自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

MMVV 發表於 23-9-14 21:09
新一代小朋友有互聯資訊,自细接受西方教育。我了解其實他們不是恐無民主,恐獨裁。其實佢哋好簡單,只係十 ...

掉返轉, 新一代應尊重國家唔比上外國網站的事實

子爵府

新一代小朋友有互聯資訊,自细接受西方教育。我了解其實他們不是恐無民主,恐獨裁。其實佢哋好簡單,只係十 ...

其實無知係最可怕,點解你或者你嘅小朋友會覺得內地人唔識英文?

黃人唔係言之鑿鑿話內地人來搶香港大學學位,香港有邊間大學唔係用英語教學?咁嗰啲內地學生嚟到香港變英語教學點算?

只睇自己想睇的,只聽自己想聽的,其實又未必係無知,係冇勇氣去面對人哋進步

侯爵府

MMVV 發表於 23-9-14 21:21
現在當然比。只知道黃圈人不停謠傳跨大,將來2047後香港會全回歸國內,到時不會再有英文。
...

我睇到你留言係街大笑左出黎

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

10幾年前我公司大陸office已經個個識英文,同其他國家同事做野完全無問題

子爵府

回覆樓主:

上次老公去深圳私家醫院睇,因老公普通話屎,個醫生全程同佢講流利英文~

子爵府

2024年龍年勳章

現在當然比。只知道黃圈人不停謠傳跨大,將來2047後香港會全回歸國內,到時不會再有英文。
...

難得你又信到十足

珊瑚宮

吓, 恕我唔客氣講句, 你仔仔真係見人好少喎。
身一代國內小朋友, 尤其係大城市出來, 唔少英文好好, 仲好過好多香港人。
我同事,來至國內(唔只一位), 英文講得非常好, 非常流利。。
有位同我講, 佢由小到大都要學好多野, 連武術, 社交舞都要學

水晶宮

2024勳章

...

小朋友唔識、擔心可以理解,但你識呀,你可以同小朋友解釋,釋除佢擔心

子爵府

回覆樓主:

可能2047年普通話全球通行呢~

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/934717/%E6%B2%99%E7%89%B9%E9%98%BF%E6%8B%89%E4%BC%AF%E5%88%97%E6%BC%A2%E8%AA%9E%E7%82%BA%E5%BF%85%E4%BF%AE%E7%A7%91-%E5%93%AA%E4%BA%9B%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E6%9C%89%E4%B8%AD%E6%96%87%E8%AA%B2
attach0/tmp/phpJ8Cqbj

子爵府

cbeyond 發表於 23-9-14 22:03
吓, 恕我唔客氣講句, 你仔仔真係見人好少喎。
身一代國內小朋友, 尤其係大城市出來, 唔少英文好好, ...

我比較擔心唔夠人fight....而唔係人哋識唔識英文

公爵府

回覆樓主:

內地新世代同香港一樣有英文好勁,唔識英文亦有!

子爵府

回覆樓主:

你個仔咁驚訝內地人全部唔識英文, 請問你點回佢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新一代小朋友有互聯資訊,自细接受西方教育。我了解其實他們不是恐無民主,恐獨裁。其實佢哋好簡單,只係十分恐懼怕將來沒有Google 上,不能再學英語,無whatsapp聯絡, 無YouTube睇 。好似我仔成日問點解內地沒有人講英文?遲D2047後會不會無晒英文學?如果李特首希望孩子繼續留底香港,應該係多D向孩子保證將來香港生活不變。不是升吓國旗比D國內先進嘢佢地看佢地就留底。
遲D2047後會不會無晒英文學?

你個仔真係呢.........., 中意 英文既情度 筆默難以形容 簡直極品, 一個好中意英文既小朋友

我D 學生反而好驚學英文, 成日問 點解唔可以淨係講國語, 我同英文做唔到朋友, 可唔可以唔學英文

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

...

驚成咁。。。咁佢d普通語掂唔掂呀?

象牙宮

回覆樓主:

唔會唔比學英文,但2047年之後既事,無人咁擔保會點!唔比Google 唔奇架

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

818 發表於 23-9-14 22:02
難得你又信到十足

無知不是罪

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你仔日常只用英文溝通?中文程度如何?邊度聽返黎大陸唔講英文?只可以話大陸生活唔識英文冇咩大影響,並唔係冇得學同講英文,最大問題你居然都認同

珊瑚宮

Vengerov 發表於 23-9-14 22:07
我比較擔心唔夠人fight....而唔係人哋識唔識英文

係, 佢地人脈鏈廣, 亦學歷唔低, 仲有比起香港現在嬌生慣養的新一代, 肯捱。

珍珠宮

回覆樓主:

好多人英文勁到爆,特別係上海北京,內地唔學英文,以為上面仲係四十年前

侯爵府

回覆樓主:

westlife剛剛先喺內地開演唱會,唱you raise me up時仲全埸一齊唱,莫非嗰萬觀幾眾都係外國人 ,唔好咁低智啦。

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊