喎!

我c6係發生乜事都唔會為我出头、吾会理我架!所以我好明白樓主

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 23-9-6 11:27
樓主老公有同理心,而且無脾氣
亞氏保加症係無同理心同可以為咗好小事就發脾氣

樓主有講佢老公有同理心嗎?

我ㄧ睇到樓主形容、雖然冇脾氣、但即時諗到好似阿氏保加症

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-9-9 08:55
你比人望、佢識緊張你喎!

我c6係發生乜事都唔會為我出头、吾会理我架!所以我好明白樓主

我覺得唔係囉!根本佢就借啲意搵人發洩!係佢鍾意撩事鬥非!嘈吓嘈吓就閙埋我做咩唔出聲架!好似錯嗰個係我咁!所以佢每次响街同人嘈我覺得好煩!

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 23-9-9 08:59
樓主有講佢老公有同理心嗎?

我ㄧ睇到樓主形容、雖然冇脾氣、但即時諗到好似阿氏保加症

一個人無脾氣係因為好重視對方感受,能夠做到無脾氣係富有同理心嘅表現

而且樓主老公好多方面都遷就佢,加上會幫手做家務同照顧小朋友,亦係有同理心嘅表現

A仔唔止無同理心,仲活喺自己世界裡面
小朋友/老婆病咗,佢都唔覺得佢要幫手
A仔思維模式係好固執,少少轉變都可以發脾氣

侯爵府

回覆樓主:

樓主好明白你!
你後半部嘅形容完全同我c6ㄧ樣、有一個咁樣嘅伴侶、係真係會好攰、好攰!

你同佢一齊幾耐發現佢係咁?曾經聽過一個精神科醫生話、其實好多男人都AA哋、會唔會你老公都係?

你老公有冇關心你?識唔識關心你?明白你嘅唔開心、你嘅感受嗎?

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 23-9-9 09:56
一個人無脾氣係因為好重視對方感受,能夠做到無脾氣係富有同理心嘅表現

而且樓主老公好多方面都遷就佢, ...

同理心係指是否能夠感同身受、樓主個老公係咪有同理心、我諗要等佢自己去觀察...

至於冇脾氣....我身邊都有一個以為佢係冇脾氣、但原來係佢嘅感知力太低、太冇感覺... 所以根本嚟唔切比反應

樓主老公係天生隨和而冇脾氣、還是出於其他因素、好難講!但應該和同理心扯唔上關係

幫手做家務點解唔係基於責任?而係出自同理心?

你寫最尾嗰三行我好同意;不過A仔嘅光譜號大、可以好嚴重好易睇得出、亦可以好輕微而好難察覺、亦不是清一色ㄧ樣;所以樓主老公係唔係A仔、要佢自己再研究喇!

珍珠宮

回覆 gilgilgilgil 的帖子

我係A女,與你在樓上所有嘅留言同觀點取向我係其他親友(除左我父母)互動方面,職場方面,賣相都好好脾氣,係一致公認嘅好品,好相處,連好唔妥我嘅一位上司都當眾同事面前鬧完我之後,都會係眾同事面前讚翻我 脾氣好,未見過做我呢專業嘅人有我咁好脾氣。
但我有自知之明,人際關係 我唔得。
我好怕 處理一啲 無法律規定係錯嘅 confrontation。
我連自我保護能力都唔夠我自己使,點去保護其他人?
但我嘅服務,伺候他人嘅 衣食住行 嗰啲物資上嘅嘢 就好周到。
但講感受方面就唔得,所以受害人多係愛我嘅家人,因為佢哋要講感受。
受益人係嗰啲 畀我錢財 要我幫佢哋消災解難嘅 商業人
家人同外人呻,外人都唔會明白 唔會企佢哋嗰邊,話佢哋無事呻吟。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-9-5 12:36
你老公出糧上繳、幫手做家務、富有同理心……佢性格基本上係一個和平主義者,唔係佢唔保護你,係唔鍾意同人 ...

同意,佢老公已做足本份,強勢既老公多意見唔會上繳份糧,下下講野頂再行,到時唔啱聽都係煩,人無完美。

侯爵府

858D 發表於 23-9-15 06:49
回覆 gilgilgilgil 的帖子

我係A女,與你在樓上所有嘅留言同觀點取向我係其他親友(除左我父母)互動方面 ...

所以會有“卡珊拉得症候群”.....

男爵府

紫雅 發表於 23-9-5 00:03
老公無脾氣,有愛心,小動物和小孩子佢都好鐘意,好疼錫個女,會買食送煮飯、做家務、出糧扣除佢自己洗費, ...

其實妳老公無100分都有8,90分了,有幾多女人恨有呢種另一半都恨唔到⋯

反而應該用另一個角度諗:點樣減少同人既爭執

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 23-9-15 07:20
所以會有“卡珊拉得症候群”.....
我都睇到 此樓有些回應 而對號入座。
自從我知道 「卡珊拉得症候群」後
我不再 自我褒揚,拿著外人對我「好妻子」的稱讚 來壓到 生活伴侶 對我的 微言。

侯爵府

858D 發表於 23-9-15 07:38
我都睇到 此樓有些回應 而對號入座。
自從我知道 「卡珊拉得症候群」後
我不再 自我褒揚,拿著外人對我「好 ...

你情況唔同、你伴侶係男、佢哋未必需要咁多情緒支援;而你又唔需要c6情緒支援、可能c6覺得仲爽 perfect match!

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 23-9-15 08:05
你情況唔同、你伴侶係男、佢哋未必需要咁多情緒支援;而你又唔需要c6情緒支援、可能c6覺得仲爽 pe ...
咁又係喔 I am predictable

洋房

我老公同你老公都好相似 , 佢對仔女係好,亦有比足家用, 但屋企發生大少事務,佢都幫唔到手,重要佢工作上出現問題 大部分都係要我幫手諗辦法解決 但調返轉見到佢d 朋友 係大男人 ,麥都要話事 老婆出一句聲,意見都唔得 ,委屈求全咁 就明白到 有時有辣 亦有唔辣

大宅

紫雅 發表於 23-9-5 00:03
老公無脾氣,有愛心,小動物和小孩子佢都好鐘意,好疼錫個女,會買食送煮飯、做家務、出糧扣除佢自己洗費, ...

佢已經好好,你不能太高要求。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊